Κατά τη δημιουργία ενός συστήματος ποδοσφαίρου, μεγάλη σημασία έχουν οι παράμετροι και μεταβλητές που θα λειτουργήσουν ως είσοδοι στο σύστημά μας. Αναλόγως τις μεταβλητές αυτές, θα μπορούμε στη συνέχεια να αναλύσουμε την αποδοτικότητα του συστήματος, να τη βελτιστοποιήσουμε και να την οδηγήσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το μακροχρόνιο κέρδος. Ωστόσο οι μεταβλητές αυτές συχνά παρεξηγούνται και η λάθος επιλογή παραμέτρων είναι ένας από τους λόγους που ένα σύστημα ποδοσφαίρου θα οδηγήσει σε απώλειες.

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε κατασκευή συστημάτων στο στοίχημα και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, που αποτελεί και ένα δημοφιλές άθλημα στο στοίχημα. Ωστόσο καθώς δεν μπορώ να αναδημοσιεύσω εδώ ό,τι έχω πει παλαιότερα σε άλλα blogs και websites, θα κάνω μια νέα αρχή για να βοηθήσω τους παίκτες όσο μπορώ. Αναφερόμενος λοιπόν στις μεταβλητές εισόδου του συστήματος ποδοσφαίρου, πρέπει να τονίσω κάτι. Όταν λέμε μεταβλητές, δεν εννοούμε απαραίτητα μαθηματικούς όρους και στατιστικά στοιχεία. Μεταβλητές εισόδου μπορεί να είναι το οτιδήποτε είναι σε θέση να αποτελέσει κριτήριο επιλογής για το επόμενο στοίχημά μας.

Έτσι λοιπόν μπορεί ένας παίκτης στοιχήματος να χρησιμοποιήσει σαν μεταβλητή τον καιρό. Να έχει δηλαδή μια παράμετρο που θα διαχωρίζεται σε “αίθριος” και “βροχή”. Έστω και μόνο με αυτή την παράμετρο, μπορεί αμέσως να φτιάξει ένα υποτυπώδες σύστημα ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, εάν ο καιρός είναι αίθριος να παίζει υπέρ της γηπεδούχου ομάδας. Εάν προβλέπεται βροχή να στοιχηματίζει υπέρ της ισοπαλίας και της φιλοξενούμενης ομάδας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα απλό σύστημα στοιχήματος. Μετά από την παρακολούθηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων 100 ή και περισσοτέρων αγώνων, θα έχει μια ιδέα για το εάν το απλό αυτό σύστημα μπορεί να αποβεί κερδοφόρο στο μέλλον. Φυσικά όσο μεγαλύτερο δείγμα υπάρχει, τόσο καλύτερη η πρόβλεψη και η εμπιστοσύνη στην απόδοση του συστήματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει αργότερα.

Έστω τώρα ότι πέρα από τον καιρό, μια άλλη απλή μεταβλητή που μπορεί να εισάγει κάποιος είναι η θέση της κάθε ομάδας στο βαθμολογικό πίνακα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Εάν λοιπόν η γηπεδούχος ομάδα είναι ψηλότερα από τη φιλοξενούμενη, να στοιχηματίζει στον άσσο, διαφορετικά στο Χ ή στο διπλό. Επιπλέον μπορεί να λαμβάνει υπόψη του και τον αριθμό γκολ που έχει σημειώσει η κάθε ομάδα, κι αναλόγως να προβλέπεται το αντίστοιχο στοίχημα. Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει περιορισμός στο τι θα ορίσουμε ως μεταβλητές ενός συστήματος ποδοσφαίρου, αρκεί να γνωρίζουμε τι σημαίνει η καθεμία. Πιθανές μεταβλητές εισόδου είναι ας πούμε το σύστημα με το οποίο παίζει η κάθε ομάδα, πόσους βασικούς παίκτες έχει τραυματίες, αν παίζει με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα ή όχι, αν η απόδοση του στοιχήματος στην ομάδα πέφτει η ανεβαίνει τις τελευταίες μέρες, ο ρυθμός επίτευξης τερμάτων εντός κι εκτός έδρας και ό,τι άλλο νομίζετε ότι επηρεάζει την έκβαση ενός αγώνα ποδοσφαίρου (αδύνατον να τα υπολογίσετε όλα βέβαια!).

Από εκεί κι έπειτα, απομένει να κάνετε σωστή χρήση των μεταβλητών αυτών, να ορίσετε διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για την κάθε παράμετρο (10% επηρεάζει ο καιρός, 40% οι τραυματίες, 50% ο ρυθμός των γκολ για παράδειγμα) και να ξεκινήσετε να πειραματίζεστε με βάση τα αποτελέσματα των αγώνων. Εννοείται με εικονικά χρήματα μέχρι να συγκεντρώσετε έναν ικανοποιητικό αριθμό αγώνων που θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων σας, ώστε στην πορεία να έχετε τον απαραίτητο όγκο δεδομένων για τη βελτιστοποίηση του συστήματός σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.