[box type=”info”]Υπάρχει πιο ενημερωμένο άρθρο για την έννοια του value bet. Δείτε το εδώ![/box]

Το value bet είναι ένα στοίχημα το οποίο θα αποφέρει κέρδος σε βάθος χρόνου. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει κανείς στο online στοίχημα εφόσον δεν γίνει trading του στοιχήματος. Εάν ένα στοίχημα δεν έχει value, τότε σημαίνει ότι δε θα έπρεπε να το στοιχηματίσουμε, ενώ εάν έχει value τότε πρέπει να ρισκάρουμε χρήματα ανεξάρτητα από την προσωπική μας προτίμηση. Για να διαπιστώσουμε εάν ένα στοίχημα είναι value bet, αρκεί ένας απλός υπολογισμός, που δεν είναι τίποτα από έναν πολλαπλασιασμό.

Έστω ότι ένα ενδεχόμενο, μια έκβαση ενός αγώνα, πιστεύετε ότι έχει πιθανότητα επαλήθευσης 50%. Το πώς υπολογίζουμε αυτή την πιθανότητα δεν είναι επί του παρόντος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατά τη δικιά σας γνώμη το ενδεχόμενο να επαληθευτεί έχει πιθανότητα 50%. Πόση πρέπει να είναι η απόδοση του online στοιχήματος, ώστε το στοίχημά μας να αποτελεί καλό value bet;

Η απάντηση είναι ότι το γινόμενο της πιθανότητας επί την απόδοση πρέπει να είναι μεγαλύτερο της μονάδας. Στο παράδειγμά μας μια απόδοση του στοιχήματος μεγαλύτερη από το 2.00, θα αποτελεί ένα value bet, καθώς 2.00 x 50% = 1.00. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, τόσο καλύτερο value bet αποτελεί το συγκεκριμένο στοίχημα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για την τελική απόδοση, δηλαδή η απόδοση μετά την επιβολή οποιασδήποτε προμήθειας. Εάν δηλαδή έχουμε προμήθεια 5% επί των κερδών, τότε το 2.00 είναι στην πραγματικότητα 1.95 οπότε και δεν αποτελεί value bet. Θα πρέπει να αποφύγουμε να στοιχηματίσουμε σε ένα τέτοιο online στοίχημα.

Πώς όμως προκύπτει η παραπάνω λογική;

Έστω ότι σε ένα ενδεχόμενο με πιθανότητα επαλήθευσης 50% βρίσκουμε απόδοση στο 2.10. Στην περίπτωση που υπάρξουν 100 πανομοιότυπα στοιχήματα στο μέλλον, θα έχουμε στοιχηματίσει 100 φορές στο 2.10 με πιθανότητα 50%. Οπότε 50 φορές θα χάσουμε από ένα στοίχημα την κάθε φορά, αλλά τις άλλες 50 φορές θα κερδίζουμε 1.1 στοίχημα. Στο τέλος, το σύνολο των στοιχημάτων μας θα έχει ως αποτέλεσμα (1.1 x 50 – 50=) 5 κερδισμένα στοιχήματα. Ας το δούμε με νούμερα.

Στοιχηματίζουμε σε μια εταιρία που δεν επιβάλλει προμήθειες από 100 ευρώ στο στοίχημα με απόδοση 2.10. Τις 50 φορές θα έχουμε χάσει 5,000 ευρώ συνολικά, ενώ όταν κερδίζουμε, πληρωνόμαστε 210 ευρώ την κάθε φορά. Σύνολο από τα κερδισμένα στοιχήματα θα είναι 5,500 ευρώ. Τελικά, το καθαρό μας κέρδος θα είναι 500 ευρώ, δηλαδή 5 αρχικά στοιχήματά μας.

Όπως φαίνεται λοιπόν, 2 είναι οι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το χαρακτηρισμό ενός στοιχήματος ως value bet. Η απόδοση και η πιθανότητα επαλήθευσης. Το να βρίσκουμε την μεγαλύτερη διαθέσιμη απόδοση online είναι ευνόητο ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο value, δηλαδή σε μεγαλύτερο μακροχρόνιο κέρδος. Από την άλλη όμως θα πρέπει η πιθανότητα επαλήθευσης που έχουμε εκτιμήσει ή υπολογίσει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική πιθανότητα. Εάν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, είναι πολύ πιθανό να οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα και στην ουσία να χάνουμε value ή και να στοιχηματίζουμε σε ένα στοίχημα που δεν έχει value στην πραγματικότητα.

Ωστόσο κύριο μέλημά μας στο στοίχημα είναι να αναζητούμε ευκαιρίες που προσφέρονται για value betting. Στο τέλος ο λογαριασμός μας θα μας αποδείξει εάν πράγματι στοιχηματίζουμε σωστά.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.