Ασχολούμαι με το trading αποδόσεων στα στοιχήματα των Αγγλικών ιπποδρομιών της Betfair από το 2004. Έχοντας ξεκινήσει μελετώντας συστήματα στοιχηματισμού κυρίως στο ποδόσφαιρο, γρήγορα έμαθα για το νέο τρόπο στοιχήματος που λεγόταν trading. Οι ιπποδρομίες θεωρούνται το δημοφιλέστερο άθλημα για trading λόγω του μεγάλου καθημερινού τζίρου και τα πρώτα 2 χρόνια αποτέλεσαν την κύρια ενασχόλησή μου με το online στοίχημα. Το trading ήταν σίγουρα ευκολότερο εκείνη την εποχή, όμως αρκετοί παίκτες συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα κάνοντας trading μέχρι σήμερα. Προσωπικά έπαψα να είμαι ένας από αυτούς εδώ και χρόνια.

Το 2004 άνοιξα λογαριασμό στην τότε πρωτοεμφανιζόμενη εταιρία στοιχημάτων που άκουγε στο όνομα Betfair. Γρήγορα διαπίστωσα ότι επρόκειτο για ένα ανταλλακτήριο στοιχημάτων αλλά δεν έδωσα σημασία στους τίτλους. Την εποχή εκείνη είχα εγκαταλείψει το άθλημα που λεγόταν blackjack στα καζίνο κι έψαχνα εν αγωνιωδώς τρόπους να κερδίσω χρήματα. Αρχικά το μόνο που με ενδιέφερε ήταν οι αποδόσεις των στοιχημάτων που προσφέρονταν για υπέρ στοίχημα στα μπλε τετράγωνα. Μετά από μια επίσκεψή μου σε ένα blog ενός Άγγλου trader, άλλαξα αμέσως γνώμη για τον τρόπο αντιμετώπισης του στοιχήματος ειδικά στην Betfair και προσπάθησα να αντιγράψω τη μέθοδο του Άγγλου.

Ο Adam Todd είναι σχεδόν σε όλους τους traders της Betfair γνωστός, τουλάχιστον σε εκείνους της παλιάς σχολής. Το site του, RacingTraders.com, υπήρξε η αφορμή για να ανακαλύψουμε πολλοί παίκτες το νέο τρόπο στοιχήματος και για μερικούς από εμάς να κατανοήσουμε την έννοια του trading όχι μόνο σε αποδόσεις στοιχημάτων, αλλά και σε χρηματοοικονομικές αγορές. Το 2004 είχε ανεβάσει μόνο ένα 10λεπτο βίντεο από μια ιπποδρομία του Cheltenham στο blog του. Το βίντεο ήταν screen capture καθώς έκανε trading στην πλατφόρμα της Betfair. Δε μιλάμε ούτε για High Definition βίντεο, ούτε για βίντεο σε Youtube, ούτε για περίπλοκα πράγματα. Άλλωστε τότε το trading γινόταν μέσα από το παράθυρο του Internet Explorer, βασιζόμενοι στο διόλου σταθερό Java περιβάλλον της Betfair. Δεν υπήρχαν άλλα παράθυρα, γραφήματα και ειδήσεις να τρέχουν στο πλαϊνό κομμάτι της οθόνης. Ως και το πρόγραμμα καταγραφής βίντεο, το Camtasia Studio, βρισκόταν ακόμα μακρυά από τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα, 6 χρόνια μετά από εκείνη τη χρυσή κατά τη γνώμη μου εποχή του trading στη Betfair.

Παρόλα αυτά ό,τι χρειαζόταν να δει ένας υποσχόμενος trader υπήρχε στο [intlink id=”917″ type=”post”]βίντεο[/intlink]. Δεν θα είναι ψέμα να πω ότι πρέπει να παρακολούθησα το βίντεο τουλάχιστον 100 φορές σε διάστημα λίγων ημερών, αν και πάλι μου φαίνονται λίγες. Όχι μόνο έπρεπε κανείς να καταλάβει το νόημα του trading αλλά υπήρχε εκεί έξω ένας τύπος που έβγαζε χρήματα και το έδειχνε σε όλο τον κόσμο! Ήταν ολοφάνερα μπροστά σου, εκείνο που απέμενε ήταν να κάνεις σχεδόν ανάλογες κινήσεις.

Η μέθοδος ήταν πολύ απλή αλλά απολύτως αποτελεσματική. Καθώς το trading αποδόσεων δεν είχε ακουστεί πολύ, υπήρχε μια μεγάλη πίτα και ήταν λίγοι αυτοί που κρατούσαν κουτάλια και μάλιστα μεγάλα. Έτσι το μόνο που αρκούσε ένας παίκτης στοιχήματος να κάνει, ήταν να παρακολουθεί τα ποσά μέσα στα ροζ και μπλε τετράγωνα για να προβλέψει την επόμενη μεταβολή των αποδόσεων. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η απόδοση θα μετακινούταν 2-3 θέσεις (δηλαδή από το 2.00 στο 2.04, ή από το 3.40 στο 3.50) το οποίο όμως σήμαινε αρκετά χρήματα. Επιτυγχάνοντας πολλαπλά τέτοια trades σε μια ιπποδρομία, το συνολικό κέρδος μπορούσε να ξεπεράσει και τριψήφιο νούμερο.

Επιπλέον, έχοντας διαβάσει τους προηγούμενους μήνες αρκετά για τεχνική ανάλυση γραφημάτων, γρήγορα εφάρμοσα βασικές έννοιες της ανάλυσης αυτής στα γραφήματα της Betfair. Δε χρειαζόταν κιόλας κάποια περίπλοκη ανάλυση, τη στιγμή που το γράφημα δεν παρείχε πολλές λεπτομέρειες. Ένα γεγονός που δεν έχει αλλάξει ακόμα και μέχρι σήμερα, παρά μόνο εάν κάποιος χρησιμοποιήσει ειδική πλατφόρμα για Betfair όπως είναι το BetAngel ή το QuantSports. Κατά αυτόν τον τρόπο βελτίωσα ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις μου.

Use Bet Angel to create your own automated trading tools Μετά το 2006 όμως τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με φυσικό επακόλουθο να εγκαταλείψω το trading στις ιπποδρομίες και να ασχοληθώ με άλλα παιχνίδια. Δε μου είναι έκπληξη που διάβασα πριν 6 και πλέον μήνες ότι ο Adam Todd πούλησε το RacingTraders και το BetTrader (η πλατφόρμα που είχε ο ίδιος δημιουργήσει και προωθήσει) για να ασχοληθεί κι αυτός με άλλα ενδιαφέροντα. Η φήμες λένε ότι τα 3 πρώτα χρόνια είχε κερδίσει πάνω από 100.000 λίρες κάνοντας trading στις Αγγλικές ιπποδρομίες. Σήμερα υπάρχουν traders, οι οποίοι διατηρούν blogs, όπου δημοσιεύουν τα κέρδη τους και τους στόχους τους. Ο γνωστότερος αυτή τη στιγμή έχει σαν στόχο τις 350.000 λίρες και ονομάζεται κι αυτός Adam! Τυχαίο; Έτσι νομίζω!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.