Trading στο online στοίχημα είναι ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων στοιχημάτων που σκοπό έχει το κέρδος πριν την ολοκλήρωση του γεγονότος. Η εφαρμογή του γίνεται σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων, όπου ο παίκτης του στοιχήματος μπορεί να παίξει κατά μιας ομάδας ή γενικά ενός ενδεχόμενου. Το trading βασίζεται στην κίνηση των αποδόσεων και στην πραγματικότητα αποτελεί την πρόβλεψη της κίνησης αυτής. Συχνά διακρίνεται σε trading πριν τον αγώνα και σε trading σε live στοίχημα, ή trading live.

Η πιο απλή περίπτωση trading είναι ο συνδυασμός δύο στοιχημάτων στο ίδιο ενδεχόμενο. Εφόσον το πρώτο στοίχημα πραγματοποιείται υπέρ μιας ομάδας για παράδειγμα, το trading θα ολοκληρωθεί με ένα στοίχημα κατά της ίδιας ομάδας του ίδιου ακριβώς ποσού. Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης, που πλέον καλείται sports trader κι όχι bettor, προβλέπει μια πτώση της απόδοσης της ομάδας, ώστε το trading να του αποφέρει κέρδος. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχημάτων αποτελεί και ένα trade, μια συναλλαγή. Στην ουσία πούλησε ψηλά – έπαιξε υπέρ σε υψηλή απόδοση – και αγόρασε χαμηλά – έπαιξε κατά σε χαμηλή απόδοση. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης μεταξύ των δύο στοιχημάτων καθορίζει και το κέρδος που θα έχει, σε άμεση σχέση φυσικά με το ποσό που στοιχημάτισε.

Κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα περισσότερα trades – κι όχι trading, καθώς trading είναι η πράξη – οδηγούν σε κέρδος ή ζημία στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο που στοιχηματίζετε. Στα υπόλοιπα ενδεχόμενα (π.χ. στην ισοπαλία και στην αντίπαλη ομάδα αν μιλάμε για ποδόσφαιρο) δεν υπάρχει ούτε κέρδος ούτε ζημία κατά την ολοκλήρωση ενός trade. Ωστόσο στο τέλος ενός trade υπάρχουν τεχνικές εξισορρόπησης του κέρδους ή της ζημίας ενός trade σε όλα τα ενδεχόμενα, με αποτέλεσμα ο trader να βγει κερδισμένος (ή χαμένος αντίστοιχα) σε οποιαδήποτε έκβαση του γεγονότος.

Στην περίπτωση του trading πριν την έναρξη του αγώνα, οι κινήσεις των αποδόσεων οφείλονται αυστηρά και μόνο στους παίκτες του στοιχήματος που εμπλέκονται μέχρι εκείνη τη στιγμή. Συζητάμε για την πραγματική προσφορά και ζήτηση μεταξύ των παικτών, η οποία αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό και τις όποιες εξελίξεις επηρεάζουν τον αγώνα υπό εξέταση. Εάν δηλαδή υπάρχουν ειδήσεις υπέρ μιας ομάδας, οι περισσότεροι παίκτες επηρεασμένοι από την είδηση ή τη φημολογία θα παίξουν υπέρ της ομάδας, ταιριάζοντας τα στοιχήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις. Κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί μέχρι η προσφορά των αποδόσεων κρίνει ότι πλέον η απόδοση είναι αρκετά χαμηλή για να παιχτούν στοιχήματα κατά της ομάδας. Εντέλει θα επέλθει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης μέχρι την επόμενη είδηση ή εξέλιξη. Ωστόσο στην παγκοσμιοποιημένη εποχή της πληροφορίας που ζούμε, μιλάμε για μια συνεχή ροή ειδήσεων στην οποία έχουν όλοι πρόσβαση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκώς κινήσεις αποδόσεων.

Στην περίπτωση του trading σε live στοίχημα, γνωστό και ως trading live ή live trading, συζητάμε για trading σε ζωντανό στοίχημα, σε στοίχημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τότε οι κινήσεις των αποδόσεων βασίζονται κατά κύριο λόγο στην διεξαγωγή του αγώνα και τις εξελίξεις που διαδραματίζονται κατά την έκβασή του, ενώ πολύ λιγότερο επηρεάζουν οι παίκτες του στοιχήματος τις αποδόσεις. Κατά συνέπεια μεγάλο πλεονέκτημα έχουν οι traders που έχουν άμεση πρόσβαση στον αγώνα, σε αντιπαράθεση με τους traders που παρακολουθούν τον αγώνα με κάποια ενδεχόμενη καθυστέρηση μέσω δορυφορικού προγράμματος ή άλλων μέσων. Το trading σε live στοίχημα είναι ίσως η πιο ριψοκίνδυνη μορφή του online στοιχήματος, καθώς είναι πιθανή η αύξηση των στοιχημάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα πέρα από τις αντοχές του κεφαλαίου του trader, ενώ επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση και πίεση χρόνου.

Το trading δεν είναι κάτι καινούριο. Οποιαδήποτε συναλλαγή από τα αρχαία χρόνια αποτελεί ένα trade, ένα εμπόριο, αφού οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια αντάλλαζαν αγαθά. Σήμερα το trading έχει συνδυαστεί κυρίως με τις χρηματοοικονομικές αγορές όπου καθημερινά συναλλάσσονται τρισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διάφορα στοιχεία των οικονομικών αναλύσεων των χρηματιστηρίων, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο trading του online στοιχήματος, με γνωστότερο αυτών την εφαρμογή της τεχνικής ανάλυσης.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Comments are closed.