stiriksi-antistasi-grafima-stoiximaΗ τεχνική ανάλυση ενός γραφήματος στο trading στοιχήματος δεν υφίσταται χωρίς την έννοια των επιπέδων στήριξης κι αντίστασης. Τόσο η στήριξη όσο και η αντίσταση δεν είναι τίποτα άλλο από μια οριζόντια γραμμή. Στην περίπτωση της στήριξης η απόδοση του στοιχήματος βρίσκεται ψηλότερα, ενώ στην αντίσταση χαμηλότερα. Έτσι προέκυψε και η ονομασία αυτών των γραμμών της τεχνικής ανάλυσης, αφού η στήριξη στηρίζει την τιμή ενώ η αντίσταση αντιστέκεται στην άνοδό της. Συνήθως αναφέρονται ταυτόχρονα κατά την ανάλυση ενός γραφήματος και δεν είναι λίγες οι στρατηγικές trading που βασίζονται στη στήριξη κι αντίσταση κατά ένα μεγάλο βαθμό.

Συχνά αρκούν 2 σημεία της τιμής της απόδοσης ενός στοιχήματος για το σχεδιασμό του επιπέδου τόσο στήριξης όσο και αντίστασης. Απαραίτητη προϋπόθεση των δύο αυτών σημείων είναι να έχουν την ίδια ή σχεδόν την ίδια τιμή. Εφόσον υπάρχει σημαντική απόκλιση, τότε προσφέρονται για σχεδιασμό γραμμής τάσης κι όχι για σχεδιασμό των επιπέδων. Κατά τη σχεδίαση της στήριξης κι αντίστασης, οι ευθείες πρέπει να προεκτείνονται τόσο προς τα δεξιά του γραφήματος, προς το μέλλον δηλαδή, όσο και προς τα αριστερά συναντώντας τιμές παρελθόντος. Ο λόγος που είναι απαραίτητος ένας τέτοιος συνδυασμός είναι καταρχήν η μελλοντική πρόβλεψη της μεταβολής της απόδοσης του εν λόγω στοιχήματος, όσο και η πιθανή επιβεβαίωση της στήριξης ή αντίστασης από τιμές που ήδη έχουν αποτυπωθεί στο γράφημα. Μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις γραμμές της τεχνικής ανάλυσης, όσα περισσότερα σημεία τις επαληθεύουν, τόσο σημαντικότερες είναι αυτές.

Κατά κύριο λόγο τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης χρησιμεύουν στην καλύτερη τοποθέτησή μας εφόσον ακολουθούμε την τακτική του trading στο στοίχημα. Εφόσον η απόδοση πλησιάζει το επίπεδο στήριξης, ο trader ετοιμάζεται να τοποθετηθεί «υπέρ» στο στοίχημα ώστε να επωφεληθεί από την πιθανή άνοδο της απόδοσης, ενώ τοποθετεί «κατά» στοίχημα στο επίπεδο αντίστασης. Οι πιθανότητες η τιμή της απόδοσης να ξαναβρεί στήριξη ή αντίσταση στο αντίστοιχο επιβεβαιωμένο επίπεδο είναι περισσότερες από ό,τι να το διασπάσει, κι έτσι δικαιολογούνται τα παραπάνω trades.

antistasi-se-stiriksi-grafima-stoixima

Ωστόσο πολύ σημαντική είναι η περίπτωση που η τιμή διασπά είτε τη στήριξη είτε την αντίσταση. Ενίοτε η απόδοση θα επιστρέψει για να επιβεβαιώσει το επίπεδο μετά τη διάσπαση, αν και αυτό δεν αποτελεί τόσο τον κανόνα. Η διάσπαση θεωρείται ίσως πιο βαρυσήμαντη, καθώς έχοντας επιβεβαιωθεί η στήριξη ή αντίσταση της αγοράς ως προς μια τιμή της απόδοσης αρκετές φορές στο παρελθόν, η διάσπαση του επιπέδου μοιάζει δύσκολη. Έτσι όταν συμβαίνει, σημαίνει ότι πλέον οι traders ή παίκτες του στοιχήματος που έβρισκαν value στο επίπεδο εκείνο και διατηρούσαν την απόδοση υψηλότερα ή χαμηλότερα αντίστοιχα, έπαψαν να τοποθετούν στοιχήματα πλέον σε εκείνο το επίπεδο, επιτρέποντας την απόδοση να κινηθεί πέρα από εκείνη την τιμή. Κατά τη διάσπαση ενός επιπέδου, η στήριξη μετατρέπεται σε αντίσταση ενώ η αντίσταση (με κόκκινο χρώμα) σε στήριξη (με πράσινο χρώμα) για την μετέπειτα μεταβολή της τιμής της απόδοσης του στοιχήματος.

stiriksi-antistasi-grammi-tasisΠαρόλη τη μεγάλη σημασία των επιπέδων στήριξης κι αντίστασης, κανένα σύστημα στο trading στοιχήματος δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά. Αποτελούν πολύ αξιόλογα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, που όμως είναι αναγκαίο να συνδυάζονται και με άλλους δείκτες της τεχνικής ανάλυσης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα, υπάρχουν κρυφά επίπεδα στήριξης κι αντίστασης όπως είναι τα pivot points, στα οποία θα αναφερθούμε στο μέλλον.

Συνδυάζοντας τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης με τη [intlink id=”1608″ type=”post”]γραμμή τάσης[/intlink] είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας trader κατά την τεχνική ανάλυση ενός γραφήματος στο online στοίχημα. Αυτά θα τον βοηθήσουν στα σωστότερα σημεία εισόδου κι εξόδου κατά το trading, που αποτελούν και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ κερδισμένου και χαμένου trader.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.