Το τελευταίο εξάμηνο γίνεται πολύς λόγος για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με το online στοίχημα και τον online τζόγο. Υποτίθεται ότι οποιαδήποτε εταιρία στοιχημάτων ή online poker θα επιθυμεί να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει να έχει πάρει άδεια λειτουργίας. Πέραν του εξωφρενικού κόστους αυτής της άδειας, σχεδιάζεται και επιβολή φόρων στις εταιρίες αυτές. Ο φόρος που θα επιβληθεί δεν είναι δυνατόν να μην μεταπηδήσει στον τελικό πελάτη, με αποτέλεσμα οι bookmakers να προσφέρουν τελικά μειωμένες αποδόσεις στα στοιχήματα που ήδη προσφέρουν, ώστε με αύξηση της γκανιότας να μεταφέρουν το κόστος των φόρων στον παίκτη. Είναι κάποιος που δε θα δυσαρεστηθεί από αυτή τη μείωση των αποδόσεων στο online στοίχημα;

Σε γνωστά forum στοιχημάτων και online poker υπάρχουν πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα του νέου νομοσχεδίου. Αν και ο αρχικός πανικός καταλάγιασε αφού επιβεβαιώνεται καθημερινά πώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γύρω από τον online τζόγο δε θα κατατεθεί νωρίτερα από την άνοιξη του 2011, ωστόσο δεν παύει να υφίσταται η ανησυχία των χιλιάδων παικτών σχετικά με την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Διότι οι αλλαγές που συζητούνται θα αλλάξουν οπωσδήποτε τους όρους του στοιχήματος και του πόκερ, μία εκ των οποίων είναι η επιβολή φόρων στις εταιρίες στοιχημάτων και online poker. Καθώς οι bookmakers θα πάρουν την ίδια θέση με όλες τις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι αναπόφευκτο να υποστούν φορολόγηση στα κέρδη τους. Όπως όμως κάθε άλλη επιχείρηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η φορολογία αυτή μεταπηδά στον τελικό καταναλωτή που εν προκειμένω είναι ο παίκτης στοιχήματος ή online πόκερ.

foros-stoixima

Όσον αφορά το online στοίχημα οι bookmakers είναι σίγουρο ότι εφόσον αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας, θα μειώσουν τις προσφερόμενες αποδόσεις των στοιχημάτων για να καλύψουν το επιπλέον κόστος των φόρων. Συνέπεια αυτού είναι ο Έλληνας παίκτης online στοιχήματος να μην έχει στη διάθεσή του αποδόσεις στοιχημάτων εφάμιλλες των παικτών του εξωτερικού. Διότι σε χώρες που δεν υφίσταται αντίστοιχος νόμος οι bookmakers και τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις αποδόσεις που βρίσκουμε κι εμείς ως Έλληνες σήμερα. Για να πάρουμε μια γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι αρκεί μια ματιά στο betfair.it ή το pokerstars.fr όπου λόγω των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών σε Ιταλία και Γαλλία, οι εταιρίες είτε αύξησαν την προμήθεια/rake τους είτε μείωσαν τις αποδόσεις τους.

Πέραν του ψυχολογικού αντίκτυπου μιας τέτοιας εξέλιξης στους παίκτες του online στοιχήματος, υπάρχει φυσικά και ο οικονομικός αντίκτυπος αφού μικρότερες αποδόσεις σημαίνει αυτομάτως λιγότερα κέρδη και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ζημία. Προσωπικά αυτός είναι κι ο παράγοντας που πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει περισσότερο τον κάθε παίκτη στοιχήματος, trader ή παίκτη online πόκερ αφού πια κερδισμένες στρατηγικές και συστήματα πολύ πιθανό να πάψουν να αποφέρουν κέρδη και να μετατραπούν σε break even ή και ζημιογόνες μέθοδοι. Εάν μέχρι τώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σκληρό ανταγωνισμό (bookmakers, traders και παίκτες πόκερ) και τη δυσκολία εύρεσης ανταποδοτικών αποδόσεων για να μη βγαίνουμε τουλάχιστον χαμένοι από το χόμπι μας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον παράγοντα των φόρων πριν ρισκάρουμε τα χρήματά μας σε ένα σύστημα στοιχήματος.

Θα υπάρξει μείωση του τζίρου στο online στοίχημα μετά από μια τέτοια εξέλιξη; Αμφιβάλλω. Ωστόσο είναι το λιγότερο εκνευριστικό να προσπαθούν να φάνε από την πίτα του online τζόγου άνθρωποι που δεν έχουν προσφέρει τίποτα και πόσο μάλλον δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν κιόλας. Διότι αυτά τα νομοσχέδια φαίνονται περισσότερο σαν εισπρακτικά μέσα, παρά δήθεν προστασία των πολιτών απέναντι στον online τζόγο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.