fimes-nonosΧρησιμοποιώντας το πολύ γνωστό ρητό του χρηματιστηρίου, αγόρασε τις φήμες και πούλησε τις ειδήσεις, θα δείξουμε γιατί οι αποδόσεις των στοιχημάτων μεταβάλλονται πριν τα αθλητικά νέα κι όταν πλέον στοιχηματίσουμε σύμφωνα με το δημοφιλές tip της ημέρας, η απόδοση του στοιχήματος έχει πάψει να αποτελεί value bet. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις χρηματιστηριακές αγορές η μεταβολή των τιμών να έχει ήδη αποτυπώσει την όποια εξέλιξη γεγονότων κάνει την εμφάνισή της στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πράγμα που δε διαφέρει και στο στοίχημα. Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και με τη βοήθεια των ειδήσεων να κερδίσουμε χρήματα πριν ή και κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων και μη στοιχημάτων.

Οι ειδήσεις και κυρίως οι φήμες βοηθάν τρομακτικά τη μεταβολή των αποδόσεων στο στοίχημα online. Ένα πολύ απλό παράδειγμα αποτελεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου, 1 ημέρα πριν την έναρξη του οποίου εμφανίζονται άρθρα στον τύπο και online αναφερόμενα στον τραυματισμό του βασικού τερματοφύλακα κατά την προπόνηση. Είναι δεδομένο ότι αρκετοί tipsters πλέον κι εφόσον ο αγώνας ήταν ήδη δημοφιλής να γράψουν για το συγκεκριμένο αγώνα και να στοιχηματίσουν ενάντια στην ομάδα με τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Αφού οι ίδιοι στοιχηματίσουν τα χρήματά τους σύμφωνα με τα προγνωστικά τους (κάποιοι όντως το κάνουν!) μαζί με κάποιους ακόμα που ελέγχουν μεγάλα χρηματικά κεφάλαια, θα έχουν ήδη οδηγήσει την απόδοση της γηπεδούχου λίγο ψηλότερα και της φιλοξενούμενης αρκετά χαμηλότερα.

Στη συνέχεια  ο κόσμος που αναζητάει τα προγνωστικά ποδοσφαίρου online είναι αδύνατο να μην πετύχει τη συγκεκριμένη είδηση και το παραπάνω tip που θα κυκλοφορεί σε όλα τα γνωστά forum και ιστοσελίδες. Απολύτως φυσιολογικά οι περισσότεροι θα στοιχηματίσουν υπέρ της φιλοξενούμενης, η απόδοση της οποίας θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τα κάτω. Αυτή τη φορά δεν είναι τόσο το μέγεθος των στοιχημάτων – αφού αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί πριν γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η είδηση – όσο ο όγκος τους. Αν αναλογιστούμε ότι 5 άτομα στοιχημάτισαν ήδη από €10.000 κατά της γηπεδούχου, φανταστείτε τη αποτέλεσμα θα έχουν χιλιάδες στοιχήματα των 10 με 50 ευρώ που θα τοποθετηθούν από τους υπόλοιπους παίκτες. Λίγα λεπτά ή ώρες μετά την πρώτη κυκλοφορία της είδησης, η απόδοση πλέον της γηπεδούχου που έχει ανέβει αρκετά έχει αποτυπώσει την είδηση που εμφανίστηκε εξαρχής και όποιος έχει καθυστερήσει να στοιχηματίσει, τώρα ενδεχομένως να στοιχηματίσει σε μια απόδοση που ήδη αντικατοπτρίζει την εξέλιξη και δεν προσφέρει value το στοίχημα.

Όμως τι θα γινόταν εάν φήμες για τον τραυματισμό του τερματοφύλακα κυκλοφορούσαν στα αθλητικά φόρουμ πριν την είδηση; Οπωσδήποτε πολλοί δε θα πίστευαν τη φήμη παρά μόνο όταν επαληθεύονται από την είδηση. Ωστόσο κάποιοι πράγματι θα ρίσκαραν τα χρήματά τους αγοράζοντας τη φήμη όπως λέμε στα χρηματιστήρια. Εάν η φήμη δεν επαληθευτεί θα έκλειναν το στοίχημά τους χάνοντας λίγα χρήματα, δεδομένου ότι η απόδοση δε θα μεταβάλλονταν. Κατά την επαλήθευσή της όμως το κέρδος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο όπως είδαμε παραπάνω. Θα μπορούσαν να προλάβουν εκείνους τους παίκτες που είχαν την πληροφορία πριν τη φήμη; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Διότι υπάρχουν παίκτες και επενδυτές σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αδύνατο να αγνοήσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι στοιχηματίζουν το λεγόμενο έξυπνο χρήμα. Εφόσον αναγνωρίσουμε το έξυπνο χρήμα στις στοιχηματικές αγορές, μπορούμε και πάλι να επωφεληθούμε και πάρουμε κι εμείς ένα κομμάτι από την πίτα.

efimerida-eidiseis-grafimaΑπό την άλλη όμως δε χρειάζεται να είμαστε συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη περιμένοντας να κάνουν την εμφάνισή τους. Αρκεί να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα αθλητικές ιστοσελίδες και φόρουμ είτε για φήμες είτε για ειδήσεις. Εάν διαβάσουμε κάποια φήμη οι πιθανότητες να πετύχουμε μια σημαντική μεταβολή της απόδοσης είναι μεγαλύτερη από την περίπτωση της είδησης. Επίσης έχει σημασία η ώρα της είδησης όπως είδαμε παραπάνω. Εάν μόλις κυκλοφόρησε υπάρχει περιθώριο κέρδους αν και μικρό. Η καλύτερη μέθοδος ωστόσο παραμένει ο συνδυασμός της φήμης με το έξυπνο χρήμα. Εάν πέσει στην αντίληψή μας μια φήμη και ταυτόχρονα διαπιστώσουμε ότι η απόδοση έχει αρχίσει με μεταβάλλεται, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φήμη θα εξελιχθεί σε είδηση με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το trading μας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.