στατιστικά-στοιχήματος-μαθηματικάΠολλοί πιστεύουν λανθασμένα  ότι τα στατιστικά στοιχήματος και τα μαθηματικά δεν παίζουν ρόλο στο στοίχημα. Η αλήθεια είναι ότι όπως και στα παιχνίδια των καζίνο, έτσι και στο στοίχημα το κέρδος και η απόδοση ενός συστήματος εξαρτώνται αυστηρά από τα μαθηματικά. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει σύστημα και στοιχηματίζει κάποιος στα τυφλά, μπορεί κατά λάθος να στοιχηματίζει με μαθηματικά ορθό τρόπο! Όμως και στην περίπτωση που βασίζεται σε ειδήσεις, προβλέψεις και φήμες η κερδοφορία ενός παίκτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μαθηματικά. Τα στατιστικά στοιχήματος από την άλλη βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στη δημιουργία ενός συστήματος, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μελέτη των αποτελεσμάτων και στη βιωσιμότητα της μεθόδου που ακολουθείται.

Κακά τα ψέματα το στοίχημα αποτελεί ένα χόμπι για τον περισσότερο κόσμο κι έτσι θα έπρεπε να είναι. Απλά εάν ο καθένας μας καθίσει και κάνει τους παρακάτω πολύ κατανοητούς υπολογισμούς, είναι δυνατόν να περιορίσει τη ζημία που έχει από το στοίχημα και γιατί όχι να πάψει το στοίχημα να είναι ένα ακριβοπληρωμένο χόμπι. Διότι αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι δεν έχουν χάσει αρκετά χρήματα στο στοίχημα, είτε στο διαδικτυακό στοίχημα είτε στον ΟΠΑΠ. Άλλωστε η πλειοψηφία των παικτών δεν κάνει καταγραφή των αποτελεσμάτων των στοιχημάτων τους, με άλλα λόγια δεν παρακολουθεί συστηματικά τι βγαίνει και τι μπαίνει κάθε μήνα στο στοιχηματικό λογαριασμό τους. Αυτός είναι κι ένας από τους [intlink id=”1003″ type=”post”]10 λόγους που χάνουμε στο στοίχημα[/intlink].

Επιστρέφοντας στο θέμα των μαθηματικών στο στοίχημα, εάν θα βγείτε κερδισμένοι από το στοίχημα εξαρτάται από μία και μόνο πολύ απλή εξίσωση. Αναλογιστείτε το μέσο όρο των αποδόσεων που στοιχηματίζετε, ας πούμε 2.00. Τώρα σκεφτείτε πόσο συχνά έχουν επιτυχίες οι προβλέψεις και τα στοιχήματά σας. Ας υποθέσουμε 45%. Αυτό σημαίνει ότι ανά 100 στοιχήματα, κερδίζετε 45 στοιχήματα που σας κερδίζουν 45 μονάδες (αφού στοιχηματίζετε με 2.00 μέση απόδοση) και χάνετε 55 στοιχήματα, τα οποία σας χάνουν 55 μονάδες. Εάν δηλαδή παίζετε 10 ευρώ το στοίχημα κατά μέσο όρο (οπότε μία μονάδα ισούται με 10 ευρώ), τότε μετά από 100 στοιχήματα θα κερδίζετε 450 ευρώ στις επιτυχημένες προβλέψεις και θα χάνετε 550 στις υπόλοιπες. Συνολικά λοιπόν θα βρεθείτε χαμένος 100 ευρώ. Εάν στοιχηματίζετε 100 φορές κάθε μήνα (3 αγώνες μέσο όρο τη μέρα), τότε κάθε χρόνο πληρώνετε για το χόμπι σας 1.200 ευρώ, κάτι παραπάνω από έναν συνηθισμένο μηνιαίο μισθό.

Το παραπάνω εύκολα αποτυπώνεται στην εξίσωση Υ=Χ*Z, όπου Χ είναι η μέση απόδοση των στοιχημάτων και Ζ είναι το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεων. Εάν το γινόμενο (Υ) είναι μεγαλύτερο της μονάδας θα βγείτε κερδισμένοι, διαφορετικά όσο μικρότερο της μονάδας τόσο γρηγορότερα χάνετε το κεφάλαιό σας.

Αυτά είναι και τα μόνα μαθηματικά που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι παίκτες του στοιχήματος που απλώς διασκεδάζουν με το χόμπι τους. Το Υ της μαθηματικής αυτής εξίσωσης διακρίνει τους [intlink id=”1269″ type=”post”]παίκτες σε κερδισμένους[/intlink] ή χαμένους, τα συστήματα σε κερδοφόρα ή ζημιογόνα. Συγκεντρώστε τους αγώνες που έχετε στοιχηματίσει με απόδοση 2.00. Στη συνέχεια επαληθεύστε πόσα στοιχήματα από αυτά σας πήγαν ταμείο. Εάν είναι το 50% ή μικρότερο τα νέα δεν είναι καλά, εάν είναι πάνω από 50% τότε επιλέγετε σωστά τα στοιχήματά σας.

Η απάντηση της εξίσωσης στο ερώτημα πώς κερδίζω στο στοίχημα

Αναρωτιόμαστε όλοι πώς καταφέρνουν κάποιοι και κερδίζουν στο στοίχημα. Με άλλα λόγια πώς το Υ στην εξίσωση των στοιχημάτων τους είναι μεγαλύτερο της μονάδας. Η απάντηση κρύβεται στο Χ και στο Ζ. Στο παραπάνω παράδειγμα είδαμε ότι το Χ είναι 2.00 και το Ζ 45% (0.45). Για να προκύψει το Υ μεγαλύτερο της μονάδας θα πρέπει είτε να μεγαλώσει το Χ, είτε το Ζ. Με λίγα λόγια να επιλέγουμε μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που στοιχηματίζαμε μέχρι τώρα, ή να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεών μας. Δύο οι λύσεις λοιπόν, αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων διατηρώντας την ίδια μέθοδο επιλογής σημείων, ή βελτίωση του συστήματος των στοιχημάτων μας. Στο πρώτο βοηθάει η [intlink id=”1248″ type=”post”]σύγκριση αποδόσεων[/intlink], στο δεύτερο οι [intlink id=”289″ type=”post”]παράμετροι και οι μεταβλητές του συστήματος[/intlink].

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ απόδοσης και πιθανότητας στο άρθρο σχετικά με το [intlink id=”906″ type=”post”]πώς επιλέγουμε τα σωστά στοιχήματα online[/intlink].

Στατιστικά Στοιχήματος

Αφού λοιπόν αποδείξαμε πώς μία και μόνο μαθηματική εξίσωση διακρίνει τους κερδισμένους παίκτες και μιας και έχουμε ανοίξει το άχαρο θέμα των μαθηματικών, ας πούμε και δυο λόγια και για τα στατιστικά στοιχήματος.

Δεν είναι λίγα τα σχόλια που έχω διαβάσει κατά καιρούς online που υποστηρίζουν ότι για να κερδίσεις στο στοίχημα δεν πρέπει να ακολουθείς τη στατιστική. Ότι τα στατιστικά στοιχήματος των ομάδων υπάρχουν για να καταρρίπτονται, ότι η προϊστορία και η συχνότητα επίτευξης τερμάτων δεν έχουν σημασία αν θα κερδίσουμε στο στοίχημα. Μπάλα είναι και γυρίζει, δεν ακολουθεί νόμους και κανόνες. Πράγματι, είναι μια άποψη απολύτως σεβαστή, καμία αντίρρηση. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς υπάρχουν τόσα προγράμματα και αναρίθμητα φύλλα στο excel που αποδεικνύουν ότι υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που προσπαθεί αν μη τι άλλο να φτάσει στο κέρδος μέσα από την ανάλυση των στατιστικών των ομάδων ή παικτών. Έτσι το να απορρίπτουμε παντελώς την έννοια της στατιστικής στο στοίχημα είναι σαν να αποδοκιμάζουμε εκείνους που την ακολουθούν.

Από την άλλη θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς γιατί σε κάθε αγώνα οποιουδήποτε αθλήματος παρουσιάζονται στατιστικά στοιχήματος κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Για ποιο λόγο τόσες ιστοσελίδες online κρατούν στατιστικά στοιχεία ομάδων για πολλά χρόνια πριν. Μα μόνος σου το έγραψες πιο πάνω, η στατιστική πουλάει για πολύ κόσμο του στοιχήματος θα μου πείτε. Οι ιστοσελίδες πουλάνε την ελπίδα στον κόσμο ότι μπορεί να βγει κερδισμένος ακολουθώντας στατιστικά μοντέλα. Αυτή είναι μια αλήθεια στην οποία ίσως αναφερθώ στο μέλλον. Σε αυτό το σημείο όμως οφείλω να αναφέρω ότι κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους συστήματα στοιχήματος που στηρίζονται αποκλειστικά στη στατιστική ανάλυση των αγώνων. Μάλιστα σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες εμφανίζονται σαν το «Άγιο Δισκοπότηρο» του στοιχήματος. Έστω ένα μέρος της αλήθειας θα υπάρχει.

Παρόλα αυτά, η στατιστική στο στοίχημα έχει τεράστια εφαρμογή στην κατασκευή και κυρίως βελτίωση ενός συστήματος. Δεν μιλάω για τις μεταβλητές εισόδου ενός συστήματος, όπως π.χ. [intlink id=”1009″ type=”post”]στατιστικά σε αγώνες τέννις[/intlink], αλλά για τη στατιστική ανάλυση του ίδιου του συστήματος, όπως π.χ. το [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink]. Μελετώντας τη βιωσιμότητα του συστήματος με βάση στατιστικά μεγέθη, αποκτούμε αυτοπεποίθηση για τη μελλοντική επίδοση του συστήματος και σιγουριά για την σωστή δημιουργία του συστήματός μας. Διότι καλό είναι ένα σύστημα με δείγμα 100 στοιχημάτων και κέρδος 5 μονάδων, αλλά εγώ θα προτιμούσα ένα σύστημα με δείγμα 10.000 αγώνων και κέρδος 250 μονάδων.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.