atletico-real-madrid-vathos-agorasΤο σύνολο των στοιχημάτων που παραμένουν σε κατάσταση αναμονής αποτελεί το βάθος αγοράς. Η βοήθεια που προσφέρει το βάθος αγοράς βρίσκεται στην κατανόηση της προσφοράς και ζήτησης ενός στοιχήματος και κατ’ επέκταση στην προτίμηση των παικτών να στοιχηματίσουν σε συγκεκριμένες αποδόσεις. Η προτίμηση αυτή αποτυπώνεται με τα αταίριαστα στοιχήματα που εκκρεμούν στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να φανερωθεί η τάση της μεταβολής των αποδόσεων έως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα, το βάθος αγοράς είναι καλύτερα να συνδυαστεί με άλλους τρόπους πρόβλεψης της μεταβολής της απόδοσης, όπως είναι η [intlink id=”1417″ type=”post”]τεχνική ανάλυση[/intlink] των γραφημάτων ή οι [intlink id=”1871″ type=”post”]ειδήσεις και οι φήμες[/intlink] ή ακόμα και οι [intlink id=”1909″ type=”post”]τραυματισμοί και απουσίες[/intlink], ώστε να στοιχηματίσουμε σε απόδοση που πολύ πιθανόν να μην είναι διαθέσιμη όταν η τάση επιβεβαιωθεί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις αποδόσεις του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Atletico Madrid και Real Madrid. Το ανταλλακτήριο της Betfair εκ πρώτης όψεως προσφέρει το βάθος αγοράς έως 3 επίπεδα, δηλαδή τα αταίριαστα στοιχήματα έως και 3 ticks από την τελευταία ταιριασμένη απόδοση. Ωστόσο εάν δούμε το παράθυρο του γραφήματος των ομάδων ή της ισοπαλίας, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει ένας πίνακας όπου εμφανίζονται τα αταίριαστα αλλά και ταιριασμένα στοιχήματα ανά απόδοση.

atletico-vathos-agoras-stoiximataΈτσι στο διπλανό πίνακα εμφανίζονται τα στοιχήματα που έχουν τοποθετηθεί στην Atletico, είτε ως υπέρ/back, είτε ως κατά/lay. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να φανερώνει το είδος των στοιχημάτων που έχουν ταιριαστεί, όμως τα διαθέσιμα στοιχήματα χρωματίζονται ανάλογα το είδος τους. Έτσι με μπλε βλέπουμε τα στοιχήματα που είναι τοποθετημένα ως κατά/lay – κάνοντας κλικ πάνω τους στοιχηματίζουμε υπέρ – ενώ με ροζ διακρίνονται τα στοιχήματα που έχουν υποβληθεί ως υπέρ/back. Ενώ λοιπόν γνωρίζαμε τα 3 πρώτα επίπεδα για κατά/lay και υπέρ/back στην αρχική εικόνα του στοιχήματος μεταξύ Atletico και Real, ο πίνακας αυτός μας πληροφορεί για τα συνολικά στοιχήματα που είναι τοποθετημένα στο ενδεχόμενο της Atletico. Αντίστοιχα οι πίνακες της Real και της ισοπαλίας περιλαμβάνουν τα στοιχήματα που επικεντρώνονται σε εκείνα τα ενδεχόμενα. Στο παράδειγμα της Atletico παρατηρούμε πως υπάρχουν περισσότερα στοιχήματα τοποθετημένα υπέρ (4.70 έως και 5.00) παρά κατά (3.95 έως και 4.60), εάν εξαιρέσουμε τα στοιχήματα κάτω από 2.00 που αναμφισβήτητα έχουν υποβληθεί για να παγιδεύσουν αφελείς παίκτες ή λανθασμένες εντολές, εάν τυχόν υπάρξει ανωμαλία στην αγορά.

atletico-vathos-agoras-betangelΠέρα από το βάθος αγοράς που είναι διαθέσιμο μέσα από το ίδιο το ανταλλακτήριο, το ίδιο βάθος αγοράς προσφέρεται μέσω των εφαρμογών ladder διαφόρων προγραμμάτων όπως το Betangel και το [intlink id=”2083″ type=”post”]Geeks Toy[/intlink]. Το πλεονέκτημα αυτών των software όσον αφορά το βάθος αγοράς βρίσκεται στη συνεχή ανανέωσή του σε πραγματικό χρόνο ακόμα και 10 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απεικόνιση της προτίμησης του κόσμου ειδικά σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη αγορά, που έχει σαν συνέπεια την αμεσότερη και καλύτερη τοποθέτηση των στοιχημάτων, ειδικά στο trading. Επιπλέον στο βάθος αγοράς περιλαμβάνονται κι αποδόσεις που δεν υπάρχουν στοιχήματα, όπως για παράδειγμα το 5.1 στη συγκεκριμένη εικόνα. Εάν τοποθετήσουμε ένα στοίχημα στο 5.10 αυτή τη στιγμή θα ξέρουμε πως θα είμαστε οι πρώτοι στην ουρά για να στοιχηματίσουμε σε εκείνη την απόδοση, εφόσον η απόδοση ανέβει τόσο ψηλά.

Από την άλλη εάν στοιχηματίσουμε με κατά/lay στο 4.40, το στοίχημά μας θα ταιριαστεί αφού πρώτα η απόδοση φτάσει στο 4.40 αλλά κι αφού πρώτα ταιριαστούν τα €567 που βρίσκονται σε αναμονή σε εκείνο το επίπεδο. Συν τοις άλλοις, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε χαμηλότερες αποδόσεις προς το παρόν, πράγμα που σημαίνει πως εάν παιχτεί το στοίχημά μας στο 4.40, δεν υπάρχει τόση προσφορά για στοιχήματα υπέρ κάτω από το 4.40. Είναι λοιπόν αρκετά πιθανόν εφόσον το ενδιαφέρον για ζήτηση υπέρ/back στοιχημάτων εξακολουθήσει και χαμηλότερα του 4.40, η απόδοση να πέσει πολύ χαμηλότερα από το 4.40. Τελικά δηλαδή ενδέχεται να έχουμε τοποθετήσει ένα κατά/lay στοίχημα πολύ ψηλά σε σχέση με την τελική απόδοση του στοιχήματος.

Αν και μεγαλύτερη σημασία έχουν σίγουρα τα τρία πρώτα επίπεδα του βάθους αγοράς που φαίνονται στην αρχική εικόνα ενός στοιχήματος στην Betfair, εντούτοις η γνώση όλων των επιπέδων μπορεί να βοηθήσει τόσο τον παίκτη στοιχήματος όσο και τον sports trader. Μην ξεχνάτε λοιπόν να ενημερώνεστε για το βάθος αγοράς πριν να στοιχηματίσετε, καθώς είναι μια πληροφορία που προσφέρεται δωρεάν και είναι πιθανόν να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στην τοποθέτηση του στοιχήματός σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.