MICHAEL-DOUGLAS-WALL-STREETΗ απληστία είναι καλή έλεγε ο Michael Douglas στη διάσημη ταινία Wall Street, από την οποία φαίνεται να επηρεάστηκε και ο Έλληνας νομοθέτης προτείνοντας το νομοσχέδιο για το online στοίχημα. Οι ειδήσεις αυτής της βδομάδας επιβεβαίωσαν ό,τι έλεγαν γνωστοί άνθρωποι του χώρου, πως το νομοσχέδιο θα σταλεί στην επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και θα απορριφθεί για να γίνουν αναγκαίες διορθώσεις. Πράγματι λοιπόν το νομοσχέδιο παίρνει 3 τουλάχιστον μήνες παράτασης σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά sites μέχρι να αντιμετωπισθούν οι «δυσκολίες» που συνάντησε στην Ευρώπη και να εναρμονιστεί με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να σταματήσει την απληστία και τη φοροεισπρακτική πολιτική του Ελληνικού κράτους; Μάλλον όχι θα έλεγα.

Η απληστία ήταν το ίδιο γνώρισμα στην πρόσφατη οικονομική κρίση στην οποία αναφέρεται και το φιλμ/ντοκυμαντέρ «Inside Job» που παρακολούθησα μόλις χθες και συστήνω ανεπιφύλακτα. Ίσως βέβαια σε αυτήν την περίπτωση η απληστία να μην ήταν και τόσο καλή και να έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο σκέψης της Wall Street, αφού άνθρωποι έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν δουλειές και σπίτια, όταν οι λίγοι συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Η απληστία είναι ικανή να καταρρίψει ηθικούς φραγμούς, ενώ αμφιβάλλω εάν τα επιπλέον κέρδη φέρνουν την πολυπόθητη ευτυχία, η οποία μπορεί να έρθει με πολύ λιγότερα. French-Finance-Minister-Christine-LagardeΣτην ταινία ακούγονται τεράστια νούμερα ως κέρδη γνωστών ανθρώπων του οικονομικού χώρου, που σίγουρα προκαλούν αίσθηση, ενώ παίρνουν μέρος και ονόματα που τελευταία κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στην Ελληνική τηλεόραση, όπως ο Dominique Strauss-Kahn του ΔΝΤ, ο Noriel Roubini που ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στη χρεωκοπία της χώρας μας και η Christine Lagarde, Γαλλίδα υπουργός οικονομικών.

Για όσους τελικά επιλέξουν να παρακολουθήσουν το εν λόγω ντοκυμαντέρ, αξίζει να ρίξουν και μια ματιά στο Boiler Room. Η συσχέτιση των δύο φιλμ βρίσκεται στην τακτική των επενδυτικών ιδρυμάτων να διαρρέουν θετικές ειδήσεις και προτεινόμενες επενδύσεις γύρω από προϊόντα, τα οποία θέλουν να… ξεφορτωθούν. Με λίγα λόγια εάν εγώ έχω στην κατοχή μου μετοχές μιας εταιρίας που ξέρω ότι θα χρεωκοπήσει, πληρώνω άρθρα και ανθρώπους ώστε να ακουστεί πως η εταιρία αυτή είναι κελεπούρι, ώστε να βρεθεί η αγοραστική δύναμη (ζήτηση) να απορροφήσει τις μετοχές που θέλω να πουλήσω (προσφορά). Κάπως έτσι όπως θα δείτε μεταπήδησε και το χρέος των δανείων της Lehman Brothers κι άλλων παρόμοιων ιδρυμάτων στους επενδυτικούς συμβουλευτικούς κολοσσούς (Goldman Sachs, Merrill Lynch κλπ) κι από εκεί στους διάφορους επενδυτές. Να μην ξεχνάμε φυσικά και το bail-out μερικών εξ αυτών μέσω της Αμερικάνικης κυβέρνησης που χάρισε μερικά δισεκατομμύρια των φορολογούμενων πολιτών, όπως και τη [intlink id=”3164″ type=”post”]σκοπιμότητα των υποβαθμίσεων της χώρας από διάφορους οίκους όπως η Moody’s[/intlink], στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά στην ταινία Inside Job.

Κινδυνεύοντας να βγω εντελώς εκτός στοιχηματικού ενδιαφέροντος, επιστρέφω στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του online τζόγου αλλά και την αδειοδότηση για βιντεολόττο και φρουτάκια. Διάβασα αυτές τις μέρες πως η απόρριψη του νομοσχεδίου από την Ευρώπη ίσως οφείλεται εν μέρει και στο lobby της Betfair, η οποία θα έβλεπε μεγάλη μείωση των κερδών της εάν το νομοσχέδιο τίθετο σε εφαρμογή. Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή αναφορά πως τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων απαγορεύονται! Όμως δεν είναι η μόνη που θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

«Προβλέπονται παράβολα για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς και για την εγγραφή στα σχετικά μητρώα, διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, και συμμετοχή του δημοσίου στα έσοδα σε ποσοστό 30% επί των μεικτών κερδών καθώς και φόρος 10% στα κέρδη των παικτών

opap-metoxi-grafima

Πολλοί πιστεύουν πως ο μεγάλος κερδισμένος από τα παραπάνω είναι ο ΟΠΑΠ. Αν αναλογιστούμε πως γίνονται συζητήσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού τις τελευταίες βδομάδες, η έγκριση του νομοσχεδίου μάλλον θα αυξήσει το τίμημα. Άλλωστε η απόρριψη του νομοσχεδίου και η επιστροφή του προς διόρθωση είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΠΑΠ να χάσει 11.7% μέσα σε δύο μέρες (30-31 Μαρτίου). Προς το παρόν πάντως οι παίκτες του online στοιχήματος και πόκερ μπορούν να κοιμούνται και πάλι ήσυχοι για κάποιο διάστημα μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.