value-betting-zygariaΤο value betting είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσει κανείς στο στοίχημα. Με απλά λόγια σημαίνει να στοιχηματίζουμε στο κορώνα – γράμματα και να μας προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση από 2.00, π.χ. 2.10! Ακόμα και τότε όμως είμαστε εκτεθειμένοι στην βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα (variance) του αποτελέσματος, γεγονός που σημαίνει πως ενδέχεται να χρειαστούν πολλές ρίψεις του νομίσματος μέχρι να εναρμονιστεί η πραγματική απόδοση με την υπολογιζόμενη. Φανταστείτε τώρα να πληρώνεστε το 0.10 κάθε φορά που στοιχηματίζετε στην επόμενη ρίψη, πριν καν βρεθεί το νόμισμα στον αέρα αδιαφορώντας εντελώς για το τελικό αποτέλεσμα! Καλώς ήρθατε στον κόσμο του value trading.

Βασιζόμενος στο παράδειγμα της ρίψης του νομίσματος, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια έχει γνωστό αποτέλεσμα, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω το trading στα στοιχήματα αθλημάτων κυρίως πριν την έναρξη των αγώνων και πώς μειώνεται ο παράγοντας variance στα συστήματα. Ο παράγοντας αυτός είναι από τους σημαντικότερους που δοκιμάζει κατά κύριο λόγο την πειθαρχία του παίκτη του στοιχήματος. Είναι άλλωστε κι ο λόγος που ακόμα και κερδισμένα συστήματα εγκαταλείπονται μετά από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων.

Θεωρούμε λοιπόν μια αγορά στο ανταλλακτήριο της Betfair όπου οι παίκτες μπορούν να στοιχηματίσουν με κατά/lay ή υπέρ/back στο αποτέλεσμα της επόμενης ρίψης του νομίσματος. Έστω ότι η αγορά δε γνωρίζει την πραγματική πιθανότητα (50%) και οι layers οδηγούν την απόδοση της κορώνας στο 2.10 και των γραμμάτων 1.90. Εύκολα διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε πως το 2.10 του στοιχήματος υπέρ της κορώνας είναι φυσικά [intlink id=”288″ type=”post”]value bet[/intlink]. Μακροχρόνια ο παίκτης θα χάνει 1 μονάδα κάθε φορά που έρχονται γράμματα, αλλά θα κερδίζει 1.1 μονάδα όποτε επαληθεύεται το στοίχημά του. Έτσι μετά από 1,000 ρίψεις ιδανικών αποτελεσμάτων (500 γράμματα/500 κορώνα) θα έχει χάσει 500 μονάδες στην πρώτη περίπτωση αλλά θα έχει κερδίσει 550 μονάδες στην περίπτωση της κορώνας. Συνολικά το κέρδος του θα ανέρχεται στις 50 μονάδες έπειτα από 1,000 στοιχήματα, δηλαδή 5% πλεονέκτημα/edge ή ROI (return of investment).

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των χιλίων αυτών ρίψεων είναι αδύνατο να μην υπάρξουν 4, 5 ή και 7 φορές συνεχόμενα το ίδιο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια αποκλείεται η ακολουθία των αποτελεσμάτων να είναι η ιδανική, Γ/Κ/Γ/Κ/Γ/Κ κ.ο.κ. αλλά είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν δεκάδες ρίψεις μακρυά από την προβλεπόμενη πιθανότητα. Παρόλα αυτά όσο πλησιάζουμε στη συγκέντρωση των 1000 ρίψεων, τόσο το αποτέλεσμα θα πλησιάζει στο 50% αν και η πιθανότητα να είναι 500/500 ακριβώς συνεχώς μειώνεται όσο αυξάνονται οι ρίψεις. Έτσι ενδέχεται στις πρώτες 50 ή 100 ρίψεις ο παίκτης να είναι χαμένος γιατί έχουν έρθει 60% περισσότερα γράμματα. Αντίστοιχα στα στοιχήματα ποδοσφαίρου για παράδειγμα, μπορεί ένα κερδισμένο σύστημα να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα πρώτα 100 ή 200 αποτελέσματα και να απογοητεύσει το δημιουργό του.

Εάν τώρα υπάρχει η δυνατότητα trading όπως συμβαίνει στην Betfair, και κάθε φορά που στοιχηματίζει κάποιος υπέρ στο 2.10, η αγορά μετά λίγα λεπτά διαπιστώνει το λάθος της και επιστρέφει τις αποδόσεις στο 2.00 όπου εξαλείφεται και οποιαδήποτε value που υπήρχε εξαρχής στο στοίχημα. Εάν τώρα κλείσει το στοίχημά του στο 2.00 (με κατά/lay πλέον ίσο με το στοίχημα που έπαιξε αρχικά υπέρ/back στο 2.10), θα έχει εξασφαλίσει 0.10 μονάδες κέρδος εάν η ρίψη καταλήξει σε κορώνα. Έτσι, στις χίλιες πλέον ρίψεις, κάθε φορά που θα προκύπτει κορώνα θα κερδίζει 0.10 ενώ όταν έρχονται γράμματα δε θα χάνει τίποτα, οπότε 50 μονάδες κέρδος και πάλι. Μόνο που αυτή τη φορά η άνοδος του κεφαλαίου του θα είναι πολύ ομαλότερη κάτι που συμβαίνει στο value trading.

value-betting-trading-nomisma

Συγκριτικά πλέον με τα στοιχήματα αθλημάτων, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο, είτε για τέννις, είτε για ιπποδρομίες αλλά οποιαδήποτε γεγονός κι αν στοιχηματίζει κανείς (π.χ. [intlink id=”1710″ type=”post”]εκλογές[/intlink]), τον ενδιαφέρει πρωτίστως να υπάρχει value στην απόδοση που παίζει. Εάν τώρα πράγματι είναι τόσο ικανός να πετυχαίνει τα στοιχήματα που προσφέρουν value οι αποδόσεις τους, απομένει να εξακριβώσει εάν πράγματι μπορεί να κάνει value trading. Διότι η αγορά μπορεί να προσφέρει value όπως στη ρίψη του νομίσματος, αλλά για να πραγματοποιηθεί trading θα πρέπει η αγορά να απορροφήσει το value αυτό και να οδηγήσει την απόδοση ακριβώς στην πραγματική πιθανότητα οπότε και να κλείσει το trade. Για παράδειγμα προβλέπει σωστά πως η απόδοση της Α ομάδας να κερδίσει είναι 25% και η τρέχουσα απόδοση του υπέρ/back στοιχήματός της είναι στο 4.30. Φυσικά παίζει το στοίχημα αυτό. Το θέμα πλέον όσον αφορά το value trading έχει να κάνει με το αν τελικά η απόδοση πέσει στο 4.00 μέχρι την έναρξη του αγώνα. Εάν όντως κάτι τέτοιο συμβεί, συμφέρει να κλείσει το στοίχημά του για να μειωθεί το variance και κατ’ επέκταση η διακύμανση του κεφαλαίου του.

Επιπροσθέτως είναι πιθανό η ορμή των backers να πιέσουν την απόδοση ακόμα και χαμηλότερα από 4.00, οπότε πλέον να προσφέρεται value στο κατά/lay στοίχημα. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο συμβαίνει στα περισσότερα στοιχήματα, δηλαδή η απόδοση ανεβοκατεβαίνει γύρω από την τιμή με μηδενικό value εξαιτίας της προσφοράς και ζήτησης για back και lay στοιχήματα. Εάν κάποιος έχει την ικανότητα να υπολογίζει σωστά αυτήν την απόδοση, τότε το value trading είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να το εκμεταλλευτεί.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ τι γίνεται στην περίπτωση που η απόδοση μετακινηθεί αντίθετα και προσφέρει ακόμα περισσότερο value, δηλαδή στη ρίψη του νομίσματος να ανέβει στο 2.30 από 2.10, ή εάν τελικά δεν επιστρέψει στο 2.00. Τότε στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να στοιχηματίσει λίγα περισσότερα για να εκμεταλλευτεί την ακόμα μεγαλύτερη απόδοση και το value αυτής, ενώ στη δεύτερη δε θα πρέπει να κλείσει το trade, δεχόμενος το variance του αποτελέσματος. Διαφορετικά θα χαρίσει το αρχικό value το οποίο γνωρίζει ότι έχει το στοίχημά του.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.