poker-dikastirioΗ πρώτη μέρα μετά τις εξελίξεις της προχθεσινής [intlink id=”3388″ type=”post”]Black Friday[/intlink] στο online poker κύλησε γεμάτη πανικό των Αμερικανών παικτών, ανησυχίες για την ασφάλεια των χρημάτων των Ευρωπαίων κι άλλων παικτών και έντονη δυσαρέσκεια, θυμό και κατάθλιψη από μεγάλη πλειοψηφία των πελατών της PokerStars, Full Tilt, Ultimate Bet Poker και Absolute Poker. Ο όγκος των αναλήψεων φημολογείται πως είναι τρομακτικός με ελάχιστους να έχουν επιβεβαιώσει πως πήραν τα χρήματα στα e-wallets τους όπως το Moneybookers, οι Αμερικάνοι προσπαθούν να πουλήσουν τα χρήματά τους ακόμα και με 20% ή και 30% προμήθεια, το Full Tilt μείωσε κατά 2/3 τα εγγυημένα (guaranteed) έπαθλα στα τουρνουά του, ενώ αρκετοί κάτοικοι των Η.Π.Α. σκέφτονται ακόμα και τη μετανάστευση σε Καναδά ή Ευρώπη. Από την άλλη η χθεσινή μέρα βρήκε το PokerStars να ξεπερνά τους 200,000 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες, και τα απογευματινά/βραδινά τουρνουά να πραγματοποιούνται κανονικά, ξεπερνώντας τα συνηθισμένα εγγυημένα έπαθλα κατά 10% με 20% περίπου. Ας μην ξεχνάμε ότι το PokerStars παραμένει το poker room με τους περισσότερους Ευρωπαίους παίκτες, αν και μόνο το PartyPoker έχει την άδεια να λειτουργεί νόμιμα εντός Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί περιμένουν να ξημερώσει η αυριανή μέρα για να αγοράσουν μετοχές της PartyPoker.

pokerstars-com-fbiΔυστυχώς η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε προσωπικά διαβάζοντας κάθε είδηση γύρω από το online poker σε γνωστούς ξενόγλωσσους ιστότοπους, ενώ υπήρξε και σχεδόν 24ωρο live broadcasting από το QuadJacks στο Ustream (συνεχίζουν για δεύτερη μέρα!) όπου ακούστηκαν οι γνώμες γνωστών ανθρώπων του παγκοσμίου πόκερ, όπως του Jungleman (high stakes παίκτης) και του NoahSD (twoplustwo.com). Ξεκινώντας από τους παίκτες των Η.Π.Α., οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερως προβληματισμένοι πρώτον για την ασφάλεια των χρημάτων τους – πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δε θα δουν ποτέ τα λεφτά τους με μερικούς να ελπίζουν να τα πάρουν στα χέρια τους σε 6 μήνες με 2 χρόνια, και δεύτερον για το επαγγελματικό τους μέλλον, αφού πολλοί Αμερικάνοι ζούσαν από το online poker. Η ιδέα και μόνο ότι θα πρέπει να στραφούν στο live poker τους απελπίζει, ενώ αυτή τη στιγμή προφανώς φοβούνται να συνεχίσουν να παίζουν online σε μικρότερες εταιρίες που επιτρέπουν προς το παρόν τους Αμερικανούς παίκτες (Bodog), καθώς μάλλον θα είναι οι επόμενες στις οποίες θα στραφεί η Αμερικάνικη δικαιοσύνη. Οι ερασιτέχνες παίκτες από την πλευρά τους είναι αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση των Η.Π.Α. καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Συν τοις άλλοις, οι φήμες λένε πως τα κερδισμένα πακέτα για το WSOP θα επιστραφούν σε μορφή χρημάτων καθώς δεν μπορούν πλέον οι εταιρίες αυτές να δραστηριοποιηθούν εντός Αμερικανικών συνόρων, ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν και για τη διεξαγωγή των EPT San Remo και Grand Final Madrid.

pokerstars-logoΌσον αφορά την ασφάλεια των χρημάτων τους, αρκετοί, ακόμα και πολλοί επιφανείς παίκτες high stakes, έχουν στραφεί προς την πώληση των χρημάτων τους. Αυτό σημαίνει πως επειδή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους σε PokerStars και Full Tilt, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οποιονδήποτε τους εγγυηθεί ή τους στείλει τα χρήματα σε Moneybookers ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ενός παίκτη που έχει $67,000 στον online λογαριασμό του (περίπου €46,000 με την τρέχουσα ισοτιμία) και ζητά να του στείλει κάποιος €41,000 σε τραπεζικό λογαριασμό σε αντάλλαγμα της πρόσβασης στον online λογαριασμό του. Επιπλέον συνέπεια της ανησυχίας των Αμερικάνων για τα χρήματά τους αποτελεί το γεγονός ότι το twoplustwo.com έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που πουλάνε ασφάλεια (insurance) για τα χρήματα των παικτών ή που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο της πρόσβασης στα χρήματα των άλλων έναντι μεγάλης προμήθειας. Τα περισσότερα μηνύματα έχουν να κάνουν με αγορά των χρημάτων προς 0.65-0.70 cents το δολλάριο. Αδιανόητα επίπεδα προμήθειας για κάποιες άλλες εποχές που τώρα δικαιολογούνται λόγω πανικού. Όποτε υπάρχει πανικός σε οποιαδήποτε οικονομική αγορά, δημιουργούνται και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδος.

Από την άλλη οι Ευρωπαίοι παίκτες δε φάνηκαν να αποθαρρύνονται από την κατάσταση, εξακολουθώντας να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι τα παιχνίδια θα έχουν πιο soft ανταγωνισμό, αν και δεν ήταν λίγοι όσοι έχουν εκκρεμείς αναλήψεις μεγάλου μέρους του bankroll τους. Προσωπικά η ανάληψή μου από Full Tilt σε Moneybookers απορρίφθηκε μετά από 12 ώρες με τα χρήματα να επιστρέφουν στο λογαριασμό μου, ενώ ακόμα είναι σε κατάσταση αναμονής η ανάληψη από PokerStars. Μερικοί αναφέρουν πως οι αναλήψεις σε Neteller γίνονται αστραπιαία ωστόσο, οπότε ίσως είναι καλύτερη εκείνη η λύση. Από την άλλη αρκετοί πιστεύουν πως τα χρήματα είναι πιο ασφαλή στις εταιρίες πόκερ μέχρι στιγμής, μέχρι να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην περίπτωση των τουρνουά των 2 μεγάλων εταιριών πόκερ, καθώς πολλοί Αμερικάνοι έχουν ήδη εγγραφεί στα μεγάλα Κυριακάτικα τουρνουά, γεγονός που σημαίνει πως αρκετοί θα είναι sit out κατά τη διεξαγωγή του τουρνουά. Επίσης ίσως παρατηρηθεί και overlay στα μεγάλα τουρνουά, προσφέροντας μεγαλύτερο value για τους μη Αμερικανούς παίκτες, οι οποίοι και πάλι αναμένουν ευκολότερο ανταγωνισμό και στα τουρνουά. Χθες αρκετοί γνωστοί Έλληνες συμμετείχαν σε δημοφιλή τουρνουά του PokerStars. Το θέμα βέβαια αυτή τη στιγμή δεν είναι να κερδίσει κανείς το Sunday Million, αλλά κατά πόσο θα είναι ικανός να πάρει τα χρήματα της πρώτης θέσης στα χέρια του.

partypoker-metoxi-grafima

Πάντως αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να σχετίζεται μόνο με την χρεωκοπία του PokerStars και των άλλων poker rooms ως συνέπεια των βαρύτατων κατηγοριών και προστίμων, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Ας μην ξεχνάμε τέλος και το ανάλογο περιστατικό που συνέβη το 2006 όταν ο τότε βασιλιάς του online poker, PartyPoker, αποχώρησε από τις Η.Π.Α., δημιουργώντας και πάλι πανικό στην αγορά. Αν και τότε υπήρχε η διέξοδος προς PokerStars και Full Tilt, τώρα τα πράγματα είναι σαφώς πιο κρίσιμα, δεδομένου της προβολής, δημοτικότητας κι εξάπλωσης του online poker.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.