stoixima-betfair-topothetisiΗ δρομολόγηση των στοιχημάτων των Ελλήνων παικτών της betfair μέσω Μάλτας, επιφέρει μισό δευτερόλεπτο καθυστέρηση στην τοποθέτησή τους σε σχέση με τους Άγγλους πελάτες του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων! Η καθυστέρηση αυτή δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων παικτών αλλά γενικά των international customers, οι οποίοι έχουν σοβαρό μειονέκτημα έναντι των παικτών που έχουν Αγγλικό λογαριασμό στην Betfair. 450 με 500 milliseconds είναι η χρονοτριβή που επηρεάζει το στοίχημά σας από τη στιγμή που θα πατήσετε «τοποθέτηση στοιχημάτων». Το ανταλλακτήριο για να αποφύγει τη φορολόγηση με 15% της Αγγλίας, δραστηριοποιείται μέσω Μάλτας για τους υπόλοιπους παίκτες πλην των Άγγλων ώστε να επωφεληθεί από τη σημαντική χαμηλότερη φορολογία που ανέρχεται μόλις στο 4%. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα φαίνεται να έχουν οι παίκτες που κάνουν trading, καθώς το κάθε millisecond μετράει!

Από το 2004 που ασχολήθηκα για [intlink id=”1086″ type=”post”]πρώτη φορά με το trading στις Αγγλικές ιπποδρομίες[/intlink], η ταχύτητα ανανέωσης των αποδόσεων και της τοποθέτησης των στοιχημάτων ήταν φανερό πως θα επηρέαζε σημαντικά την κερδοφορία ή όχι του trading. Ειδικά στην περίπτωση του [intlink id=”2498″ type=”post”]scalping[/intlink] πριν την έναρξη των ιπποδρομιών, η ταχύτητα παίζει τεράστιο ρόλο για να προλάβει κανείς να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Μάλιστα εκείνες τις εποχές που αρχικά το trading γινόταν μέσω 56k dial-up σύνδεσης, οι ταχύτητες βρίσκονταν οπωσδήποτε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις τωρινές συνθήκες, όπου η ευρυζωνικότητα έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η γρήγορη ανταπόκριση του trader κρίνονταν απαραίτητη για την επιτυχία του.

betfair-stoixima-agoraΤα επόμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον της betfair, αλλά μόλις το 2007 ήταν το έτος που προσωπικά διαπίστωσα αλλαγές στα αποτελέσματά μου όσο έκανα trading, που με οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη του trading. Μέχρι σήμερα είχα πάντα την απορία εάν έφταιγε η μέθοδός μου, η αλλαγή της ψυχολογίας μου ή αν εν τέλει είχε συμβεί κάτι πέρα από τις δυνάμεις μου. Πρόσφατες συζητήσεις με Ιταλό trader αποκάλυψαν την αλλαγή του καθεστώτος των στοιχημάτων μέσα στο περιβάλλον της betfair, η οποία συνέβη τον Ιούλιο του 2007 (αν θυμάμαι καλά). Για κάποιους ίσως είναι γνωστά αυτά, όμως προσωπικά πρώτη φορά πληροφορήθηκα για αυτήν την αλλαγή, που είχε ως συνέπεια να βρίσκομαι – όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες παίκτες της betfair – μισό δευτερόλεπτο πίσω από τους παίκτες με Αγγλικό λογαριασμό. Η betfair σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τη βιωσιμότητα της εταιρίας, μετέφερε μέρος της εταιρίας στη Μάλτα όπου της επιβάλλεται 4% φόρος για να αντιμετωπίσει την υψηλότερη φορολογία του Ηνωμένου Βασιλείου (15%).

Malta-Europe-MapΑμυδρά θυμάμαι πως μου είχε κάνει εντύπωση αυτή η μετακίνηση την εποχή εκείνη, όμως ούτε για μια στιγμή δε μου πέρασε από το μυαλό πως θα ήταν η αρχή του τέλους για το trading προσωπικά. Βεβαίως ενδέχεται να μην είναι η μοναδική αιτία που τελικά εγκατέλειψα το καθημερινό trading των Αγγλικών ιπποδρομιών πριν την εκκίνησή τους (κι όχι live στοίχημα), αλλά να ήταν ένας συνδυασμός έλλειψης ενδιαφέροντος, μεταπήδηση στο πόκερ κ.α. Ωστόσο είναι σίγουρο πως μισό δευτερόλεπτο καθυστέρηση επηρεάζει την καλύτερη στρατηγική trading αποδόσεων στο στοίχημα.

Η καθυστέρηση των 500ms είναι γνώρισμα της υποβολής των στοιχημάτων κι όχι της ανανέωσης των τιμών των αποδόσεων. Με άλλα λόγια εάν χρησιμοποιείτε κάποια πλατφόρμα τρίτων της betfair όπως για παράδειγμα το [intlink id=”2083″ type=”post”]Geeks Toy[/intlink] ή το [intlink id=”3379″ type=”post”]Betangel[/intlink] με αυτόματη ανανέωση των αποδόσεων, η καθυστέρηση δεν επηρεάζει τον τρόπο που παρακολουθείτε την αγορά. Ό,τι βλέπετε, βλέπουν όλοι οι παίκτες που στοιχηματίζουν στο ανταλλακτήριο. Τη στιγμή όμως που θα κάνετε κλικ στο «τοποθέτηση στοιχημάτων» του στοιχήματός σας, θα μεσολαβήσουν 500 υπερπολύτιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι να φτάσει η εντολή σας στον server της betfair στο Λονδίνο. Προσοχή, δεν αναφέρομαι στην καθυστέρηση που επιβάλλεται όταν κάποιος στοιχηματίζει live, για την οποία κουβεντιάσαμε στο θέμα των [intlink id=”4168″ type=”post”]στημένων παιχνιδιών των 4 δευτερολέπτων της Δίκης στο ΣΚΑΪ[/intlink]. Η καθυστέρηση αυτή είναι γνώρισμα ΟΛΩΝ των στοιχημάτων που θα τοποθετήσετε μέσω του ανταλλακτηρίου!

«Νόμιμες» λύσεις για να αποφύγετε την καθυστέρηση αυτή δεν υπάρχουν, πέρα από τη μετανάστευση στην Αγγλία! Εντούτοις, εάν κάποιος αλλάξει τη διεύθυνση κατοικίας του σε κάποια Αγγλική, αυτομάτως ο λογαριασμός σου γίνεται UK account, οπότε και πλέον οι εντολές σας ταξιδεύουν απευθείας στο Λονδίνο κι όχι στη Μάλτα, κερδίζοντας πίσω την καθυστέρηση του μισού δευτερολέπτου (και χρεώνοντας πλέον τη betfair με 15% εφορία έναντι 4%!). Ο κίνδυνος αυτού του εγχειρήματος είναι πως σε πιθανό έλεγχο από πλευράς betfair, θα πρέπει να αποδείξετε τη  διεύθυνση κατοικίας σας με κάποιου είδους λογαριασμό, π.χ. ρεύματος, τηλεφώνου κλπ. Εάν – προφανώς – δεν είστε σε θέση να το κάνετε, η betfair κλείνει το λογαριασμό σας και κατάσχει τα χρήματα σας. Λύση επίσης δεν αποτελεί η σύνδεση μέσω Virtual Private Server (VPN) ώστε να αποκτήσετε Αγγλικό IP και να φαίνεστε ότι συνδέεστε από Αγγλία, αφού το μόνο που θα μετατρέψει το λογαριασμό σας σε UK account είναι η διεύθυνση κατοικίας σας. Τέλος, ακόμα και η προσπάθειά μου κάνοντας χρήση του [intlink id=”4313″ type=”post”]Bet Angel Professional Server Edition[/intlink] δεν είχε διαφορά – πέρα από τα 100ms που κέρδισα λόγω γρηγορότερης σύνδεσης στο server της betfair – καθώς ο λογαριασμός μου παραμένει Ελληνικός λογαριασμός. Ακόμα και μέσα από τα γραφεία της betfair να στοιχημάτιζα, η εντολή μου θα πήγαινε μέχρι τη Μάλτα χάνοντας και πάλι 500ms!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα στοιχηματίσετε στη betfair, παρατηρήστε πόσος χρόνος απαιτείται μέχρι να δείτε την εικόνα του στοιχήματός σας στην αγορά. Εάν τώρα προσπαθείτε να κερδίσετε κάνοντας trading τις αποδόσεις των ιπποδρομιών, ίσως να μη φταίτε εσείς που δυσκολεύεστε αλλά ένα νησιωτικό κράτος στη μέση της Μεσογείου!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.