apodosi-stoixima-pefteiΌταν πέφτει η απόδοση στο στοίχημα, πολλοί λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από τη μεταβολή της απόδοσης. Η πτώση της απόδοσης ταυτόχρονα οδηγεί τις αποδόσεις των άλλων ενδεχομένων του στοιχήματος σε άνοδο, λόγω της εξισορρόπησης του book, εξαλείφοντας τις ευκαιρίες για arbitrage. Η νέα χαμηλή απόδοση θεωρητικά δε θα προσελκύσει περισσότερο ποντάρισμα, ενώ την ίδια στιγμή τα άλλα σημεία εμφανίζονται ελκυστικότερα στους παίκτες. Τελικά θα λέγαμε πως οι μεταβολές των αποδόσεων στο στοίχημα είναι μια μάχη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως πίσω από τη αυξημένη ζήτηση ενός συγκεκριμένου στοιχήματος που οδηγούν στην πτώση της απόδοσης;

Ειδήσεις και φήμες: Εάν γνωστοποιηθεί πως οι δύο επιθετικοί της φιλοξενούμενης ομάδας ποδοσφαίρου τραυματίστηκαν στην τελευταία προπόνηση, είναι σίγουρο πως η απόδοση του στοιχήματος για νίκη της φιλοξενούμενης ομάδας θα ανέβει, καθώς οι περισσότεροι παίκτες θα εμπιστευτούν τη γηπεδούχο, η απόδοση της οποίας τώρα μοιάζει πολύ πιο ελκυστική. Άλλο παράδειγμα είναι κάποια φήμη για την υγεία ενός τενίστα που ίσως είναι αρκετή για να αποθαρρύνει το στοίχημα υπέρ του, στρέφοντας τους παίκτες του στοιχήματος να ρισκάρουν σε άλλον τενίστα. Όπως λένε και στην αγορά, [intlink id=”1871″ type=”post”]αγόραζε τις φήμες, πούλα τις ειδήσεις[/intlink], δείγμα της επιρροής των αθλητικών νέων στο στοίχημα.

Θετικές αναλύσεις και προγνωστικά: Οι αναλύσεις ή previews αγγλιστί συχνά επηρεάζουν την κρίση των παικτών και είναι ικανές να παροτρύνουν ένα μεγάλο μερίδιο αυτών στο ποντάρισμα ενός συγκεκριμένου σημείου. Είτε οι αναλύσεις είναι έγκυρες είτε όχι, η επίδραση των previews εξαρτάται από τη δημοτικότητα του αρθρογράφου/tiptster και του μέσου στο οποίο εμφανίζεται. Όταν πέφτει η απόδοση στο στοίχημα είναι πιθανότερο να προέρχεται από προγνωστικά που δόθηκαν από το BettingExpert.com παρά από το Online Στοίχημα!

Trading: Αν και η παγκοσμιοποίηση του στοιχήματος θα σήμαινε πως οι traders θα είχαν τη δύναμη να πιέσουν τις αποδόσεις όπως αντίστοιχα κάνουν στις χρηματαγορές οι market makers και οι μεγάλοι επενδυτές, είναι σπανιότερο φαινόμενο να πέφτει η απόδοση του στοιχήματος εξαιτίας της τεχνητής ζήτησης που δημιουργούν traders σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Παρόλα αυτά η επίδραση του trading στο στοίχημα και στις αποδόσεις είναι υπαρκτή κι αν ακόμα δεν αποδέχεστε το ικανό μέγεθός της, τουλάχιστον πρέπει να παραδεχτούμε τη μεγέθυνση των άλλων παραγόντων μέσω του trading. Ένα απλό παράδειγμα είναι η δήλωση του jockey υπέρ του φαβορί αλόγου που ούτως ή άλλως θα έριχνε την απόδοση του στοιχήματος. Πέρα από όσους θελήσουν να στοιχηματίσουν, οι πολλοί traders των ιπποδρομιών θα μεγέθυναν τη ζήτηση αυτή, ώστε να εκμεταλλευτούν τον πανικό και την ορμή των πονταρισμάτων, πιέζοντας την απόδοση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό. Συνήθως το ενδιαφέρον των traders αποτυπώνεται στο [intlink id=”2529″ type=”post”]βάθος αγοράς[/intlink].

Έξυπνο χρήμα: Έχουμε ήδη συζητήσει για την [intlink id=”4271″ type=”post”]επίδραση του έξυπνου χρήματος στις αποδόσεις των στοιχημάτων[/intlink]. Όταν πέφτει η απόδοση στο στοίχημα θα πρέπει να αναζητήσουμε στο γράφημα της απόδοσης κάποιο σημάδι πως το έξυπνο χρήμα συμφωνεί με την πτώση, πριν βιαστούμε να δικαιολογήσουμε τη μεταβολή της απόδοσης.

Αρνητικές εξελίξεις σε άλλα ενδεχόμενα: Όταν πέφτει η απόδοση σε ένα σημείο ενός στοιχήματος δε σημαίνει απαραίτητα πως κάτι συνέβη υπέρ του ενδεχομένου εκείνου. Είναι πολύ πιθανό μια αρνητική εξέλιξη εις βάρος των άλλων ανταγωνιστών του στοιχήματος να ανέβασε τις αποδόσεις τους, με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση της απόδοσης του σημείου υπό συζήτηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν στην είδηση που αναφέραμε νωρίτερα για τον τραυματισμό των επιθετικών της φιλοξενούμενης ομάδας, όπως και του τενίστα. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελούν και οι αποκλεισμοί ομάδων σε μεγάλες διοργανώσεις, οπότε η αφαίρεση των στοιχημάτων τους αυξάνει την πιθανότητα των εναπομεινάντων διεκδικητών του τίτλου ή του πρωταθλήματος.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.