euro-2012-apodoseisΤρίτο φαβορί για κατάκτηση του Euro 2012 σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων αποτελεί η Ολλανδία (7.6). Πολλοί ποντάρουν ως νικητή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 την Ισπανία και τη Γερμανία, ωστόσο στην παρούσα φάση το γράφημα της απόδοσης του στοιχήματος υπέρ της Ολλανδίας παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα δυο μεγάλα φαβορί βλέπουν τις αποδόσεις τους συνεχώς να πέφτουν με σταθερό ρυθμό – μια καλή στρατηγική σε μακροχρόνια στοιχήματα είναι να κάνουμε trading υπέρ των φαβορί – ενώ η μεταβολή της απόδοσης της Ολλανδίας εμφανίζει μερικά καλά σημεία για όποιον θέλει να στοιχηματίσει κάνοντας trading. Τη στιγμή που συζητάμε για trading σε μακροχρόνιο στοίχημα, αποφάσισα να εντάξω την παρακάτω ανάλυση στην κατηγορία του live στοιχήματος, αφού οι αποδόσεις μεταβάλλονται εξαιτίας αποτελεσμάτων πέρα από την προσφορά και ζήτηση των στοιχημάτων.

Συχνά ως live στοίχημα ποδοσφαίρου θεωρείται ένα στοίχημα ενός αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε αναλόγως την εξέλιξη του αγώνα, οι παίκτες στοιχηματίζουν σε διάφορες αποδόσεις. Στην περίπτωση του στοιχήματος για νικητή του Euro 2012, αν και δεν αντιμετωπίζεται ως live στοίχημα από τους bookmakers ή τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, εφόσον ομάδες αποκλείονται και αποτελέσματα των ομάδων επηρεάζουν τις αποδόσεις, το θεωρώ ένα live στοίχημα. Άλλωστε η μόνη διαφορά κατά τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2012 σε σχέση με σήμερα είναι ότι απλώς οι αγώνες θα λαμβάνουν χώρα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα!

ollandia-euro-2012-apodosi-stoiximaΕπιστρέφοντας στο στοίχημα της Ολλανδίας και στο γράφημά της, διαπιστώνουμε τρία πολύ σημαντικά [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα στήριξης κι αντίστασης[/intlink]. Αρχικό επίπεδο στήριξης της απόδοσης αποτέλεσε το 7.5, όταν η απόδοση βρέθηκε να κινείται πτωτικά ξεκινώντας από το 13. Στη συνέχεια ανέβηκε στο 10.0, το οποίο αποτελεί και το δεύτερο σημαντικό επίπεδο αντίστασης πλέον σε περαιτέρω άνοδο της απόδοσης. Με την πάροδο του χρόνου η απόδοση ξαναδοκίμασε να πέσει σε χαμηλότερες τιμές, όμως και πάλι το επίπεδο του 7.5 δεν την επέτρεψε να κατηφορίσει, αυξάνοντας την αξιοπιστία αυτού το επιπέδου. Στη συνέχεια η απόδοση απέτυχε να ξαναφτάσει το επίπεδο αντίστασης στο 10 (δείγμα πως οι backers αποκτούν τον έλεγχο της αγοράς) και η απόδοση τελικά κατάφερε να ξεπεράσει το 7.5 και να ταιριάξει στοίχημα στη χαμηλότερη τιμή, 6.40. Στην παρούσα στιγμή όπως βλέπουμε η απόδοση του στοιχήματος της Ολλανδίας έχει επανακάμψει στο 7.60, επιτρέποντας συναλλαγές στοιχημάτων ακριβώς στο προϋπάρχον επίπεδο στήριξης, που τώρα όμως μετατρέπεται σε επίπεδο αντίστασης. Η πιθανότητα να ξεπεράσει το 7.60 είναι μικρότερη συγκριτικά με την πιθανότητα η απόδοση να πέσει ξανά στο 6.40 ή και χαμηλότερα, ακολουθώντας αντίστοιχη πορεία όπως συνέβη στην περίπτωση του 7.50.

Στοίχημα Νικητής Euro 2012: Γράφημα απόδοσης Ελλάδας
Στοίχημα Νικητής Euro 2012: Γράφημα απόδοσης Ελλάδας

Ο trader που επιθυμεί να κάνει trading στο στοίχημα της Ολλανδίας ως νικήτρια του Euro 2012, θα φροντίσει να θέσει νοητικά ένα [intlink id=”1696″ type=”post”]stop loss[/intlink] κάπου στο 8.00 (2 ticks) ή και 8.60 (5 ticks), ώστε να τον συμφέρει το trade με στόχο τουλάχιστον το 6.40 (6 ticks). Δεδομένου πως η προηγούμενη απόσταση μεταξύ των δύο επιπέδων (10.0 και 7.50) ήταν 2.50 μονάδες, δεν αποκλείεται η απόδοση να πέσει μέχρι και 5.0 σε εύλογο χρόνο. Για πιο μεγάλη ακρίβεια, η πτώση στο 7.50 σημαίνει 33.3% άνοδος της [intlink id=”1627″ type=”post”]πιθανότητας επαλήθευσης[/intlink] σε σχέση με το 10.0, οπότε αντίστοιχη 33.3% άνοδος πιθανότητας επαλήθευσης ισοδυναμεί με απόδοση 5.60. Αν και το συγκεκριμένο trading σε live στοίχημα δεν είναι επικίνδυνο από την άποψη της πίεσης χρόνου, έχει το γνώρισμα της δέσμευσης κεφαλαίου για σχετικά αρκετό χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στο γράφημα του στοιχήματος της Ελλάδας για κατάκτηση του Euro 2012, καθώς η απόδοση 100.0 αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στην μετέπειτα πορεία της απόδοσης του στοιχήματός της. Εάν τους επόμενους μήνες αντιληφθείτε πως η απόδοση της Ελλάδας έπεσε σε διψήφιο νούμερο, ρίξτε ένα 2ευρω, ποτέ δεν ξέρετε! Οι αποδόσεις είναι της Betfair.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.