slippage-trading-stoixima-betfairΌταν διηγούμαι τις στοιχηματικές μου περιπέτειες, η συζήτηση περνάει από το trading των στοιχημάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair. «Στο διαδίκτυο το στοίχημα είναι σαν χρηματιστήριο» είναι η πρώτη μου συνήθως κουβέντα προσπαθώντας να εξηγήσω [intlink id=”1086″ type=”post”]πώς έβγαλα χρήματα κάνοντας trading των αποδόσεων[/intlink] κι όχι παίζοντας «κανονικό» στοίχημα». Εάν το 2011 είναι ακόμα δύσκολο να κατανοήσει ο κόσμος την έννοια του υπέρ και του κατά στοιχήματος, φανταστείτε το 2004 πόσο περίεργο ακουγόταν. Τουλάχιστον ήταν πιο αποδεκτό από τη λέξη «καζίνο»! Έτσι συχνά κάνω ένα παραλληλισμό μεταξύ των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων και των χρηματιστηρίων, αναλύοντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο, όπως η αγορά και η πώληση καθώς και τη βοήθεια που παρέχουν τα γραφήματα στο χρηματιστήριο του στοιχήματος.

Αγοράζω και πουλάω ή παίζω κατά και υπέρ στοίχημα

Ξεκινώντας από την πιο ουσιώδη πράξη του χρηματιστηρίου, όταν αγοράζω μια μετοχή έχω ως στόχο να την πουλήσω ακριβότερη, κερδίζοντας τη διαφορά της τιμής επί των αριθμό μετοχών. Αντίστοιχα όταν στοιχηματίζω κατά στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, στόχος μου είναι να εκμεταλλευτώ μια ενδεχόμενη άνοδο της απόδοσης και να κλείσω το trade μου με ένα στοίχημα υπέρ! Το κέρδος μου προκύπτει από τη μεταβολή της απόδοσης επί το ποσό που στοιχημάτισα με μερικές απλές παραδοχές. Φυσικά αποκλείεται τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στο στοίχημα να είμαι πάντα σωστός στις προβλέψεις μου! Πολλές φορές θα τοποθετηθώ λάθος, κι έτσι θα έχω αγοράσει (στοίχημα κατά) και η τιμή της μετοχής (απόδοση στοιχήματος) θα πέσει. Τότε πουλώντας (στοίχημα υπέρ) θα βρεθώ να χάνω χρήματα αναλόγως την πτώση της τιμής της μετοχής (απόδοσης). Εάν ωστόσο το ποσό που κερδίζω από τις κερδισμένες πράξεις trading είναι μεγαλύτερο από τις χαμένες, τότε μακροχρόνια θα είμαι ένας [intlink id=”1269″ type=”post”]κερδισμένος παίκτης[/intlink], τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στο στοίχημα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα διαβάσετε σε κάποιο φόρουμ στοιχήματος τα παρακάτω:

trading-apodoseis-manchester-united-sigouro-kerdos
Εξασφάλιση κέρδους με trading υπέρ/κατά στοιχήματος

«Αγόρασα Manchester United, πιστεύω πως θα βάλει γρήγορα γκολ και θα πουλήσω σύντομα»: Ο trader παίζει υπέρ της Manchester United με σκοπό να παίξει κατά το ίδιο ακριβώς στοίχημα, μόλις βάλει το πρώτο γκολ και η απόδοσή της πέσει.

«Αγόρασα λίγο Federer, αφού στο πρώτο σετ είναι δυνατός»: Και πάλι ο trader παίζει στοίχημα υπέρ του Federer (με μικρό ποσό = «λίγο») ελπίζοντας πως η απόδοσή του θα πέσει.

«Τελικά πούλησα το Χ άλογο γιατί η απόδοσή του ανέβαινε»: Ο trader είχε ποντάρει υπέρ του Χ αλόγου, αλλά βλέποντας πως η απόδοση ανέβαινε, έκλεισε το trade του μειώνοντας τη ζημία του.

Παρατηρείτε κάτι παράδοξο; Πράγματι, λέγοντας «αγοράζω» θα περίμενε κανείς οι παραπάνω traders να κέρδιζαν σε άνοδο της τιμής κι όχι σε πτώση αυτής όπως εξήγησα παραπάνω. Στο στοίχημα όμως συχνά με τη λέξη «αγορά» είναι σαν να λένε πως «πήρα λίγες μετοχές της τάδε ομάδας που αν πάει καλά στον επόμενο αγώνα, θα κερδίσω χρήματα». Προσωπικά είμαι εναντίον αυτής της δικαιολόγησης και ποτέ δε θα με ακούσετε να λέω «αγόρασα το Ψ άλογο» και να εννοώ πως θέλω να πέσει η τιμή! Ένα από τα γνωστότερα γνωμικά του χρηματιστηρίου, «buy low, sell high» είναι πως η αγορά ισοδυναμεί με στοίχημα για άνοδο της τιμής. Ίσως κάποτε στο μέλλον αλλάξει αυτή η κακή συνήθεια των παικτών στοιχήματος, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται σύντομα.

Κέρδος πριν την έναρξη ή ολοκλήρωση του αγώνα

Δεδομένου πως με τη συσχέτιση μεταξύ των στοιχημάτων και της αγοραπωλησίας στο χρηματιστήριο δε βγαίνει άκρη στη συζήτηση, συνήθως προχωράω στην εξήγηση πως ο trader στοιχημάτων δεν περιμένει την ολοκλήρωση του αγώνα για να δει αν κέρδισε, ενώ μερικές φορές δε χρειάζεται καν να ξεκινήσει ο αγώνας! Σε αυτό το σημείο είναι που οι περισσότεροι ακροατές αρχίζουν να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον, προφανώς σκεπτόμενοι πως αυτό είναι σίγουρα κάτι καινούριο: «Για κάτσε, τι είπε τώρα; Να κερδίσω πριν ξεκινήσει ο αγώνας; Γίνεται αυτό; Εγώ είμαι μολύβι-δελτίο-πρακτορείο».

sigouro-kerdos-trading-agglia-ispania
Εξασφάλιση σίγουρου κέρδους με trading (εικονικό)

Πράγματι λοιπόν οι αποδόσεις αυξομειώνοντας πριν την έναρξη των αγώνων. Με αποκορύφωμα τις Αγγλικές ιπποδρομίες, η άνοδος και η πτώση των αποδόσεων στο χρηματιστήριο του στοιχήματος μπορεί να είναι από μικρές έως τεράστιες (π.χ. από 1.50 να ανέβει στο 3.50, ή από 5.00 να κατρακυλήσει στο 2.50)! Οποιαδήποτε μεταβολή τιμής προσφέρει την ευκαιρία για κέρδος (και για ζημία φυσικά), η οποία προκύπτει από την προσφορά και τη ζήτηση. Αν και είναι γνωστοί [intlink id=”4566″ type=”post”]5 λόγοι όταν πέφτει η απόδοση στο στοίχημα[/intlink], εντούτοις δεν είναι γνωστή η αιτία πίσω από οποιαδήποτε μεταβολή της απόδοσης. Όπως ακριβώς δηλαδή γίνεται και στο χρηματιστήριο με τις μετοχές. Όταν ανεβαίνει ή πέφτει η τιμή μιας μετοχής συχνά εικάζουμε το λόγο για τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ 100% σίγουροι. Στο χρηματιστήριο όταν αγοράζουμε μια μετοχή, δεν αναμένουμε η εταιρία στην οποία ποντάραμε να γίνει ο επόμενος παγκόσμιος κολοσσός, ενώ όταν πουλάμε δε σημαίνει πως η εταιρία θα χρεωκοπήσει! Απλά κλείνουμε το στοίχημά μας πάνω στην εταιρία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο χρηματιστήριο του στοιχήματος, όπου δε μας ενδιαφέρει τι θα γίνει τελικά στον αγώνα, παρά μόνο πώς θα μεταβληθεί η απόδοση του στοιχήματος.

Έχετε παρατηρήσει πως κατά καιρούς οι αποδόσεις κάποιων αγώνων κοκκινίζουν στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα; Αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διακύμανσης των αποδόσεων πριν την έναρξη των αγώνων, αλλά δεδομένου της μεγάλης γκανιότας του ΟΠΑΠ, το Πάμε Στοίχημα έχει αρκετό «αέρα» μέχρι να αναγκαστεί να μεταβάλει τις αποδόσεις του.

Γραφήματα Μετοχών και Αποδόσεων Στοιχήματος

chelsea-grafima-apodosi-stoixima-premier-leagueΗ συζήτηση περί trading ολοκληρώνεται με τα γραφήματα των μετοχών και δεικτών των χρηματιστηρίων, που είναι και τα πιο γνώριμα στον περισσότερο κόσμο. Όλοι σχεδόν έχουν συνδυάσει τα χρηματιστήρια με ανοδικές ή καθοδικές γραμμές σε μαύρο φόντο. Αναγνωρίζουν πως εάν η γραμμή ανεβαίνει σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά. Ακριβώς ότι αναπαριστά το γράφημα της τιμής μιας μετοχής στο χρηματιστήριο, αναπαριστά και το γράφημα της τιμής της απόδοσης. Άνοδος της τιμής μιας μετοχής ισοδυναμεί με άνοδο της απόδοσης ενός στοιχήματος. Στο χρηματιστήριο του στοιχήματος ωστόσο μπορεί κανείς να κερδίσει και σε πτώση της απόδοσης, στοιχηματίζοντας πρώτα υπέρ και κλείνοντας το trade με στοίχημα κατά, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε χαμηλότερη απόδοση. Αντίστοιχη πράξη στο χρηματιστήριο των μετοχών είναι το short selling, πουλώντας δηλαδή πρώτα μετοχές που έχουμε δανειστεί και στη συνέχεια αγοράζοντας σε χαμηλότερη τιμή ώστε να τις επιστρέψουμε στο δανειστή μας. Στο γράφημα απεικονίζεται κι ο τζίρος που συναλλάχθηκε σε κάθε επίπεδο τιμών, ώστε να εξαχθούν άλλου είδους συμπεράσματα όπως η ύπαρξη [intlink id=”4271″ type=”post”]έξυπνου χρήματος[/intlink].

Το trading των αποδόσεων είναι μια μορφή στοιχήματος που έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο στο χώρο του τζόγου, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και στην αρχή είναι δύσκολη η κατανόηση των όρων και της διαδικασίας ενός trade, πολλοί παίκτες πλέον δεν μπορούν πια να αντιληφθούν πως έπαιζαν στοίχημα πριν! Πάντως την επόμενη φορά που θα κληθώ να εξηγήσω τι έκανα το 2005, ίσως παραπέμψω σε αυτό εδώ το άρθρο!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.