imerisiaΣτις ιστοσελίδες online στοιχήματος και πόκερ του Ελληνικού διαδικτύου κυκλοφορεί από το πρωί ένα άρθρο της Ημερησίας, σύμφωνα με το οποίο οι online bookmakers θα αναγκαστούν να μειώσουν τις αποδόσεις των στοιχημάτων εφόσον εναρμονιστούν με το νομοσχέδιο που προβλέπει 30% φόρο στα μεικτά κέρδη τους. Η μείωση μάλιστα θα είναι τόσο μεγάλη που οι επιστροφές κερδών («γκανιότα» για τους μυημένους) θα εξισωθούν με εκείνες του ΟΠΑΠ. Προβλέπεται δηλαδή σύμφωνα με την Ημερησία αύξηση της γκανιότας από 10 σε 30%. Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες τζόγου φιλοξενούν το επίμαχο άρθρο συμπληρώνοντάς το με διάφορα σχόλια. Κανένα όμως δε κάνει λόγο πως η γκανιότα του ΟΠΑΠ είναι περίπου 20-25% στο Πάμε Στοίχημα κι όχι 30%, ενώ η φορολογία που θα εφαρμοστεί στις εταιρίες στοιχημάτων δεν είναι τόση ώστε να εξισωθούν οι αποδόσεις. Άλλωστε είχαμε πει πριν μήνες πως αναμένονται [intlink id=”1737″ type=”post”]μειώσεις αποδόσεων λόγω φορολογίας[/intlink], αλλά αμφιβάλλω εάν θα πρέπει πράγματι να είναι τόσο μεγάλη η μείωση.

Θα συμφωνήσω με τον αρθρογράφο της Ημερησίας πως ο ΟΠΑΠ προετοιμάζει το έδαφος για να ξεκινήσει την λειτουργία του στο διαδίκτυο αργά ή γρήγορα εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό ή τουλάχιστον ισορροπώντας τον. Συν τοις άλλοις η Καθημερινή είχε κάνει λόγο για [intlink id=”4854″ type=”post”]πλάτες στον ΟΠΑΠ μέσω αναδρομικής φορολόγησης[/intlink] πριν 20 μέρες. Σιγά σιγά όλο και περισσότερα μέσα αναγνωρίζουν την καλά οργανωμένη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για τον έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών του διαδικτύου, μιας και τα [intlink id=”4926″ type=”post”]ΜΜΕ θα πληγούν σοβαρά από την απουσία διαφημίσεων των bookmakers[/intlink].

Η είδηση για πολλούς που αντέγραψαν την είδηση χωρίς παραπομπές αλλά και με εισαγωγή που στόχο έχει τον πανικό και την αύξηση της επισκεψιμότητας – συνηθισμένη τακτική του Ελληνικού διαδικτύου – βρίσκεται στην εξίσωση των αποδόσεων/γκανιότας με τον ΟΠΑΠ και πως πλέον οι παίκτες δε θα είναι σε θέση να κερδίζουν μακροχρόνια. Για το δεύτερο δεν τίθεται αμφιβολία σε συνδυασμό με την επιπλέον 10% φορολόγηση των κερδών των παικτών, αλλά για το πρώτο υπάρχουν ενστάσεις. Κάπου είχα διαβάσει πως για να εξακολουθήσουν οι online bookmakers να εμφανίζουν κέρδη (να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις με άλλα λόγια) με το νέο καθεστώς που προωθείται, είναι αναγκασμένοι να αυξήσουν την γκανιότα από 6-8% στο 12-14% – εάν ξαναβρώ την πηγή, θα την αναφέρω εδώ. Έτσι δεν φαίνεται να είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, ώστε να προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις όσο το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Εκτός βέβαια εάν αυξήσει τις αποδόσεις ο τελευταίος! Φυσικά θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά ο απλός παίκτης που θέλει απλά να τζογάρει δε θα παρατηρήσει κάποια διαφορά – πέρα από τη γρηγορότερη «αφαίμαξη».

matchmoneyΩστόσο η είδηση είναι πως οι bookmakers ΔΕΝ θα ασχοληθούν καν να συνεχίσουν να προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Απλά θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα όπως έκαναν από άλλες χώρες που εφάρμοσαν ανάλογες νομοθεσίες. Ένα πολύ καλό άρθρο που παρουσιάζει συγκεντρωτικά τις πρόσφατες αλλαγές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο που αντέδρασαν οι εταιρίες στοιχημάτων μπορείτε να βρείτε στο MatchMoney. Ούτε θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ούτε θα πιέσουν την αδιάλλακτη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια ρύθμιση που δε συμφέρει ούτε εκείνους, ούτε τους παίκτες, αλλά όπως φαίνεται ούτε και θα φέρει τα πολυπόθητα έσοδα/φόρους στο κράτος. Αποχωρώντας από την Ελλάδα, φεύγουν και τα χρήματα των διαφημίσεων και των χορηγιών, απολύονται συνεργάτες, τα ΜΜΕ με τη σειρά τους μεταφέρουν τα διαφυγόντα κέρδη στους εργαζομένους τους που πλέον δέχονται μειώσεις μισθών ή απολύσεις και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία συνολικά (π.χ. [intlink id=”1964″ type=”post”]απεργίες[/intlink], ανεργία).

Μόλις 4 εταιρίες έχουν κάνει αίτηση για την άδεια που προβλέπει το νομοσχέδιο. Με τόσο λιγοστό ανταγωνισμό όμως, πόσο ακριβή θα είναι πλέον η διαφήμιση; Και πόσο καλύτερες αποδόσεις να προσφέρονται; Μια βδομάδα απομένει μέχρι να λήξει η παράταση που δόθηκε για την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Είναι αρκετή για να αλλάξει κάτι;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.