ellinikes-athlitikes-efimeridesΠοιος μπορεί με σιγουριά να ξεχωρίσει τις πραγματικές ειδήσεις από τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γύρω από το μέλλον του διαδικτυακού στοιχήματος και τζόγου στην Ελλάδα; Μία από τις πραγματικές ειδήσεις προήλθε από το γνωστό bookmaker, [intlink id=”4881″ type=”post”]Ladbrokes, ο οποίος τερματίζει τη λειτουργία του σε Ελλάδα και Κύπρο[/intlink]. Οι φήμες που στηρίζονται σε αυτήν την είδηση λένε πως η Ladbrokes ήταν συνολικά χαμένη από τους Έλληνες παίκτες – ουδέν σχόλιο – και πως σε λίγους μήνες θα επιστρέψει. Από εκεί και πέρα πολύς λόγος γίνεται για Bet365, Bwin, και betfair καθώς και για την αφαίρεση του διαφημιστικού υλικού από μεγάλα ηλεκτρονικά μέσα φοβούμενοι την επιβολή προστίμου (200,000 ευρώ) και φυλάκισης. Μην απορήσετε την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε την αγαπημένη σας .gr στοιχηματική ιστοσελίδα και μεταφερθείτε αυτόματα στο αντίστοιχο .com, .net ή .eu.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε ελληνικές ιστοσελίδες, ο όμιλος Μπόμπολα (Έθνος, SentraFM, Goal κλπ) καθώς και οι SportFM και SportDay είχαν ειδοποιήσει τις εταιρίες στοιχημάτων πως από την αρχή του 2012 θα τερματίσουν την προώθηση μέσω διαφήμισης τους bookmakers που δεν έχουν εναρμονιστεί με το νέο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τίποτα δεν είχε ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης για την επερχόμενη εξέλιξη. Γιατί θα έπρεπε να ακουστεί; Διότι οι εταιρίες στοιχημάτων αποτελούν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα έσοδα ενός μέσου που ασχολείται με την αθλητική ενημέρωση και το στοίχημα. Τίθεται με άλλα λόγια θέμα επιβίωσης των μέσων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους σε αυτά.

Ας μην ξεχνάμε πως τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δε διανύουν και την καλύτερη περίοδο. Σύμφωνα με το ThePressProject, «Τα ψέματα τελείωσαν. Το αναμενόμενο από την περασμένη κιόλας Άνοιξη, ντόμινο στα media συμπαρασύρει Μέσα και ανθρώπους σε μια κατρακύλα άνευ προηγουμένου για την Ελλάδα. contra-istoselida-bannersΚανάλια θα κλείσουν, εφημερίδες θα κηρύξουν αναστολή έκδοσης, media θα συρρικνωθούν, διαφημιστικές εταιρείες πτωχεύουν, χιλιάδες εργαζόμενοι στη βιομηχανία Τύπου και ΜΜΕ μπαίνουν στην ανεργία, τα ταμεία τους καταρρέουν.» Οπωσδήποτε οι εξελίξεις στο διαδικτυακό στοίχημα θα εντείνουν την αρνητική κατάσταση.

Άλλες ιστοσελίδες, που πλέον έχουν είτε κενά είτε άσχετες διαφημίσεις στο διαφημιστικό τους χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν γνωστούς bookmakers, είναι το contra, onsports, sport24 ενώ από την άλλη το gazzetta εξακολουθεί να εμφανίζει τα banners γνωστών εταιριών στοιχημάτων. Το in.gr με τη σειρά του απέσυρε οποιαδήποτε ανάλογη διαφήμιση από την ιστοσελίδα του, όπως έγινε και με Το Βήμα και Τα Νέα στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Επιπλέον έχουν αφαιρεθεί και όλες οι σχετικές διαφημίσεις από τα πρωτοσέλιδα γνωστών αθλητικών εφημερίδων. Σύμφωνα με το φίλο «lilis» που συχνά σχολιάζει εδώ στο Stoixima Online αλλά είναι και πολύ γνωστός στους κύκλους των παικτών, αίτηση για άδεια κατέθεσε και η Centric, εταιρία εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Για όσους δε γνωρίζουν όταν λέμε Centric εννοούμε SportingBet.

centric-polymesa-metoxi-grafima

Ας μην ξεχνάμε πως η [intlink id=”1737″ type=”post”]φορολόγηση 30% επί των μεικτών κερδών των bookmakers θα οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων[/intlink], αυξάνοντας την γκανιότα κατά 4% περίπου ώστε να διατηρήσουν τα ίδια κέρδη οι bookmakers. Η επιβολή όμως 10% φόρου επί των κερδών των παικτών θα μετατρέψει αυτομάτως όλα τα στοιχήματα χαμένα σε βάθος χρόνου.

Η τελευταία ενημέρωση λέει πως χθες δόθηκε παράταση 20 ημερών στις εταιρίες στοιχημάτων να ενταχθούν στο νόμο.

Κλείνοντας να διευκρινίσω πως δεν είμαι δημοσιογράφος και πως δεν κάνω τη δουλειά του δημοσιογράφου. Η δουλειά μου απέχει έτη φωτός από το επάγγελμα αυτό. Ως παίκτης και με συνεχή δραστηριότητα στο χώρο του διαδικτυακού τζόγου ωστόσο, μου είναι αδύνατο να μην αναφερθώ στις τελευταίες εξελίξεις και να μη σχολιάσω την όποια ενημέρωση καταλήγει στην οθόνη του υπολογιστή μου. Επίσης θα προκαλέσω οποιονδήποτε έχει επικοινωνήσει μαζί μου την προηγούμενη δεκαετία να διαψεύσει πως αδιαφορώ και δεν προσπαθώ να δώσω χρήσιμες πληροφορίες σε ό,τι μου ζητήθηκε. Με αυτό το σκεπτικό συλλέγω χρήσιμες πληροφορίες και τις παρουσιάζω συνοπτικά σε κάποια από τα blogs μου. Στόχος μου δεν είναι να έχω αποκλειστικές πληροφορίες ούτε να βρεθώ αντιμέτωπος με ενημερωτικές ιστοσελίδες που διαθέτουν τεράστιο έμψυχο δυναμικό στις τάξεις τους. Παρόλα αυτά είναι στενάχωρο να διαβάζει κανείς ανοησίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και να χάνονται αξιόλογες ειδήσεις και σχολιασμοί.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του παραπάνω άρθρου, οι οποίες αντιγράφουν κείμενα χωρίς παραπομπές στα αυθεντικά κείμενα και συντηρούν αντιδεοντολογική στάση, δεν αναφέρονται σκοπίμως.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.