Όχι, μην ετοιμαστείτε να διαβάσετε για διθυράμβους για τον Ολυμπιακό μετά τη χθεσινή νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι αιωνίων στο ΟΑΚΑ, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μην περιμένετε να διαβάστε για τις αποδόσεις του αγώνα και πώς αυτές άλλαζαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης – οι παίκτες του live θα είχαν την ευκαιρία στο ημίχρονο να… ζυγίσουν καλά τα πονταρίσματά τους στην ημίωρη, πέραν του αναμενομένου, ανάπαυλα.

OAKA Epeisodia

Αλλά θα διαβάσετε μια άποψη περί του ποιος φταίει για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 33 χρόνια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα, που πιστεύω πως βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους από τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους αλλά και οπαδούς.

Τη σεζόν 1978/79 το ελληνικό πρωτάθλημα γίνεται επαγγελματικό. Και την πρώτη χρονιά κατακτά τον τίτλο η ΑΕΚ. Στη συνέχεια, και μέχρι την περίοδο 1993/94 – έχει σημασία η χρονιά, γι’ αυτό την αναφέρω και κρατήστε την – το πρωτάθλημα πήγε σε διάφορα χέρια. Του Παναθηναϊκού (τέσσερις φορές), του Ολυμπιακού (πέντε φορές), της ΑΕΚ (τέσσερις φορές) αλλά και του ΠΑΟΚ (1984/85) και της Λάρισας (1987/88). Εκείνα ήταν τα χρόνια του Γιώργου Βαρδινογιάννη, του «καπετάνιου» ντε, που είχε τα ηνία του Παναθηναϊκού και υποτίθεται πως ήλεγχε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τη σεζόν 1993/94 η ΑΕΚ κατακτά για τρίτη διαδοχική φορά – και τελευταία ως σήμερα – το πρωτάθλημα και συμμετέχει την επόμενη χρονιά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το ΠΡΩΤΟ που διεξήχθη με τη μορφή και την ονομασία που το γνωρίζουμε σήμερα, το Champions League! Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την διετία 1994/96 κυριάρχησε ο Παναθηναϊκός (που έφτασε ως και τα ημιτελικά του Champions League) και στη συνέχεια ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη. Από την περίοδο 1996/97 μέχρι και πέρυσι, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε 13 πρωταθλήματα έναντι μόλις δυο του Παναθηναϊκού (2003/04 και 2009/10) – την τελευταία εξαετία υπό τη σκέπη της Super League. Σε αυτά προσθέστε και το φετινό…

Και πάμε στο προκείμενο: Με εξαίρεση μια χρονιά που αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από την Ανόρθωση και μια που δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή του ούτε στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός βάζει ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ στα ταμεία του 20-25 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια! Κάντε έναν πολλαπλασιασμό για να βγάλετε το συνολικό ποσό και σε αυτό προσθέστε τα έσοδα από τα εισιτήρια του (ανακαινισμένου και πλήρως γραμμένου στον Ολυμπιακό), «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που κατόπιν άνωθεν κυβερνητικής εντολής συμπεριλήφθηκε στο φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και από τις λοιπές διαφημιστικές/τηλεοπτικές χορηγίες που έρχονται στα «ερυθρόλευκα» ταμεία λόγω της συμμετοχής του στο Champions League.

Πώς, λοιπόν, να μην φέρνει ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Πειραιά παιχταράδες όπως οι Giovanni, Zlatko Zahovic, Christian Karembeu, μεταξύ άλλων και, πάνω από όλα, τον Rivaldo; Τα ίδια χρόνια, ο Παναθηναϊκός έφερε τους Paulo Souza, Gilberto Silva και Djibril Cisse (οι δυο τελευταίοι την «χρυσή» διετία της πολυμετοχικότητας) μόνο που αυτοί ήταν σχεδόν πάντα μόνοι τους και αδύνατο να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Επιπλέον, ακόμα οι «πράσινοι» αναζητούν πού θα φτιάξουν τη «Νέα Λεωφόρο», κάτι που στερεί έσοδα και «δύναμη έδρας» από την ομάδα. Οσο για την ΑΕΚ; Ο Carlos Gamarra και ο (ξεθυμασμένος από τον Ολυμπιακό) Rivaldo ήταν τα κορυφαία ονόματα μιας ομάδας που ουδέποτε είχε πλούσιο ιδιοκτήτη ενώ έκανε και το ολέθριο λάθος να γκρεμίσει το γήπεδό της, τη «Νέα Φιλαδέλφεια». Βλέπετε, ο τότε αντιπρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσας, είχε πάρει την διαβεβαίωση από το ΠΑΣΟΚ πως η «Νέα Φιλαδέλφεια» θα έμπαινε στο φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όμως από κάποιο… παράθυρο μπήκε τελικά το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Ολυμπιακού.

nea-filadelfeia-AEKΟ Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη – που ανέλαβε τα ηνία των «ερυθρολεύκων» το 1993 κι έκανε σχεδόν τέσσερα χρόνια να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα – έχει καταδυναστεύσει έκτοτε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον απλούστερο τρόπο: διαλύοντας τους δυνατούς αντιπάλους του. Πρώτα την ΑΕΚ και εσχάτως τον Παναθηναϊκό, μιας και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι άξιος διάδοχος του προκατόχου του.

Και όλα δείχνουν πως και τα επόμενα χρόνια, με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φίλοι του Ολυμπιακού, συνεχίστε να πανηγυρίζετε για την πρωτιά σε ένα πρωτάθλημα που εσείς οι ίδιοι έχετε φέρει στο κατώτατο επίπεδό του από καταβολής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτεροι ίσως θυμούνται τα «πέτρινα χρόνια» (περίοδος 1987/97), οι μικρότεροι σίγουρα θα έχουν γαλουχηθεί με τις μεγάλες επιτυχίες που απλόχερα τους χάρισε ο Σωκράτης Κόκκαλης και συνεχίζει να τους προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αλλωστε, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδάει εδώ και πάνω από 20 χρόνια το γνωστό «το παιχνίδι είναι στημένο κι εξαρχής ξεπουλημένο»…

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).