Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αρκετοί φίλοι αναζητούν τρόπους επενδύσεων, μία εκ των οποίων είναι η έναρξη λειτουργίας πρακτορείου ΟΠΑΠ. Τα «προποτζίδικα» πάντα είχαν την τιμητική τους από τα χρόνια που ήμουν φοιτητής θυμάμαι, καθώς το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ εξασφάλιζε σίγουρη δουλειά και ικανοποιητικά κέρδη. Σήμερα όμως το τοπίο έχει αλλάξει με την πώληση μειοψηφικού πακέτου (29%) του οργανισμού κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τρόικας, καθώς και με την νομοθεσία που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών περί ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών. Με τους online bookmakers να είναι πιο κοντά από ποτέ με το ένα πόδι στην Ελλάδα, πόσο ριψοκίνδυνη είναι η επένδυση σε νέο πρακτορείο ΟΠΑΠ;

[infobox title=’Συνέντευξη με έναν πράκτορα’]Διαβάστε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ενός νέου πράκτορα ΟΠΑΠ![/infobox]

praktoreio opap

Για να πούμε την αλήθεια, οι περισσότεροι συζητάνε για αγορά της άδειας λειτουργίας πρακτορείου, παρά την έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Άλλωστε η έτοιμη πελατεία σε συνδυασμό με την οικονομική ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος πρακτορείου από το νέο ιδιοκτήτη ακούγεται ως καλή συνταγή για περαιτέρω κερδοφορία και ενίσχυση του τζίρου. Άλλωστε αρχικά υπάρχει διάθεση κι όρεξη για επένδυση και δουλειά, οπότε θα ενδυναμωθεί το οποιοδήποτε πρακτορείο. Το θέμα είναι τι θα γίνει σε βάθος χρόνου, εάν κι εφόσον ο ΟΠΑΠ αποκτήσει ανταγωνιστές εντός έδρας και δούμε πρακτορεία ξένων εταιριών στοιχημάτων να ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνία.

Επιστρέφοντας στα φοιτητικά χρόνια και συζητώντας τότε με συμφοιτητές περί επενδύσεων, η λύση του πρακτορείου ΟΠΑΠ έμοιαζε η πλέον ιδανική, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που ήμασταν σε θέση να εξασφαλίσουμε την άδεια. Εκμεταλλευόμενοι κοινωνικά κριτήρια όπως η προτίμηση χορήγησης αδειών σε αναπήρους, δεν σκεφτόμασταν καν την αγορά μιας άδειας αλλά την απόκτηση μιας νέας στο όνομα οικογενειακού προσώπου που πληρούσε τα παραπάνω κριτήρια, καθώς είχαμε πληροφορηθεί για τη δυσκολία χορήγησης νέας άδειας από τον ΟΠΑΠ. Επιπλέον αγνοούσαμε πλήρως τη δυνατότητα αγοράς παλαιότερης άδειας – οι παλαιότεροι θα με διορθώσουν εάν τελικά πράγματι υπήρχε η δυνατότητα. Έτσι δε γνωρίζω σε τι επίπεδα κυμαίνοντας τότε οι τιμές των αδειών.

aggelia-polisi-praktoreio-opapΣήμερα ωστόσο οι πωλήσεις άδειες πρακτορείων ΟΠΑΠ κυμαίνονται στα 75 με 150 χιλιάδες ευρώ και οι οποίες μπορούν να πωληθούν μετά τα 15 έτη, σύμφωνα με φιλικό πρόσωπο. Όμως δεν έμεινα εκεί κι αναζήτησα αγγελίες για τις σχετικές άδειες. Διαπίστωσα πως πράγματι ο μέσος όρος πώλησης μιας άδειας κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα, αναλόγως την τοποθεσία και το χρόνο λειτουργίας του πρακτορείου. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή ξεφεύγει πάνω από τα 200,000 ευρώ, ενώ από την άλλη δεν αποκλείεται να βρείτε άδεια προς 40,000 ευρώ. Η πλειοψηφία όμως των υπαρχουσών διαθέσιμων αδειών για πρακτορείο ΟΠΑΠ προσφέρονται κοντά σε εξαψήφια νούμερα.

Επενδύοντας σε μια εταιρία όπως ο ΟΠΑΠ που κατέχει μονοπώλιο σε μια συγκεκριμένη αγορά αποτελεί αναμφισβήτητα μια άκρως συμφέρουσα πρόταση. Η ιστορία έχει αποδείξει άλλωστε πως κάθε εταιρία που διατηρούσε μονοπώλιο σε κάποιο εμπορικό κλάδο ήταν κερδοφόρα και απέφερε ανυπολόγιστα κέρδη, ειδικά στους αρχικούς επενδυτές. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που το μονοπώλιο σπάσει; Κάνοντας ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα, ο καθένας θα ανησυχούσε για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά αυτήν την περίοδο. Από την άλλη, από το 2000 θυμάμαι προσωπικά να ακούμε πως από χρονιά σε χρονιά θα αρθεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και 12 χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι! Ακόμα και με το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί και να έχουν δοθεί κάποιες άδειες, ακούγεται και πάλι πως θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις, ώστε να προσέλθουν οι ξένες εταιρίες που σνόμπαραν το 30% φορολόγηση επί των μεικτών κερδών τους και την αναδρομική φορολόγηση!

Στο μεταξύ η μετοχή του ΟΠΑΠ φαίνεται να διατηρεί την τιμή της μεταξύ 6 κι 8 ευρώ, με συνεχόμενα ωστόσο νέα υψηλότερα χαμηλά (1 και 2 στην εικόνα). Μήπως τελικά θα ήταν προτιμότερο να επενδύσει κανείς στη μετοχή αντί στα πρακτορεία;

opap-metoxi-grafima

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.