grafima-apodosis-systima-ippodromionΦίλος του StoiximaOnline έστειλε το σύστημα που ακολουθεί στοιχηματίζοντας σε Αγγλικές ιπποδρομίες, το οποίο αποφέρει 8% απόδοση! Μετά την ανάλυση των δύο συστημάτων ποδοσφαίρου που μου έστειλαν φίλοι της ιστοσελίδας – το ένα σε στοίχημα over 2.5 γκολ και το δεύτερο σε στοίχημα με βάση τους τζίρους – ήρθε η σειρά ενός συστήματος ιπποδρομιών. Αυτή τη φορά το σύστημα δεν προβλέπει νικητές, αντιθέτως δίνει προγνωστικά για άλογα τα οποία δε θα κερδίσουν την εκάστοτε κούρσα με μέσο όρο απόδοσης κοντά στο 3.00. Η βάση δεδομένων του φίλου Γιώργου περιέχει 4,000 ιπποδρομίες των τελευταίων 7 μηνών, στις οποίες καταγράφηκαν 1,117 κατά στοιχήματα στο ανταλλακτήριο της Betfair, τα οποία κι απέφεραν κέρδη περίπου €10,000 ρισκάροντας €100 ανά επιλογή.

Όπως και στα προηγούμενα συστήματα στοιχήματος, καλούμαστε να υπολογίσουμε το μέσο όρο κέρδους/ζημίας καθώς και το ποσοστό επιτυχίας. Τα νούμερα αυτά για το συγκεκριμένο σύστημα ιπποδρομιών είναι 0.4878 και 72.78%, εφόσον τα κατά στοιχήματα τοποθετούνται με σταθερό ποσό υποχρέωσης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπολογίζεται κάθε φορά διαφορετικό ποσό για ποντάρισμα ανάλογα την απόδοση, ώστε το ρίσκο να παραμένει συνεχώς σταθερό. Έτσι για παράδειγμα σε απόδοση 2.00 θα στοιχηματίσουμε κατά €100, αλλά σε απόδοση 5.00 θα στοιχηματίσουμε €20, ώστε μια ενδεχόμενη ήττα να μας ζημιώσει κατά €100 και πάλι. Αυτό οδηγεί σε μεταβλητό ποσό κέρδους, κάτι που όμως θα συνέβαινε σε περίπτωση που στοιχηματίζαμε υπέρ. Είναι μια ιδιαιτερότητα των «κατά» στοιχημάτων, των στοιχημάτων εκείνων δηλαδή που στοχεύουν στο να χάσει η επιλογή μας, η οποία συχνά παραβλέπεται από αρκετούς παίκτες του στοιχήματος.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια παρομοίωση με ένα σύστημα όπου θα στοιχηματίζαμε υπέρ, το σύστημα ιπποδρομιών του Γιώργο είναι ένα σύστημα όπου στοιχηματίζει κανείς με μέση απόδοση 1.50 και πετυχαίνει πάνω από 7 στις 10 προβλέψεις – κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε μακροχρόνιο κέρδος. Αυτό αποδεικνύεται κι από την εξομοίωση της απόδοσης του συστήματος.

systima-ippodromies-eksomoiosi-apodosi

Για κάθε ευρώ που στοιχηματίζει ο Γιώργος σύμφωνα με το σύστημα στοιχήματος που έχει μελετήσει, κερδίζει μακροχρόνια 8.2 λεπτά του ευρώ. Η παραπάνω εικόνα των 500 δοκιμών δείχνει πως το μέγιστο drawdown ήταν 21 μονάδες (δηλαδή ζημία €2,100) και το μέγιστο κέρδος 80 μονάδες (δηλαδή €8,000) σε θεωρητικά 385 στοιχήματα. Αυτό θα τον βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου του.

Ο Γιώργος αρχικά επικοινώνησε μαζί μου, θέλοντας να βελτιώσει το σύστημα πονταρίσματος του συστήματός του. Εφόσον λοιπόν έχει αποδείξει μέσω ικανοποιητικού δείγματος και με σταθερό ποντάρισμα πως το σύστημα ιπποδρομιών είναι κερδισμένο σε βάθος χρόνου, η καλύτερη μέθοδος πονταρίσματος είναι με βάση το κριτήριο Kelly. Όπως παρατηρούμε στην εικόνα της εξομοίωσης, θα πρέπει να ποντάρει το 17% περίπου του κεφαλαίου του ανά επιλογή, για να έχει τη βέλτιστη αύξηση αυτού. Όμως συχνά αντί του full Kelly αρκετοί παίκτες εφαρμόζουν το half Kelly ή το ¼ Kelly για μικρότερες διακυμάνσεις του bankroll. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει πως καλύτερα θα ήταν να στοιχηματίζει το 8.5% ή το 4.2% του τρέχοντος κεφαλαίου που διαθέτει. Έτσι εάν διαθέτει €1,000, στην επόμενη πρόβλεψη που θα του υποδείξει το σύστημα, θα κληθεί να στοιχηματίσει €85 ή €42 αναλόγως τι έχει προαποφασίσει. Μην ξεχνάτε πως αυτό το ποσό είναι η υποχρέωση του κατά στοιχήματος κι όχι το ποσό που θα στοιχηματίσει. Σε περίπτωση δηλαδή που η επιλογή είναι ένα άλογο με απόδοση 5.00, τότε θα στοιχηματίσει €17 στην πρώτη περίπτωση και €8.4 στη δεύτερη.

excel-ippodromies-systima

Υποθέτοντας πως τα στοιχήματα του συστήματός του τοποθετούνται στα τελευταία 10 λεπτά των ιπποδρομιών, ο Γιώργος μπορεί να ακολουθήσει αυστηρά το κριτήριο Kelly, αφού θα υπολογίζει το κάθε στοίχημα μετά την ολοκλήρωση της ιπποδρομίας. Με άλλα λόγια, τη στιγμή που οι ιπποδρομίες δεν πραγματοποιούνται ταυτόχρονα όπως στο ποδόσφαιρο, μπορεί να προσθέτει ή να αφαιρεί το αποτέλεσμα της τελευταία ιπποδρομίας στο κεφάλαιό του και να υπολογίζει με ακρίβεια το ποσό του στοιχήματος στην αμέσως επόμενη ιπποδρομία. Από την άλλη και καθώς δε γνωρίζω εάν αυτό όντως συμβαίνει, στο ενδεχόμενο τοποθέτησης των πολλών στοιχημάτων ταυτόχρονα, θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο το κείμενο για το ποντάρισμα Kelly σε ταυτόχρονα στοιχήματα.

Ο Γιώργος φυσικά δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα κριτήρια των επιλογών του συστήματός του και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. Απαιτείται πολύς χρόνος και κόπος τόσο για τη συλλογή των δεδομένων αλλά κυρίως για τις άπειρες δοκιμές και πειραματισμούς μέχρι να καταλήξει κανείς σε ένα κερδισμένο σύστημα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι ένα απλό σύστημα στοιχήματος! Μόνο αυτός το γνωρίζει!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.