Όπως και στο στοίχημα έτσι και στο χρηματιστήριο το μακροχρόνιο κέρδος συμβαδίζει με πιθανότητες κι αποδόσεις. Στο στοίχημα αναζητούμε τα value bets, τα στοιχήματα εκείνα δηλαδή όπου η απόδοση που μας προσφέρεται είναι μεγαλύτερη της θεωρητικής πιθανότητας. Αντίστοιχα στο χρηματιστήριο έχουμε το value investing, επενδύουμε δηλαδή όταν πιστεύουμε ότι υπάρχει value. 3 μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που ξεχώρισα την Παρασκευή ίσως περιέχουν την αξία αυτή. Πρόκειται για μετοχές δύο τραπεζών και της ΔΕΗ.

Στο γράφημα της μετοχής της ΔΕΗ εμφανίζεται πτωτική τάση, όπως άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών μετοχών! Ωστόσο η μετοχή της ΔΕΗ έχει συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση κατά την πτώση της τιμής της στο 3.30 περίπου. Ταυτόχρονα παρατηρείται ένας όρος της τεχνικής ανάλυσης που ακούει στο όνομα, MACD divergence και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανοδική τάση του MACD τη στιγμή που η μετοχή πέφτει. Εννίοτε η τιμή θα αποκτήσει την πορεία του MACD, αν και η διάψευση αυτού με ταυτόχρονη πτώση κάτω από το επίπεδο αντίστασης θα είναι ακόμα σημαντικότερη. Προς το παρόν εμπιστεύομαι το επίπεδο στο 3.30 και ορίζοντας το stop loss στο 2.90, το ρίσκο μου είναι €0.40 ανά μετοχή. Με πιθανή έξοδο στα €4 που ήταν το προηγούμενο επίπεδο στο οποίο η μετοχή της ΔΕΗ βρήκε εμπόδιο, το πιθανό κέρδος μου θα είναι €0.70 ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει μια αναλογία απόδοσης/ρίσκου στο 0.7/0.4, ή 1.75/1. Με… στοιχηματικούς όρους θα λέγαμε πως ποντάρω σε απόδοση 2.75. Εάν επαναλάβω το ίδιο ακριβώς trading 1,000 φορές και η πιθανότητα επαλήθευσής του είναι μεγαλύτερο από 37%, τότε μακροχρόνια θα βγω κερδισμένος (0.37 επί 2.75 > μονάδα).

DEH-grafima-metoxi

Ακόμα μεγαλύτερη απόδοση ίσως υπάρξει στο trading της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ). Αν και θα διαβάσετε πολλές φορές πως δεν πρέπει να ασχολούμαστε με μετοχές κάτω του €1, στα επίπεδα που βρίσκεται το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχεδόν αδύνατο στην παρούσα φάση! Ωστόσο η φιλοσοφία του value investing παραμένει η ίδια, είτε πρόκειται για μετοχή του €0.30 όπως της ΠΕΙΡ είτε για €15 της Τράπεζας της Ελλάδος. Εδώ λοιπόν αγοράζοντας στο 0.30, ορίζοντας το stop loss στο 0.20 και στοχεύοντας σε μια πιθανή έξοδο κι εξασφάλιση κέρδους στο 0.50, η αναλογία απόδοσης/ρίσκου είναι 2 προς 1, ή απόδοση στοιχήματος 3.00. Προφανώς εάν κερδίζω συχνότερα από μία στις 3 (33%) τότε πρόκειται για… value bet αυτή η επένδυση. Ο λόγος αυτού του trade είναι πως η πτωτική τάση διεκόπη τον Ιανουάριο κι έκτοτε η μετοχή της ΠΕΙΡ έχει διορθώσει μέχρι το προηγούμενο επίπεδο αντίστασης, που τώρα θα ενεργήσει – πιθανώς – ως επίπεδο στήριξης σε περαιτέρω άνοδο.

PEIR-grafima-metoxi

Η δεύτερη τράπεζα με τη μετοχή της οποίας ασχολήθηκα την Παρασκευή είναι η MARFIN (ΜΑΡΦΒ). Εδώ η εικόνα μοιάζει με της Πειραιώς, μόνο που το ξέσπασμα του Ιανουαρίου δεν ήταν τόσο βίαιο. Αγοράζοντας στο 0.24 (στην πραγματικότητα στο 0.2395 αλλά αυτό λίγη σημασία έχει) και ρισκάροντας €0.05 ανά μετοχή, χρειαζόταν να ορίσω το πρώτο πιθανό σημείο κέρδους τουλάχιστον στο 0.29 για να μιλάμε για μια αναλογία απόδοσης/ρίσκου 1 προς 1, ή 2.00 απόδοσης. Αν και πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί συχνότερα από 50%, πιστεύω πως υπάρχει μεγαλύτερο value εάν «βγω» στο 0.40 για 3.2/1, ή 4.2 απόδοση. Πλέον χρειάζομαι 24% πιθανότητα επαλήθευσης, αλλά δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβαίνει ακόμα και 1 στις 3, άρα και μεγαλύτερο value από απόδοση 2.00 και συχνότητα επαλήθευσης 55%.

MARFIN-grafima-metoxi

Όλα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν εάν τηρηθεί το stop loss. Άλλωστε δεν έχω σκοπό να εφαρμόσω τη δημοφιλή στρατηγική των Ελλήνων «επενδυτών» που λέει αγόρασε χαμηλά, ξαναγόρασε χαμηλότερα! Ακόμα όμως κι έμπειροι traders μπορεί να πέσουν στην παγίδα αυτής της λογικής, όπως φαίνεται στο βίντεο του averaging down στις αγορές της Betfair.

Οι τρεις παραπάνω μετοχές είναι η συνέχεια του trading που ξεκίνησα στο Ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας με τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είδαν τη μετοχή τους να συναντά και πάλι το επίπεδο στο €5.10 στις αρχές Μαρτίου (όπως και τον Αύγουστο 2011) οπότε κι αγόρασα (5.25). Αρχικά σκόπευα να κλείσω στο 6.0, έχοντας ρίσκο περίπου €0.30 ανά μετοχή (δηλαδή αν έπεφτε χαμηλότερα από 5.0). Τελικά έκλεισα τη θέση μου στο 5.75, καθώς είναι προφανής η αντίσταση που συνάντησε η μετοχή σε εκείνο το επίπεδο τιμών την τελευταία εβδομάδα. Το trade μου διήρκησε σχεδόν δύο εβδομάδες.

ELPE-grafima-metoxi

Δείτε πως μπορεί να μετατραπεί το value betting στο στοίχημα σε value trading!

Disclaimer: Κατά τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου, κατέχω μετοχές ΔΕΗ, ΜΑΡΦΒ και ΠΕΙΡ.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.