Τα Play Off της Super League ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (20/5), με τον Παναθηναϊκό να κατακτά την πρώτη θέση, την ΑΕΚ τη δεύτερη, τον Ατρόμητο την τρίτη και τον ΠΑΟΚ να τερματίζει τέταρτος. Σαφώς και πολλά συνετέλεσαν στο να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση, όμως δεν είναι αυτό το θέμα – όχι εδώ. Το θέμα είναι, τι ξημερώνει στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ που θα μπει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις 23 Αυγούστου και στα Play Off του Europa League, προκειμένου από τη θέση του ισχυρού να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης. Στόχος που θα πρέπει να «πιαστεί» οπωσδήποτε εάν οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν να βάλουν ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία τους. Αλλά πώς θα το καταφέρουν αυτό; Με ποια διοίκηση, ποιον προπονητή, ποιους παίκτες;

Για την οικονομία της σκέψης, θεωρώ δεδομένη την επιστροφή του Ντέμη Νικολαϊδη στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως φυσικά και τη συμμετοχή του «Δικεφάλου του Νότου» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πως με κάποιον τρόπο θα πάρει την άδεια από την UEFA, πληρώντας τα κριτήρια του Financial Fair Play. Η λογική λέει πως ο Νικολαϊδης θα προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή – για μένα ο Νίκος Κωστένογλου, όσο κι αν βοήθησε την ΑΕΚ, όσο κι αν είναι ΑΕΚ, δεν είναι προπονητής επιπέδου ΑΕΚ.  Ποιος θα έρθει; Αγνωστο… Οποιος κι αν έρθει, το θέμα είναι ποιους θα βρει στα Σπάτα…

Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση, σε σχέση με το ρόστερ που η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τη σεζόν 2011/12 (όπως είναι στην επίσημη ιστοσελίδα της www.aekfc.gr) και, φυσικά, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη. Η οποία βασίζεται και στα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια της εποχής που ζούμε.

ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Στους τερματοφύλακες ίσως η ΑΕΚ να μην χρειάζεται την παραμικρή αλλαγή: Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Αραμπατζής και Θοδωρής Μοσχονάς συνθέτουν μια καλή και άκρως ελληνική τριάδα. Το θέμα είναι αν θα μείνουν και οι τρεις – και ειδικά ο Κωνσταντόπουλος.

Στην άμυνα, οι αλλαγές θα είναι σημαντικές: οι Γιάννης Κοντοές, Νίκος Καράμπελας, Ανέστης Αργυρίου, Μαυρουδής Μπουγαϊδης και Νίκος Εγγλέζου αναμένεται να παραμείνουν. Οι Τραϊανός Δέλλας και Νίκος Γεωργέας κρεμάνε τα παπούτσια τους – καλά θα ήταν για την ΑΕΚ να μείνει ακόμη ένα χρόνο ο δεύτερος – ενώ το συμβόλαιο του Κώστα Μανωλά ολοκληρώνεται και η λογική λέει πως θα αποχωρήσει. Αγνωστο τι θα συμβεί με τον νεαρό Elfar Freyr Helgason που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Κωστένογλου.

grigoris-makos-aekΠολλές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ: Ο Roger Guerreiro, επιτέλους για τους διοικούντες το σύλλογο, θα φύγει. Πιθανότατα και ο Jose Carlos Fernandez που είχε έρθει επί Manolo Jimenez. Οι φήμες ήδη θέλουν τον Fabian Andres Vargas να έχει βρει άλλη (ελληνική) ομάδα. Ο ίδιος ο Leonardo Rodrigues Pereira δήλωσε πως το μέλλον του το ξέρει μόνο… ο Θεός. Και ο Γρηγόρης Μάκος ίσως είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορεί να φέρει λεφτά στην ΑΕΚ μιας και θα βρεθεί στο Euro 2012. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, απομένουν οι σίγουροι (;) Παντελής Καφές, Αντώνης Ρίκκα, Πολ Κατσέτης, Παναγιώτης Λαγός, Βίκτωρ Κλωναρίδης και Ταξιάρχης Φούντας.

Κι έμεινε η επιθετική γραμμή της ΑΕΚ. Από την οποία θα απουσιάζει του χρόνου ο Νίκος Λυμπερόπουλος που σταματάει από την ενεργό δράση αλλά και ο Steve Leo Beleck αφού ολοκληρώνεται ο δανεισμός του από την Udinese. Ο Eidur Smari Gudjohnsen έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο, αλλά είναι πολύ «βαρύ» για την «Ενωση» και λογικά και ο Ισλανδός θα αποχωρήσει. Ποιοι μένουν; Οι Δημήτρης Σιαλμάς και Θωμάς Τσίτας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οποιος κι αν είναι ο προπονητής της ΑΕΚ τη νέα σεζόν, θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ρόστερ περιορισμένο και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Γράφω ξανά αυτούς που πιθανότατα θα είναι και την περίοδο 2012/13: Κωνσταντόπουλος, Αραμπατζής, Μοσχονάς στο τέρμα, Κοντοές, Καράμπελας, Αργυρίου, Μπουγαϊδης, Εγγλέζου στην άμυνα, Μάκος (;), Καφές, Ρίκκα, Κατσέτης, Λαγός, Leonardo (;), Κλωναρίδης, Φούντας στο κέντρο, Σιαλμάς και Τσίτας στην επίθεση. Σύνολο; Δεκαοκτώ ποδοσφαιριστές (18) με δύο σημαντικά ερωτηματικά!

Ακόμη κι αν υποτεθεί πως θα «ανέβουν» τρία τέσσερα πιτσιρίκια από την ομάδα Νέων, καταλαβαίνει κανείς πως στην ΑΕΚ χρειάζονται μεταγραφές. Πολλές μεταγραφές. Τουλάχιστον επτά οκτώ ποδοσφαιριστών εκ των οποίων οι μισοί θα είναι και «ενδεκαδάτοι». Ποιοι θα είναι αυτοί; Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Καλές ερωτήσεις. Επιφυλάσσομαι…

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).