stoixima-ekloges-2012Η εταιρία στοιχημάτων, Unibet, δημοσίευσε κείμενο όπου φανερώνει πως οι αποδόσεις στο στοίχημα των εκλογών 2012 καθορίζονται άμεσα από τον τζίρο που έχει συγκεντρώσει η κάθε επιλογή, ενώ οι διάφορες μεταβολές αποδόσεων συμβαίνουν λόγω μεγάλου όγκου στοιχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία. Σύμφωνα με το άρθρο,72% του τζίρου στο στοίχημα του νικητή των εκλογών έχει τοποθετηθεί στη Νέα Δημοκρατία και 27% στο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αντικατοπτρίζεται με τις τρέχουσες αποδόσεις στο 1.30 και 2.30 αντίστοιχα. Όμως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι μεταβολές των ποσοστών για ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, στις οποίες οδηγήθηκε η εταιρία στοιχημάτων μετά από την πίεση των παικτών του στοιχήματος.

Ιδιαίτερης σημασίας έχει η επίδραση του θερμού επεισοδίου κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη ραγδαία αύξηση του τζίρου στο «over 4.5%» για το ακροδεξιό κόμμα. Καθώς τα στοιχήματα αυξήθηκαν σημαντικά στην επιλογή πως η Χρυσή Αυγή θα συγκεντρώσει πάνω από 4.5% στις επόμενες εκλογές, η Unibet ανέβασε το ποσοστό στο 5.40% και τελικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 6.25%. Η αγορά με άλλα λόγια έκρινε πως η εξέλιξη αυτή ήταν υπέρ του εκλογικού αποτελέσματος για τη Χρυσή Αυγή.

Κάποιος θα αναρωτιόταν αν τελικά οι αποδόσεις αντιπροσωπεύουν την πραγματική πιθανότητα ενός γεγονότος. Για παράδειγμα, έχει τελικά 72% πιθανότητα να κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές Ιουνίου; Θα λάβει η Χρυσή Αυγή πάνω από 6.25% κατά 60% πιθανότητα (1.70); Είναι ένα ερώτημα πολύ σημαντικό, αφού στην ουσία η απάντηση καθορίζει την ουσία του value bet. Εφόσον πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις και οι πιθανότητες δεν συμβαδίζουν, τότε υπάρχουν συνεχώς value bets! Όμως μετρήστε τα στοιχήματα με απόδοση 2.00 ανεξαρτήτου αθλητικού ή μη γεγονότος και δείτε μόνοι σας εάν επαληθεύονται κατά 50%! Καταγράψτε εκείνα με απόδοση 3.00 και δείτε εάν τελικά «βγαίνει» ένα στα τρία!

betfair-apodoseis-stoixima-ekloges-2012

Είναι επιβεβαιωμένο μέσω πανεπιστημιακών και μη μελετών πως η αγορά οδηγεί τελικώς τις αποδόσεις στην πραγματική πιθανότητα των γεγονότων. Έτσι εάν αρχικά η απόδοση για νίκη μιας ομάδας βρίσκεται στο 2.00 και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα έχει πέσει στο 1.70, σημαίνει πως η ομάδα έχει 60% να κερδίσει. Αυτομάτως όσοι είχαν στοιχηματίσει στο 2.00, γνωρίζουν πως το στοίχημά τους τοποθετήθηκε σε value απόδοση. Είτε παίζουν κανονικό στοίχημα, είτε κάνουν value trading και κλείσουν το στοίχημα πριν την αρχή του αγώνα, θα βγουν κερδισμένοι μακροχρόνια.

Οι αποδόσεις στο στοίχημα διαμορφώνονται με βάση τον τζίρο που δέχεται το κάθε σημείο και οι εταιρίες στοιχημάτων προσπαθούν να προβλέψουν τον όγκο στοιχημάτων που θα συγκεντρώσει η κάθε επιλογή. Εάν πέσουν έξω, η αγορά θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί το λάθος αυτό και οι εταιρίες άμεσα θα μεταβάλλουν τις αποδόσεις, ώστε να εξισορροπήσουν τα βιβλία τους. Την ίδια στιγμή θα γνωρίζουμε και ποια είναι τελικά η πραγματική πιθανότητα, διαιρώντας τη μονάδα με την τρέχουσα απόδοση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, μήπως και καταφέρουμε να κερδίσουμε ένα ελάχιστο ποσοστό (0.5 – 2%)  σε value, αν και μάλλον σπάνια θα συμβαίνει κάτι τέτοιο λόγω γκανιότας. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν να είχαμε στοιχηματίσει όταν οι αποδόσεις ήταν λάθος και περιείχαν πολύ περισσότερο value.

Θα κλείσω με μια ερώτηση ως τροφή για σκέψη. Έστω ότι ήσαστε εσείς η εταιρία στοιχημάτων και γνωρίζετε πως το 75% του κόσμου θα στοιχηματίσει υπέρ μιας ομάδας/κόμματος/παίκτη κλπ., κάτι άλλωστε που το βλέπετε από τον τζίρο και όγκο στοιχημάτων όπως η ίδια η unibet έκανε γνωστό. Εφόσον γνωρίζετε τελικά πως το 75% είναι η πραγματική πιθανότητα με όσα είπαμε παραπάνω, θα δίνατε απόδοση χαμηλότερη από 1.33 ώστε να βγείτε κερδισμένοι. Όσο χαμηλότερη δώσετε, τόσο μεγαλύτερο το πλεονέκτημα και το μακροχρόνιο κέρδος, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κίνδυνος να δώσετε μεγάλη απόδοση στο αουτσάιντερ. Έστω ότι το αουτσάιντερ έχει 10% και ως επακόλουθο η δίκαιη απόδοση είναι 10.0.

Θα προτιμούσατε να δώσετε 1.30 στο φαβορί και 8.00 στο αουτσάιντερ, ή 1.15 στο φαβορί και 10.0 (ή ακόμα και 11!) στο αουτσάιντερ;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.