Καθώς το trading των αποδόσεων στα στοιχήματα που προσφέρει το ανταλλακτήριο της betfair γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα, έχει σημασία να εξετάσουμε τα καλύτερα στοιχήματα τα οποία μπορούν οι παίκτες να κάνουν trading. Όπως και το trading στα παγκόσμια χρηματιστήρια έχει ως άμεση προϋπόθεση το μεγάλο τζίρο, έτσι και στο στοίχημα αθλημάτων ο τζίρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Άλλωστε σε μια ακίνητη κι αδιάφορη στοιχηματική αγορά είναι κατανοητό πως δε θα υπάρχουν πολλά περιθώρια κέρδους. Τα καλύτερα στοιχήματα λοιπόν είναι κατά πρώτο λόγο εκείνα με το μεγαλύτερο όγκο (liquidity) ταιριασμένων στοιχημάτων ή γενικότερων στοιχημάτων και κατά δεύτερο εκείνα στα οποία η απόδοση έχει μεγάλη διακύμανση (volatility).

Πώς βρίσκουμε τα στοιχήματα με το μεγαλύτερο τζίρο

Πολλά εργαλεία διατίθενται δωρεάν στους παίκτες του στοιχήματος. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η σελίδα του Online Στοιχήματος στην οποία εμφανίζονται οι τζίροι των στοιχημάτων αγώνων ποδοσφαίρου είναι μια καλή αρχή. Με τη δυνατότητα επιλογής ημέρας και ταξινόμησης ως προς το μέγεθος των ταιριασμένων στοιχημάτων τόσο του τελικού αποτελέσματος όσο και του over/under 2.5 γκολ, οι επίδοξοι traders του στοιχήματος θα βρουν γρήγορα τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες.

pou-einai-ta-lefta

Όμως δε χρειάζεται να περιορίζονται οι «επενδυτές» στο στοίχημα ποδοσφαίρου. Το ίδιο το ανταλλακτήριο της Betfair διαθέτει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που συχνά αμελείται. Έχοντας ως τίτλο «Πού είναι τα λεφτά;» είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς κάνει. Η ταξινόμηση μπορεί να γίνει είτε ως προς το αταίριαστο ή ως προς το ταιριασμένο ποσό στοιχημάτων, ενώ θα συμβούλευα αφού δείτε τη λίστα όλων των αθλημάτων, να εξετάσετε κάθε άθλημα ξεχωριστά. Αρκετές φορές τα μακροχρόνια στοιχήματα όπως οι νικητές των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, οι προπονητές των ομάδων και οι κατακτήσεις κυπέλλων θα μονοπωλούν τη λίστα όλων των αθλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα που συγκεντρώνουν ικανοποιητικούς τζίρους να απουσιάζουν από την αρχική λίστα του «Πού είναι τα λεφτά;»!

pou-einai-ta-lefta-ola-athlimata-stoixima

Έτσι για παράδειγμα, ένα ενδιαφερόμαστε να κάνουμε trading κάποιο στοίχημα των Ολυμπιακών αγώνων, αρκεί να επιλέξουμε «Ολυμπιακοί 2012» και ταξινόμηση ως προς το ταιριασμένο ποσό στοιχημάτων. Θα διαπιστώσουμε πως η κούρσα των 100m με φαβορί τον Usain Bolt είναι στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από το νικητή του χρυσού μεταλλίου στο μπάσκετ ανδρών.

 pou-einai-ta-lefta-olympiakoi-2012-stoixima

Καθώς το στοίχημα του τένις συγκεντρώνει τεράστια ποσά συνήθως, η λίστα του «Πού είναι τα λεφτά;» της betfair βοηθάει να βρούμε τους δημοφιλείς εκείνους αγώνες όπου θα συναντήσουμε πολλούς παίκτες/αντιπάλους που κάνουν trading. Θυμηθείτε πως για να κερδίσετε στο trading, κάποιος πρέπει να χάσει. Επιπλέον σε αυτή τη λίστα δε θα βρείτε συνήθως τα άριστα για trading στοιχήματα των Αγγλικών ιπποδρομιών, αφού ο τζίρος εκτινάσσεται μόλις τα 5 τελευταία λεπτά πριν την εκκίνηση των κουρσών.

pou-einai-ta-lefta-tennis-stoixima

Πώς βρίσκουμε τα στοιχήματα με τη μεγαλύτερη διακύμανση αποδόσεων

Εδώ δυστυχώς η απάντηση είναι απογοητευτική. Η καλύτερη μέθοδος που έχω βρει προσωπικά είναι η εξέταση κάθε στοιχήματος με τον παραδοσιακό χειροκίνητο τρόπο. Αν και υπάρχουν πράγματι αρκετές online υπηρεσίες που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες μεταβολές αποδόσεων όπως το oddschecker.com και το ελληνικό oxybet.com, εντούτοις σπάνια οι σημαντικές μεταβολές συνδυάζονται με μεγάλους τζίρους, προσδίδοντας την απαιτούμενη αξιοπιστία στη μεταβολή των αποδόσεων στο στοίχημα. Έτσι συχνά καταλήγω να βλέπω ένα-ένα τα στοιχήματα με τους μεγαλύτερους τζίρους και να αναλύω τις μεταβολές των αποδόσεων όπως εκείνες παρουσιάζονται στα γραφήματα της betfair, ούτως ώστε να βρω τα στοιχήματα με σημαντικές διακυμάνσεις των τιμών των αποδόσεων.

Πόσο σημαντική είναι η διακύμανση των αποδόσεων για το trading;

brazilia-world-cup-2014-nikitis-stoixima

Για την απάντηση θα φέρω ένα παράδειγμα. Στο διπλανό γράφημα βλέπουμε τη μεταβολή της απόδοσης του στοιχήματος για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 από τη Βραζιλία. Προς το παρόν δε διαπιστώνεται κάποια σημαντική τάση με την απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 4.7 και 4.8. Πόσα trades θα μπορούσατε να κάνετε σε ένα τέτοιο στοίχημα; Η μόνη δυνατή επιλογή είναι το scalping, η κατ’ εξακολούθηση αγορά και πώληση στοιχημάτων δηλαδή στις τιμές τις προσφοράς και ζήτησης. Εν μέσω καλοκαιριού δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάποιο πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, όπως θα ήταν για παράδειγμα ένας αγώνας της Αγγλικής Premier League, όπου ο τζίρος θα ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά οι αποδόσεις του στοιχήματος δε θα μεταβάλλονταν ιδιαίτερα.

live-stoixima-diakymansi-metavoli-apodosi

Από την άλλη, αρκεί κανείς να δει το γράφημα αποδόσεων σε [intlink id=”6″ type=”category”]live στοιχήματα[/intlink]. Παραπάνω έκανα μια συλλογή από αγώνες και γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Το πρώτο γράφημα είναι η απόδοση του στοιχήματος της Νοτίου Αφρικής να κερδίσει το 1st test στον αγώνα κρίκετ με την Αγγλία. 14 εκατομμύρια ευρώ ταιριασμένων στοιχημάτων στον αγώνα αυτό με ιδιαίτερα μεγάλη διακύμανση της απόδοσης από 4.0 έως και 22 και ξανά στο 5.0! Το δεύτερο γράφημα αναφέρεται σε ζωντανό στοίχημα τένις όπου εκτός του σημαντικού όγκου στοιχημάτων (630Κ ευρώ), η απόδοση μοιάζει με ασανσέρ μεταξύ 1.2 και 1.8! Μια απλή σύγκριση με το γράφημα της Βραζιλίας είναι αρκετή πιστεύω. Τέλος στο τρίτο γράφημα εμφανίζεται η απόδοση του στοιχήματος του Barack Obama για να κερδίσει τις φετινές Προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. κι ο λόγος που το συμπεριέλαβα είναι για να γίνουν αντιληπτές οι ευκαιρίες που υπάρχουν στο trading, ακόμα και σε τόσο μακροχρόνια στοιχήματα. Όπως άλλωστε επιχειρήσαμε στο στοίχημα των εκλογών στην Ελλάδα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.