manchester-united-logoΗ Manchester United κατέθεσε τους όρους για τη δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Wall Street στην Αμερική, δίνοντας τη δυνατότητα στους 600 εκατομμύρια οπαδούς της ανά την υφήλιο να αποκτήσουν μετοχές της αγαπημένης τους ομάδας ποδοσφαίρου! Η Αγγλική ομάδα θα προσφέρει 16.6 εκατομμύρια μετοχές σε τιμή μεταξύ $16 και $20 σε μια προσπάθεια να καλύψει το χρέος των $650 εκατομμυρίων. Με βάση τα στοιχεία αυτά η αξία της Manchester United εκτιμάται στα 3.3 δισεκατομμύρια δολλάρια. Νωρίτερα φέτος είχαμε την απογοητευτική δημόσια εγγραφή του Facebook στο χρηματιστήριο της Αμερικής και οι επενδυτές ίσως είναι συγκρατημένοι. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος λόγος για να φοβηθούν να επενδύσουν σε μετοχές της Manchester United.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Manchester United αναζητά ρευστό στις χρηματοοικονομικές αγορές για να καλύψει το χρέος της. Το 2011 σκόπευε να αντλήσει περίπου 1 δισεκατομμύρια από τη δημόσια εγγραφή στα χρηματιστήρια της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, αλλά τελικά απέσυρε την πρόταση. Τώρα επανέρχεται στη Μέκκα των χρηματιστηρίων εν μέσω της Ευρωπαϊκής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν σωστή τη χρονική στιγμή, αλλά τα χρέη της Manchester πιέζουν. Μια ομάδα η οποία εμφάνιζε κέρδη κάθε χρόνο, βρέθηκε να χρωστάει πολλά εκατομμύρια από το 2005 που περιήλθε στον έλεγχο του Αμερικάνου, Malcolm Glazer, για 1.2 δισεκατομμύρια δολλάρια. Τα 300 εκατομμύρια που προβλέπεται πως θα έρθουν στα ταμεία της Manchester United δεν είναι ικανά όμως να σβήσουν εντελώς το χρέος.

Πού θα πάνε τα χρήματα των επενδυτών;

manchester-united-koumparasΗ λογική υπόθεση λέει πως τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για να αποπληρωθούν κάποια από τα χρέη. Αλλά οι οπαδοί της Manchester United και μελλοντικοί μέτοχοι έχουν άλλα σχέδια πιθανόν. Βελτίωση των εγκαταστάσεων, αγορά δημοφιλών παικτών ή και μείωση των εισιτηρίων. Τη στιγμή που χάθηκε το πρωτάθλημα από τη Manchester City, οι υποστηρικτές θα θελήσουν τα καλύτερα ταλέντα στην ομάδα. Κι αυτό θα έχει σίγουρα υψηλό τίμημα, όπως ακριβώς έγινε με τους ιδιοκτήτες της Manchester City από το Abu Dhabi. Ωστόσο η τακτική των τελευταίων ετών της Manchester United στοχεύει στη βελτίωση των ταλέντων που βρίσκονται ήδη στην ομάδα και την κατεύθυνση των χρημάτων προς την κάλυψη των χρεών. Με τη δημόσια εγγραφή στη Wall Street η τακτική αυτή μπορεί να αλλάξει.

Δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη κι όχι στο Λονδίνο. Γιατί;

Οι επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν μετοχές της Manchester United στο χρηματιστήριο της Wall Street θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δημόσιας εγγραφής, τα οποία οδήγησαν να γίνει η εγγραφή αυτή στη Νέα Υόρκη κι όχι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι ξένες εταιρίες που κάνουν εγγραφή στο χρηματιστήριο της Αμερικής δεν έχουν την υποχρέωση να δημοσιεύουν αναφορές με τα κέρδη τριμήνων. Εάν ασχολείστε με το trading στη Wall Street, θα γνωρίζετε πως αυτές τις εβδομάδες είναι «earnings season» με πολλές μεγάλες εταιρίες να ανακοινώνουν τα κέρδη τους. Η Manchester United θα συμμετέχει σε αυτές τις ανακοινώσεις με δικιά της βούληση. Επίσης δεν έχει την υποχρέωση να δημοσιεύει τις προβλέψεις της για το μέλλον όσον αφορά την ίδια την ομάδα/εταιρία, γεγονότα που και τα δύο μάλλον θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

manchester-united-football-money-bankΌμως υπάρχει μια άλλη, πολύ σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της Wall Street και του London Stock Exchange. Κατά την έκδοση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη, την οικογένεια του Glazer, να διατηρήσει τα δικαιώματα ψήφου. Η δυνατότητα αυτή έχει να κάνει με τη δομή των μετοχών που κατηγοριοποιούνται σε δύο classes, κάτι που δεν προβλέπεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έτσι ο Glazer έχοντας αγοράσει την Manchester United το 2005, προχωράει σε δημόσια εγγραφή, βρίσκει επιπλέον χρήματα, μοιράζεται το ρίσκο και ταυτόχρονα διατηρεί τον έλεγχο της ομάδας. Ποιος επενδυτής δε θα ήθελε να είναι σε μια παρόμοια θέση;

Η πορεία των μετοχών άλλων ομάδων

Η Manchester United μπορεί να είναι πρωτοπόρα  όσον αφορά τη δημόσια εγγραφή μιας Ευρωπαϊκής ομάδας ποδοσφαίρου στο χρηματιστήριο της Wall Street, όμως σίγουρα δεν είναι η πρώτη αθλητική ομάδα που μοιράζει μετοχές. Παράδειγμα η μετοχή του Madison Square Garden, μέσω της οποίας οι μέτοχοι αποκτούν μερίδιο στους New York Knicks του NBA, στους Rangers του NHL σε μια ομάδα του γυναικείου μπάσκετ της Αμερικής, ενός γηπέδου και ενός τηλεοπτικού καναλιού. Η πορεία της είναι άκρως ενθαρρυντική εδώ και ένα χρόνο.

madison-square-garden-metoxi-wall-street

Στην Ευρώπη μπορείτε να αποκτήσετε μετοχές του Ajax μέσω του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ…

 ajax-xrimatistirio-amsterdam

…της Juventus μέσω Μιλάνου…

 juventus-milano-xrimatistirio

…ή ακόμα και της Fenerbahce στο χρηματιστήριο της Τουρκίας!

fenerbahce-tourkia-xrimatistirio

Η δημόσια εγγραφή της Manchester United στο χρηματιστήριο της Αμερικής ακούγεται πως θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, με την ομάδα να αναζητά τις επόμενες δύο εβδομάδες στρατηγικούς επενδυτές σε Ασία, Ευρώπη κι Αμερική μέσω roadshows που έχει προγραμματίσει. Εάν ακολουθήσει την πορεία που έχει χαράξει το Facebook μέχρι στιγμής φέτος, θα… shortαρα τη μετοχή της Manchester United από την πρώτη μέρα, ακόμα κι αν ήμουν οπαδός της!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.