wimbledon-2012-djokovic-federer-murray-apodoseis-grafimaΗ βροχή έχει διακόψει αρκετούς αγώνες στο Wimbledon 2012, οι οποίοι αναμένονται να ξαναρχίσουν σήμερα. Εν μέσω λοιπόν της διακοπής των αγώνων, θα εξετάσουμε τα γραφήματα των αποδόσεων όπως αυτά εμφανίζονται στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair για νικητή του Wimbledon. Στη θέση του φαβορί βρίσκεται ο Djokovic (1.7) ακολουθούμενος από τον Federer (6.6), οι οποίοι έχουν περάσει στον επόμενο γύρο και δεν έχουν κάποιον εκκρεμή αγώνα. Ακολουθεί ο Murray (7) που προηγείται 1-0 (7-5, 3-1) έναντι του Cilic, με τον Tsonga (19) να συμπληρώνει την πρώτη 4άδα, αν και βρίσκεται πίσω στο σκορ 0-1 (4-6, 1-1) κόντρα στον Fish.

Σύμφωνα με τα γραφήματα των αλλαγών αποδόσεων των 3 πρώτων αθλητών, τα προγνωστικά τένις είναι σαφώς υπέρ της κατάκτησης του Wimbledon από τον Djokovic. Με συνεχείς νέες χαμηλότερες τιμές της απόδοσης του στοιχήματός του, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για αναστροφή της τάσης. Κάτι όμως που δε συμβαίνει στην περίπτωση του Federer. Αν και ο Ελβετός έχει περάσει στην επόμενη φάση, η απόδοση απέτυχε να ξεπεράσει το προηγούμενο χαμηλό του 4.0 περίπου και μάλιστα δεν έπεσε καν κάτω από το 5.0! Συν τις άλλοις σημειώθηκε διπλός πυθμένας (double bottom) στο γράφημα της απόδοσης, ενισχύοντας την τάση ανόδου της απόδοσης. Τα στοιχεία αυτά της τεχνικής ανάλυσης προμηνύουν αποκλεισμό του Federer πριν την κατάκτηση του τουρνουά τένις. Όσο για το γράφημα του Murray, η στήριξη που υπάρχει μεταξύ 6.0 και 7.0, είναι καίριας σημασίας. Προς το παρόν θα επέλεγα ένα κατά στοίχημα, παρόλο που προηγείται στον αγώνα που διεκόπη. Φυσικά εάν κερδίσει και διασπαστεί προς τα κάτω το επίπεδο στήριξης, τότε πρώτον θα πρέπει να κλείσουμε το trading με ζημία και κατά δεύτερον ένα στοίχημα υπέρ του Murray θα είχε κάποια βάση.

wimbledon-2012-tsonga-del-potro-ferrer-apodoseis-grafima

Περνώντας στα γραφήματα των επόμενων 3 τενιστών, το γράφημα του Tsonga φανερώνει μια πτωτική τάση που συνάντησε ισχυρή αντίσταση στο 10.0 και η επαλήθευση του επιπέδου εκείνου 3 φορές με την ταυτόχρονη άνοδο της απόδοσης στο 20.0 προδιαθέτει για περαιτέρω άνοδο της απόδοσης κι ενδεχομένως αποκλεισμό του Tsonga, ακόμα και στον αγώνα εναντίον του Fish. Στην περίπτωση του del Potro και του Ferrer, οι δύο τενίστες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε έναν αγώνα του 4ου γύρου που δεν ξεκίνησε καν. Λογικά όποιος κερδίσει θα δει την απόδοση του στοιχήματός του να πέφτει σε χαμηλότερες τιμές. Πάντως προσωπικά θα επέλεγα να στοιχηματίσω κατά του Ferrer, αφού το επίπεδο στήριξης στο 70.0 είναι πιο αξιόπιστο από το 30.0 του del Potro. Αυτό δε σημαίνει ότι προβλέπω νίκη του del Potro, αλλά η άνοδος της απόδοσης του Ferrer είναι πιο πιθανή από την άνοδο του del Potro.

wimbledon-2012-kohlschreiber-cilic-gasquet-apodoseis-grafima

Το γράφημα του Kohlschreiber, του τενίστα που απέκλεισε τον αθλητή (Rosol) που είχε αποκλείσει στον προηγούμενο γύρο τον Nadal, εμφανίζει την απότομη πτώση της απόδοσης από το 1,000 (!) στο 100, όπου μοιάζει να σταθεροποιήθηκε. Ο Kohlschreiber αντιμετωπίζει τον Baker σε έναν αγώνα που δεν άρχισε ακόμα. Η άνοδος της απόδοσης για κατάκτηση του Wimbledon από τον Cilic είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης του αγώνα απέναντι στον Murray, όπως προείπαμε. Με δεδομένο την επιλογή να εμπιστευτώ το επίπεδο στήριξης του Murray, θα επισημάνω το επίπεδο αντίστασης στο γράφημα του Cilic όπου έχει βρει αντίσταση 2-3 φορές στο παρελθόν (400-500). Ίσως μια έκπληξη σε αυτόν τον αγώνα να είναι πιθανή. Η περίπτωση του Gasquet από την άλλη είναι διαφορετική, αφού η απόδοση σχημάτισε double bottom στο 100 και έκανε νέο υψηλό έκτοτε. Τα προγνωστικά λένε πως ο Gasquet που αντιμετωπίζει τον Mayer (3-6, 1-2), δε θα καταφέρει να περάσει στον επόμενο γύρο.

wimbledon-2012-baker-fish-mayer-apodoseis-grafima

Στα τρία τελευταία γραφήματα, παρατηρούμε την πλάγια κίνηση της απόδοσης του Baker μεταξύ 200 και 400, τη μεγάλη πτώση του Fish η οποία συνάντησε αντίσταση στο 100 και τον ασθενικό τζίρο με ταυτόχρονη πτώση της απόδοσης στο στοίχημα του Mayer. Με αυτά τα δεδομένα θα απέφευγα ένα στοίχημα στον Baker, θα εμπιστευόμουν την πτώση του Fish σε συνδυασμό με όσα προείπα για τον Tsonga και οπωσδήποτε θα στοιχημάτιζα υπέρ του Mayer, ο οποίος προηγείται έναντι του Gasquet. Ο τελευταίος τενίστας που δεν αναφέραμε είναι ο Youzhny, του οποίου το γράφημα δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, αν κι έχει περάσει στα προημιτελικά στα οποία θα έρθει αντιμέτωπος με τον Federer.

Συγκεντρωτικά από τα παραπάνω προγνωστικά, συμπεραίνεται:

  • Ο Djokovic συνεχίζει να κερδίζει.
  • Ο Federer δεν κατακτά το Wimbledon.
  • O Tsonga πιθανόν να αποκλειστεί από τον Fish.
  • Ο Cilic δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη ενάντια στον Murray.
  • Η απόδοση του Mayer συνεχίζει να πέφτει, αφού θα περάσει στα προημιτελικά.
Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.