kataheseis-trapezes-elladaΤα τελευταία νέα όσον αφορά τις καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες μιλάνε για υποχώρηση των καταθέσεων κατά 4.1%. Με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε γνωστή χθες, πλέον ήδη θα γνωρίζετε πως 7 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες της Ελλάδας μόνο τον Ιούνιο. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο περιλαμβάνουν επίσης τη μεταβίβαση των μετοχών της Eurobank που κατείχε ο όμιλος EFG  (44.7%) στη νεότερη γενιά Λάτση (43.55% μοιρασμένο σε 9 παιδιά) καθώς και την άντληση ρευστού αποκλειστικά από το μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδας, τη στιγμή που η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται κρατικά ομόλογα ως εγγύηση από τις 25 Ιουλίου. Την ίδια ώρα η Κίνα βλέπει τις καταθέσεις σε δολλάρια να αυξάνονται σημαντικά. Προσωπικά στοιχηματίζω στο δολλάριο όπως έγραφα πριν ένα μήνα.

kina-katatheseis-dollaria

Ωστόσο στη σύγχρονη πραγματικότητα της ενημέρωσης του Έλληνα δεν έλειψαν και θετικές ειδήσεις για την Ελληνική οικονομία. Στο Capital.gr διαβάσαμε πως επέστρεψαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 40 μέρες μετά τις εκλογές. Η είδηση αυτή αμφισβητήθηκε σημαντικά από πολλούς σχολιαστές και θα πρέπει να κάνουμε ένα μήνα υπομονή για να μάθουμε την αλήθεια μέσα από την επόμενη μελέτη της ΕΚΤ για το μήνα Ιούλιο.

Τα περισσότερα μέσα του διαδικτύου τροφοδοτούν με την τελευταία έκθεση της ΕΚΤ διάφορες συζητήσεις για την Ελλάδα, που δε θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα κολακευτικές για τη χώρα μας. Άλλοι λένε πως δε θέλουμε την έξοδο από το Ευρώ, άλλοι λένε ότι θέλουμε αλλά δε μας αφήνουν. Δυστυχώς η είδηση της ΕΚΤ συνδυάστηκε από αρκετούς με έκθεση της ΣΔΟΕ που αναφέρει πως όλες οι επιχειρήσεις σε Ζάκυνθο και Ρέθυμνο Κρήτης παραβίαζαν το νόμο, ενώ το 70% των επιχειρήσεων σε Μύκονο και Πάρο φοροδιαφεύγει. Οι σχολιαστές των άρθρων επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα, αφού όσοι βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά παρατηρούν αυξημένη κινητικότητα της οικονομικής αστυνομίας ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος, «ξεκίνησαν να κόβονται αποδείξεις»!

Επιστρέφοντας στο θέμα των καταθέσεων, οι εξελίξεις στην Eurobank δεν κρίνονται ως θετικές από πολλούς. Η μεταβίβαση των μετοχών ισοδυναμεί για αρκετούς με εγκατάλειψη της τράπεζας από το Λάτση που λέγεται πως επιθυμεί να αποφύγει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αλήθεια ή ψέματα το στοιχείο που κρατάω από τη μεταβίβαση των μετοχών είναι πως ο κάθε απόγονος Λάτση θα έχει στην κατοχή του λιγότερο από 5%, γεγονός που σημαίνει πως σύμφωνα με το νόμο δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να ενημερώνει την Κεφαλαιαγορά για τις αγοραπωλησίες των μετοχών της Eurobank. Με λίγα λόγια τα παιδιά Λάτση είναι σε θέση να πουλήσουν όλες τις μετοχές τους μέσω του χρηματιστηρίου και να απεμπλακούν από την Ελληνική τράπεζα χωρίς να γίνεται δημοσίευση των κινήσεων τους, όπως θα έπρεπε να κάνει ο όμιλος Λάτση με το αρχικό 44.7%. Πιστεύω ότι η κίνηση στην μετοχή της Eurobank τις επόμενες εβδομάδες θα φανερώσει εάν τελικά η αγοραστική δύναμη θα είναι σημαντικά λιγότερη από εκείνη των πωλητών. Στα σχόλια του άρθρου πάντως γίνεται λόγος και για κλείσιμο κάποιων καταστημάτων Eurobank το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Καταθέσεις Ελληνικών Τραπεζών 2004-2012
Καταθέσεις Ελληνικών Τραπεζών 2004-2012

Υποθέτοντας πως πράγματι η οικογένεια Λάτση εγκαταλείπει την Eurobank και πως οι εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες θα συνεχιστούν (εάν δεν ισχύει η είδηση του Capital), με δεδομένη τη μη δυνατότητα παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη συνεχή πτώση του Ευρώ έναντι του Αμερικάνικου Δολλαρίου, τα πράγματα δε μου ακούγονται και τόσο ενθαρρυντικά για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες εμφανίζονται να χάνουν τα χρήματα των καταθέσεων, να μη βρίσκουν την απαιτούμενη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και διαχειρίζονται ένα νόμισμα που εδώ και 2 χρόνια χάνει την αξία του. Καθώς συνήθως εμπιστεύομαι τα γραφήματα που παρουσιάζω κατά καιρούς στα διάφορα blogs, θα ακολουθήσω την τάση και θα στοιχηματίσω κατά του Ευρώ. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρχουν απτές αποδείξεις πως τα πράγματα βελτιώνονται. Και οι καλύτερες αποδείξεις προσωπικά είναι τα στατιστικά και τα γραφήματα, παρά λόγια του αέρα… του internet ήθελα να πω!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.