waterloo-maxiΣτη μάχη του Βατερλώ της 18ης Ιουνίου του 1815 ο Ναπολέων ηττήθηκε από το στρατό των Άγγλων και Πρώσων. Όμως μια ιστορία εκείνης της ημέρας, που έχει να κάνει με μια οικογένεια Άγγλων… τραπεζιτών είναι αυτή που αποτελεί την αφορμή για να δούμε πώς θα αποφύγουμε ένα δικό μας Βατερλώ στο στοίχημα αλλά και στο trading. Κυρίως όμως η ιστορία αυτή – η εγκυρότητα της οποίας έχει αμφισβητηθεί – είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να κατανοηθεί η αξία της πληροφορίας και της έγκαιρης ενημέρωσης στις επενδύσεις. Άλλωστε στην σημερινή εποχή της πληροφορίας όπως έχει χαρακτηριστεί, έχει σημασία η εκτίμηση των πληροφοριών από τις οποίες βομβαρδιζόμαστε πλέον καθημερινά!

Ας υποθέσουμε ότι υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και… twitter την εποχή της μάχης του Βατερλώ. Φυσιολογικά θα μαθαίναμε τις εξελίξεις της μάχης λεπτό προς λεπτό καθισμένοι αναπαυτικά στο σαλόνι μας από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ή μέσω διαδικτύου. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα ενημερωνόταν μέσω των tweets που θα έκαναν ανταποκριτές από τη μάχη, ενώ ποιος αποκλείει ότι οι εκατομμύρια followers του Ναπολέοντα δε θα περίμεναν με ανυπομονησία να τους ενημερώσει κατ’ ιδίαν από τον προσωπικό του λογαριασμό για να κάνουν retweet και… like! Η έκβαση της μάχης θα γινόταν γνωστή μέσα σε δευτερόλεπτα, οδηγώντας χρηματιστήρια και αγορές σε αντίδραση αναλόγως την έκβαση αυτή, όπως γίνεται την περίοδο αυτή με τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης.

Το 1815 όμως τα μέσα ενημέρωσης είχαν αρκετές ελλείψεις σχετικά με την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας. Σήμερα αδυνατούμε να αναλογιστούμε καν πως ήταν η ζωή μας πριν 20 χρόνια χωρίς κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και υπολογιστές για τους περισσότερους από εμάς, πόσο μάλλον πριν 200 χρόνια! Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η ιστορία μας.

Nathan-RothschildΗ οικογένεια Rothschild ήταν γνωστή εκείνον τον καιρό για τη δυναστεία τους στον τραπεζικό κλάδο. Ο γόνος της οικογένειας στον οποίο αναφέρεται ο θρύλος ονομάζεται Nathan Rotschild. Αυτός λοιπόν είχε αναπτύξει ένα τόσο καλά οργανωμένο δίκτυο πληροφόρησης, που είχε ταχύτατη ενημέρωση για οτιδήποτε συνέβαινε στον κόσμο που θα επηρέαζε τις επιχειρήσεις του. Ένα τέτοιο συμβάν άλλωστε ήταν και η κρίσιμη μάχη του Βατερλώ, η οποία ήταν και το αποκορύφωμα της εμπλοκής της οικογένειας των Rothschild στον πόλεμο ενάντια στη Γαλλία. Το δίκτυο που είχε στήσει αποτελούνται από πολλούς έμπιστους ανθρώπους σε διάφορες στρατηγικής σημασίας περιοχές, οι οποίοι ήταν σε θέση να μεταφέρουν από χέρι σε χέρι πολύτιμα έγγραφα πολύ γρήγορα. Με άλλα λόγια το email που θα στέλνατε τώρα στον Nathan από την Ελλάδα και θα το παραλάμβανε σε δευτερόλεπτα, εκείνη την εποχή έπρεπε να ταξιδέψει μέσα από πολλές χώρες και για την ταχύτερη αποστολή του εγγυόταν μόνο το δικό του δίκτυο. Εάν επιλέγατε άλλες υπηρεσίες το μήνυμά σας θα καθυστερούσε σημαντικά (ημέρες).

Έτσι ο Nathan Rothschild σύμφωνα με το θρύλο ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε στην Αγγλία για το αποτέλεσμα της μάχης του Βατερλώ, μία μέρα μάλιστα ΝΩΡΙΤΕΡΑ από την Αγγλική κυβέρνηση. Πόσο μεγάλη αξία θα είχε σήμερα να γνωρίζατε μόνο εσείς μια τέτοιας σημασίας πληροφορία, μία ολόκληρη μέρα νωρίτερα;;! Η λέξη «τεράστια» μάλλον είναι πολύ λίγη για να την περιγράψει.

Η συνέχεια του θρύλου είναι λίγο μπερδεμένη αφού γίνονται διάφορες αναφορές. Μία από αυτές λέει πως ο Nathan διέταξε τους ανθρώπους του να διαρρεύσουν στο κοινό ψευδώς πως η Αγγλία είχε ηττηθεί και ότι η Αγγλία ήταν πλέον μέρος της Γαλλικής αυτοκρατορίας. Μια άλλη κάνει λόγο για πώληση πολλών Αγγλικών ομολόγων στο χρηματιστήριο από τους ανθρώπους του Rothschild, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αγορά να νομίσει πως ο Nathan ήδη γνώριζε πως – προφανώς – η Αγγλία είχε χάσει και για αυτό πουλούσε πρώτος τα ομόλογα που την επόμενη μέρα δε θα είχαν αξία. Έτσι οι αρχικές πωλήσεις του Rothschild προκάλεσαν πανικό και μια χιονοστιβάδα μαζικών πωλήσεων όλων των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αγγλίας. Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων να καταποντιστούν σε εξευτελιστικές τιμές. Τότε ήταν που ο Rothschild ξεκίνησε να αγοράζει τα πάντα, λίγο πριν πλέον μαθευτεί η πραγματική έκβαση της μάχης του Βατερλώ. Σύμφωνα με το θρύλο ο Nathan Rothschild 20πλασίασε την περιουσία του με αυτήν του τη πράξη.

Η μία μέρα που μεσολάβησε μέχρι να γίνει η επίσημη ενημέρωση και να φτάσει η έγκυρη πληροφορία για τη μάχη, σήμερα θα ισοδυναμούσε με λίγα δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που εκμεταλλεύονται τα διάφορα bots ή αυτοματοποιημένα προγράμματα υπολογιστή για να αρπάξουν την ευκαιρία στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων και στα χρηματιστήρια, πριν το ανθρώπινο μυαλό επικοινωνήσει με το χέρι και στείλει την εντολή. Όταν επιτυγχάνονται γκολ στα γήπεδα, όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των συνόδων Ευρωπαίων ηγετών, όταν μια εταιρία ανακοινώνει τα κέρδη της, πρώτοι θα αντιδράσουν εκείνοι που έχουν την πληροφορία άμεσα και είναι και πιο γρήγοροι. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση και ταχύτητα για να αρπάξει κανείς ευκαιρίες όπως αυτή που εκμεταλλεύτηκε ο Rothschild σύμφωνα με το θρύλο.

Η πιο χαρακτηριστική σκηνή για την αξία της πληροφορίας στο χρηματιστήριο

Οι αποδόσεις στο στοίχημα αλλάζουν συχνά. Ο λόγος για τον οποίο αλλάζουν είναι η προσφορά και η ζήτηση για τις αποδόσεις, όπως έχει ανοιχτά παραδεχτεί η unibet, κι όχι η πραγματική πιθανότητα. Εφόσον αντιδράσουμε πρώτοι σε μια πληροφορία που μόλις κυκλοφόρησε, πιθανόν να βγούμε ωφελημένοι. Εάν αντιδράσουμε καθυστερημένα, ενδεχομένως το κέρδος μας να είναι πολύ μικρότερο και το ρίσκο μας μεγαλύτερο. Διαβάστε πώς κέρδισε χρήματα ο Hybrid Trader όταν πήρε μια πολύτιμη πληροφορία στο twitter!

Ανάλογη αντίδραση υφίσταται στο χρηματιστήριο με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εκείνοι που είχαν πρώτοι πρόσβαση στην πληροφορία των εκτιμώμενων αποτελεσμάτων των εκλογών την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ήταν εκείνοι που αγόρασαν κι ανέβασαν το Ελληνικό χρηματιστήριο 10% σε μια μέρα! Είναι αυτοί που θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος εάν τελικά ξεκινήσει να ανεβαίνει το χρηματιστήριο, κι όχι αυτοί που τοποθετήθηκαν στην αγορά τη Δευτέρα, σχεδόν σε 20% ακριβότερες τιμές.

Το έξυπνο χρήμα μερικές φορές αρκεί να είναι γρήγορο στην απόκτηση της πληροφορίας. Εάν δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε πρόσβαση σε άμεση ενημέρωση (μία από τις ακριβότερες υπηρεσίες στη Wall Street είναι η συνδρομή σε ειδησεογραφικά πρακτορεία οικονομικού χαρακτήρα όπως Dow Jones Newswire και TheflyontheWall.com), τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού το πλεονέκτημά μας, τόσο στο στοίχημα όσο και στο trading.

kostos-enimerosis-dow-jones

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.