Στο νέο βίντεο για το πόκερ αναλύω 5 χέρια από τα micro stakes του PokerStars. Η ανάλυση στηρίζεται στις 3 βασικές έννοιες στις οποίες αναφέρεται ο Andrew Seidman, γνωστός κι ως BalugaWhale, στον πρώτο τόμο του βιβλίου του με τίτλο Easy Game. Στις 10 πρώτες σελίδες του βιβλίου για το πόκερ ο Andrew μιλάει για το value bet, την μπλόφα και τα dead money. Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους ποντάρουμε στο online πόκερ. Στο βίντεο εξηγώ γιατί ποντάρω κάθε φορά και γιατί είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσει ένας νέος παίκτης πόκερ τις 3 αυτές έννοιες, εάν θέλει να βγει κερδισμένος από το online poker.

Εάν ασχολείστε ήδη με το στοίχημα, ήδη θα γνωρίζετε την έννοια του value bet. Με πολύ απλά λόγια, εάν κάποιος σας προσέφερε απόδοση 2.20 στη ρίψη ενός τέλειου κέρματος (50% – 50%), θα έπρεπε να στοιχηματίσετε πάντα αφού σας προσφέρει value (2.20 x 0.50 = 1.10, δηλαδή 10% value). Έτσι και στο πόκερ, το value bet αφορά το ποντάρισμα στο οποίο το γινόμενο της απόδοσης επί την πιθανότητα να κερδίσουμε το pot είναι μεγαλύτερη της μονάδας. Για παράδειγμα, εάν κρατάμε AA και ξέρουμε ότι ο αντίπαλος έχει οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι οπότε κι έχουμε 80% πιθανότητα να κερδίσουμε το pot preflop, εφόσον ποντάρουμε $10 κι ο αντίπαλος κάνει το call, γνωρίζουμε εκείνη τη στιγμή πως πήραμε value, αφού στοιχηματίσαμε σε απόδοση 2.00 (χοντρικά, αφού υπάρχουν και τα blinds στο pot) με πιθανότητα 80% (άρα value 60%!).

Παραδείγματα Value betting εκτός πόκερ:

Value betting στο ποδόσφαιρο

Value betting σε live στοίχημα ποδοσφαίρου

Value betting σε trading live στοιχήματος τέννις

Μετατροπή value betting σε value trading

Value investing στο χρηματιστήριο

Στην περίπτωση της μπλόφας σκοπός είναι να κερδίσουμε ένα pot στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουμε την απαιτούμενη πιθανότητα να το κερδίσουμε. Στο προηγούμενο παράδειγμα έστω ότι ήμασταν εμείς από την μεριά του παίκτη που κάνει call, μόνο που αυτή τη φορά ο αντίπαλος δεν έχει ΑΑ αλλά 99 κι εμείς κρατάμε μικρότερο ζευγάρι (π.χ. 55), οπότε έχουμε 20% να κερδίσουμε preflop. Με δεδομένο ότι είναι λάθος να κάνουμε call τα $10 (έχουμε 20% και μας προσφέρεται απόδοση 2.00, άρα -60% value!), έχουμε δύο επιλογές. Είτε να πάμε πάσο, είτε να δοκιμάσουμε ένα bluff-raise. Στόχος είναι όπως είπαμε να προσπαθήσουμε να διώξουμε τον αντίπαλο που έχει καλύτερες πιθανότητες. Έτσι με το raise (3bet) ο αντίπαλος ενδεχομένως να μη συνεχίσει με το 99 ειδικά αν βρίσκεται εκτός θέσης απέναντί μας, οπότε και να τον οδηγήσουμε να κάνει λάθος. Δηλαδή σαν να είχε τη δυνατότητα να στοιχηματίσει στο κορώνα-γράμματα με απόδοση 3.00 (!!) και να μη δέχτηκε να ποντάρει!

Τέλος, τα dead money σύμφωνα με τον BalugaWhale είναι ο τρίτος λόγος για να ποντάρει κανείς. Στο πόκερ σπάνια μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις κάρτες που κρατάει ο αντίπαλος. Έτσι όταν ποντάρουμε στο continuation bet στο flop για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν το στοίχημά μας έχει value ή είναι semi-bluff είτε καθαρή μπλόφα. Ωστόσο ο επιπλέον λόγος των dead money αρκεί για να δοκιμάσουμε να ποντάρουμε με 98 σε flop AK3. Αν και ο αντίπαλος θα δυσκολευτεί να συνεχίσει σε αυτό το flop, το ήδη υπάρχον pot που έχει συγκεντρωθεί στο μέσον του τραπεζιού δικαιολογεί σε αρκετό βαθμό το ποντάρισμα.

Το βίντεο διαφέρει από εκείνα που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν όσον αφορά το πόκερ online, προσπαθώντας να αποφύγω να δημιουργήσω ένα βαρετό βίντεο 1 ώρας που περιέχει 5-10 ενδιαφέρουσες παρτίδες. Ελπίζω να το διασκεδάσετε όπως το διασκέδασα κι εγώ φτιάχνοντάς το μες στο Σαββατοκύριακο και οποιαδήποτε σχόλια είναι ευπρόσδεκτα!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.