Όλοι πλέον γνωρίζουν πως οι αποδόσεις των στοιχημάτων μεταβάλλονται μέχρι την ώρα έναρξης του αθλήματος. Μέχρι τώρα έχουμε πει πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το έξυπνο χρήμα στο στοίχημα ενώ η ίδια η unibet αποκάλυψε πως οι αποδόσεις εξαρτώνται άμεσα από τον τζίρο. Τώρα μια καινούρια ιστοσελίδα, που ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της στις 20 Αυγούστου, έρχεται να αποδείξει πως η ψυχολογία του πλήθους είναι πολύ σημαντικότερη από το έξυπνο χρήμα. Είναι τόσο σίγουρη που θα στέλνει στα μέλη της τα προγνωστικά της δωρεάν. Αρκεί εκείνα να συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις των αθλητικών γεγονότων που θα τους αποστέλλει.

Η SocialSpreads ήδη δέχεται εγγραφές νέων μελών στην ιστοσελίδα της. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος επενδυτής που να χρηματοδοτεί την ιδέα, αλλά οι δημιουργοί της ιστοσελίδας πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν νέους επενδυτές, όταν θα ξεκινήσουν τα Αμερικανικά πρωταθλήματα κολεγιακού ποδοσφαίρου, οπότε και θα έχουν μια τάξη μεγέθους για τον αριθμό των ενεργών μελών. Δυστυχώς η ιστοσελίδα προς το παρόν θα καλύπτει αθλήματα που διαδραματίζονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο και την τελική φάση του NBA.

social-spreads

Σύμφωνα με το σκεπτικό της SocialSpreads, ένα υπερμέγεθες στοίχημα είναι αρκετό για να αναστατώσει τόσο πολύ την αγορά, που θα οδηγήσει τις αποδόσεις σε νέες τιμές. Το έχουμε ήδη κουβεντιάσει το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στις ιπποδρομίες όπου εμφανίζεται με τη μορφή του slippage. Έτσι λοιπόν εκεί που η αγορά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μοιάζει ισορροπημένη, ένα στοίχημα υπέρ της γηπεδούχου ομάδας των 50-100,00 ευρώ είναι φυσικό επόμενο να πιέσει την απόδοση προς τα κάτω. Η απόδοση θα παραμείνει στα νέα επίπεδα τιμών, εφόσον η αγορά δεν εξομαλύνει την ανισορροπία που έχει επέλθει. Είναι όμως τελικά εκείνη η πραγματική πιθανότητα για το συγκεκριμένο γεγονός, ή αυτή αντιπροσωπευόταν πλήρως από την αρχική απόδοση;

Πάνω σε αυτήν την πρόταση βασίζεται το SocialSpreads. Στην ουσία συλλέγει τις ψήφους από χιλιάδες – ιδανικά – μέλη και στη συνέχεια με βάση τα ποσοστά προτίμησης ανά επιλογή, προβλέπει την πραγματική πιθανότητα και τη συγκρίνει με τις τρέχουσες αποδόσεις, προκειμένου να βρει value bets. Τη στιγμή που κάθε ψήφος είναι ίσης αξίας, ο τζίρος και τα μεγάλα στοιχήματα δε θα επηρεάσουν την τελική κρίση του γεγονότος.

Ας δούμε γρήγορα ένα παράδειγμα. Έστω ότι από τα 10,000 μέλη του SocialSpreads οι 5,000 προβλέπουν νίκη για τη γηπεδούχο, άρα η θεωρητικά σωστή πιθανότητα είναι 50% ή 2.00 απόδοση. Έστω τώρα ότι κάποιοι «μεγάλοι» παίκτες ποντάρουν μεγάλα ποσά στο διπλό, οπότε η απόδοση του άσου ανεβαίνει στο 2.20. Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης του SocialSpreads, το 2.20 έχει σημαντική αξία, τη στιγμή που το 50% των παικτών έχουν ψηφίσει νίκη για τη γηπεδούχο.

Ο τρόπος σκέψης δεν είναι και τόσο πρωτόγνωρος. Στο παρελθόν αρκετοί είχαν σκεφτεί να παρακολουθούν δημοφιλείς δημοσκοπήσεις βάσει των οποίων να καταλήγουν εάν κάποιο στοίχημα είναι τελικά value bet ή όχι. Προσωπικά είχα μάλιστα γραφτεί και σε μια ιστοσελίδα πρόβλεψης με σχεδόν παρόμοιο τρόπο (Predictify.com, δεν υπάρχει πλέον), αλλά δεν είχα συλλέξει αρκετά στοιχεία για να επαληθεύσω τη μέθοδο. Ίσως το SocialSpreads έρθει να καλύψει το κενό που άφησε εκείνη η ιστοσελίδα. Ας μην ξεχνάμε πως οι δημοσκοπήσεις σε περίοδο εκλογών μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα στο στοίχημα!

Στην ουσία το SocialSpreads ισχυρίζεται πως η ψυχολογία του πλήθους είναι πιο ακριβής στην πρόβλεψη αθλητικών γεγονότων συγκριτικά με το έξυπνο χρήμα. Εσείς τι πιστεύετε, είναι δυνατόν πολλές χιλιάδες ευρώ να κάνουν λάθος όταν στοιχηματίζονται ή τελικά η ψυχολογία των παικτών θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω στο στοίχημα (όπως η έγκαιρη πληροφόρηση); Πείτε μου την άποψή σας στα σχόλια πιο κάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.