opap-anodos-metoxi-xrimatistirioΓια άλλη μια φορά ξεκίνησε ο χορός των ειδήσεων γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και πιο συγκεκριμένα για την πώληση του 29% των μετοχών του Οργανισμού. Σύμφωνα με το Capital, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. Ωστόσο μεγαλύτερη έκταση έχει πάρει το θέμα περί της επιλογής νομικού συμβούλου κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ξένης δικηγορικής εταιρίας, που ταυτόχρονα αποτελεί σύμβουλο και της betfair! Το Capital αναφέρεται στην «γκάφα» του ΤΑΙΠΕΔ, που μάλλον μόνο γκάφα δεν είναι. Όπως σχολιάζει αναγνώστης της είδησης, η συγκεκριμένη εταιρία έχει ως πελάτη και την bwin, μόνο που το στοιχείο αυτό ξέφυγε της προσοχής του αρθρογράφου. Στο μεταξύ η μετοχή του ΟΠΑΠ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 85% από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα. Είναι άραγε καλή εποχή για επένδυση στο Ελληνικό χρηματιστήριο και συγκεκριμένα σε μετοχές του ΟΠΑΠ;

Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ

Το 29% που έχει στη διάθεσή του το ΤΑΠΕΙΔ αντιστοιχεί σε 608.7 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα ποσοστά μετοχικής σύστασης του ΟΠΑΠ εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

metoxiki-systasi-opap

Για την πώληση των μετοχών του ΤΑΠΕΙΔ όπως προαναφέρθηκε χρέη νομικού συμβούλου θα εκτελέσει η εταιρία Freshfields Bruckhaus Deringer. Το άρθρο του capital επικεντρώνεται στο γεγονός της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η Betfair που έχει προσβάλει κατά καιρούς την εγκυρότητα διαφόρων νομοσχεδίων περί διαδικτυακού τζόγου (ένα πρόσφατο επεκτείνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ από το 2020 στο 2030), έχει αναθέσει νομικά ζητήματα στην ίδια εταιρία. Εντύπωση προκαλεί σύμφωνα με τον αρθρογράφο η σύμβαση του έργου που ανέρχεται στα €480,000 ετησίως, ποσό χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό (€600,000) της σύμβασης, παρακάμπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, καθώς αυτός γίνεται για συμβάσεις άνω των €500,000.

Η άποψή μου έχει δύο σκέλη:

  1. Όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων αδυνατώ να κατανοήσω πως η δικηγορική εταιρία που συμβουλεύει σε νομικά θέματα την betfair αλλά και την Bwin (εταιρίες που στο παρελθόν έχουν κινηθεί εναντίον του ΟΠΑΠ μέσω της Remote Gambling Association), θα ζημιώσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Άλλωστε η ίδια εταιρία θα έπρεπε να επικαλεστεί τη σύγκρουση αυτή, κι όχι ο οποιοσδήποτε πελάτης της, εάν πράγματι ανέκυπτε πρόβλημα. Από την άλλη όταν πρόκειται για την αποκρατικοποίηση μιας κερδοφόρας εταιρίας στοιχημάτων και λαχείων, δεν επιθυμούμε την νομική κάλυψη από μια εταιρία με εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο; Και λυπάμαι που το λέω, αλλά προσωπικά κι εγώ θα επέλεγα μια εταιρία του εξωτερικού κι ας «έφευγαν» χρήματα μακριά από την Ελλάδα.
  2. Έχουμε μια σύμβαση με προϋπολογισμό 600,000 ευρώ. Τελικά η συμφωνία επιτυγχάνεται στα 480,000 ευρώ, εξοικονομώντας έτσι 120,000 ευρώ για άλλες εργασίες/συμβάσεις. Αντί να επικροτούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, βρίσκουμε για άλλη μια φορά ιστορίες συνομωσίας και υποψία δόλου. Για να μην παρεξηγηθώ, σίγουρα είναι πολλές οι φορές που η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη στις διάφορες ανακοινώσεις, ιδιαίτερα δε όσον αφορά την εκμετάλλευση (και σπατάλη) των χρημάτων του Ελληνικού κράτους. Παρόλα αυτά μέχρι να έλθει στο φως κάποια διαφορετική είδηση, θα κρατήσω την εξοικονόμηση των 120,000 ευρώ κι όχι την υποψία αποφυγής του ελέγχου.

Μετοχή ΟΠΑΠ

Θα επικεντρωθώ σε ένα βασικό στοιχείο της τεχνικής ανάλυσης στο γράφημα της μετοχής του ΟΠΑΠ: «καθοδικό κανάλι». Με τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης να είναι επαληθευμένα πολλάκις κατά τα τελευταία χρόνια, το καθοδικό κανάλι μέσα στο οποίο κινείται η τιμή της μετοχής είναι άριστα οριοθετημένο. Πράγματι η αγορά μετοχών στα 4 ευρώ πριν 3 μήνες ήταν μια άριστη επιλογή, όπως ενδεχομένως να ήταν και η επαλήθευση του επιπέδου στήριξης στα 6 ευρώ, που όμως δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη άνοδο. Αυτή τη φορά η άνοδος είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική, αλλά και πάλι το επίπεδο αντίστασης του καναλιού φυσιολογικά θα εμποδίσει την περαιτέρω άνοδο και θα ανακόψει τις ελπίδες για κέρδη της τάξης των… 800%! Εάν ήμουν από τους τυχερούς – και τολμηρούς – αγοραστές των 4 ευρώ, θα πουλούσα το 60-70% της θέσης μου σήμερα, το 20% στο επίπεδο αντίστασης και θα κρατούσα ένα 10% σε περίπτωση που πράγματι έχουμε την ολική επαναφορά στο Ελληνικό χρηματιστήριο!

opap-ptosi-metoxi-xrimatistirio

Χωρίς να έχω μετοχές ΟΠΑΠ στα χέρια μου θα αποφύγω να επενδύσω σε αυτές τις επόμενες μέρες. Προτιμώ να περιμένω κάποιον επιπλέον ελπιδοφόρο (bullish) σχηματισμό που θα ολοκληρωθεί μεταξύ 3.5 και 6 ευρώ, οπότε και θα μιλάμε ταυτόχρονα και για αποτυχία της πτωτικής τάσης να τυπώσει νέα χαμηλά, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του trading, παρά να αγοράσω καθυστερημένα όταν οι αγοραστές των 4 ευρώ θα κοιτάνε να κατοχυρώσουν τα κέρδη. Για σκεφτείτε να αγοράσετε στα 6.50 ευρώ και η μετοχή να κατηφορίσει στα 4 ευρώ πριν ανακάμψει; Θα υπάρχουν τα ψυχολογικά αποθέματα να διατηρήσετε τη θέση σας; Ή θα κάνετε το λάθος να ξαναγοράσετε χαμηλότερα;!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.