Οι αγγλικοί σύλλογοι έδειξαν την οικονομική ευρωστία τους αυτό το καλοκαίρι, την ώρα που οι περισσότερες ομάδες σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία προχώρησαν σε προσεκτικές κινήσεις με τα euro τους.

Οι σύλλογοι της Premier League ξόδεψαν το ποσό των 618 εκατομμυρίων euro στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, νούμερο αυξημένο κατά 6,3 εκ. euro σε σχέση με την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Deloitte.

premier-league-metagrafes

Η «τρελή» τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, έφερε αρκετές ομάδες να ολοκληρώνουν τις κινήσεις τους την τελευταία στιγμή, με την Manchester City (στο 10.00 στην αγορά Νικητής Champions League) να αποκτά τον Javi Garcia για 22,7 εκ. euro, τη Fulham να παίρνει τον Dimitar Berbatov και την Tottenham να αρπάζει τους Clint Dempsey και Hugo Lloris.

Κι ενώ οι αγορές αυτού του καλοκαιριού δεν έφτασαν  στο ύψος-ρεκόρ του 2008 – που είχαν ξοδευτεί 630,8 εκ. euro – σίγουρα έφτασαν πολύ κοντά, με τις νεοφώτιστες ομάδες να μην φοβούνται να επενδύσουν δυνατά. Για παράδειγμα, η Southhampton έσπασε το ρεκόρ του συλλόγου, με την απόκτηση του Gaston Ramirez από την Bologna έναντι 15 εκ. euro.

Η ανάλυση αποκαλύπτει, επίσης, πως οι Chelsea (στο 13.00 στην αγορά Νικητής Champions League), Tottenham, Manchester City, Manchester United (στο 9.00 στην αγορά Νικητής Champions League) και Arsenal (στο 17.00 στην αγορά Νικητής Champions League) ξεπέρασαν όλες το φράγμα των 35 εκ. euro. Ειδικά την τελευταία πολυάσχολη μέρα των μεταγραφών, οι σύλλογοι της Premier League ολοκλήρωσαν μεταγραφές ύψους 138,8 εκ. euro, σχεδόν 12,6 εκ. euro δηλαδή περισσότερα σε σχέση με την τελευταία ημέρα του περυσινού καλοκαιριού.

Κατά τα άλλα, οι ισπανικοί σύλλογοι έμειναν σχετικά ήσυχοι, με τη Real Madrid (στο 5.00 στην αγορά Νικητής Champions League) να πραγματοποιεί μία μόνο μεγάλη μεταγραφή με τον Luka Modric, ενώ η Barcelona (στο 3.50 στην αγορά Νικητής Champions League) ξόδεψε 14 εκ. euro στον Jordi Alba και άλλα 10 εκ. euro στον Alex Song.

Οι υπόλοιπες ομάδες, εν τω μεταξύ, ξόδεψαν σχετικά μικρά ποσά: η Valencia (στο 67.00 στην αγορά Νικητής Champions League) έδωσε σχεδόν όσα πήρε ενώ η Atletico Madrid πιο πολύ ασχολήθηκε με το πώς θα κρατήσει τον Radamel Falcao. Η Malaga (στο 101.00 στην αγορά Νικητής Champions League), που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, πήρε δανεικό τον Roque Santa Cruz και άφησε τους Santi Cazorla και Salomon Rondon. Οι υπόλοιπες ομάδες της La Liga σχεδόν δεν ξόδεψαν… cent, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Η Juventus (στο 17.00 στην αγορά Νικητής Champions League) ήταν η περισσότερο σπάταλη στη Serie A, καθώς εξασφάλισε τις υπηρεσίες παικτών όπως οι Mauricio Isla, Kwadwo Asamoah και Sebastian Giovinco, ενώ η Inter Milan δεν δίστασε να ξοδέψει στους Alvaro Pereira, Samir Handanovic και Rodrigo Palacio. Η AC Milan (στο 34.00 στην αγορά Νικητής Champions League) έμεινε πολύ πίσω από τις σπάταλες ομάδες, ενώ η Fiorentina πραγματοποίησε μερικές σπουδαίες μεταγραφές, κυρίως χάρη στην πώληση του Matija Nastasic στη Manchester City.

Συνολικά, υπολογίζεται – κι όχι από την Deloitte – πως οι 20 σύλλογοι της Serie A πιο πολλά χρήματα έβαλαν στα ταμεία τους, παρά ξόδεψαν.

Κατά τα άλλα, η Bayern Munich (στο 13.00 στην αγορά Νικητής Champions League) πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 40 εκ. euro για να πάρει τον Javi Martinez από την Athletic Bilbao, ενώ η πρωταθλήτρια Borussia Dortmund (στο 34.00 στην αγορά Νικητής Champions League) ξόδεψε τα χρήματα που έλαβε από τη Manchester United για τον Shinji Kagawa στον Marco Reus.

To Hamburg επένδυσε στον Rafael van den Vaart για να ξοδέψει τα χρήματά του, αλλά στις περισσότερες ομάδες της Bundesliga έγινε σχεδόν το ίδιο. Οι υπόλοιποι 15 σύλλογοι δεν ξόδεψαν περισσότερα από 7 εκ. euro καθαρά για μεταγραφές, με τις περισσότερο σπάταλες, Bayer Leverkusen (περίπου 5,6 εκ. euro καθαρά) και Borussia Monchengladbach (περίπου 6,5 εκ. euro καθαρά) να ωφελούνται από τα έσοδα του Champions League.

Ωστόσο, η αναμφισβήτητη πρωταθλήτρια των μεταγραφών σε ολόκληρη την Ευρώπη – και φυσικά στη Ligue 1 – ήταν η Paris Saint-Germain (στο 17.00 στην αγορά Νικητής Champions League). Οι «Les Parisiens» έδωσαν περίπου 100 εκ. euro προκειμένου να αποκτήσουν τους Ezequiel Lavezzi, Thiago Silva και Zlatan Ibrahimovic (στο 15.00 στην αγορά Κορυφαίος Σκόρερ στο Champions League). Εκτός της ομάδας του Carlo Ancelotti, όμως, οι γαλλικές σπατάλες ήταν εξαιρετικά χαμηλές: Lille, Olympique de Marseille και Olympique Lyonnais όλες έβγαλαν κέρδος από τις μεταγραφές περίπου 10 εκ. euro, ενώ καμιά άλλη ομάδα δεν ξόδεψε περισσότερα από 5 εκ. euro καθαρά!

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).