Μια από τις διαφημίσεις που πραγματικά μου έκανε ευχάριστη εντύπωση, είναι εκείνη του ΟΠΑΠ με τον καθηγητή στο Πάμε Στοίχημα. «Βγάλτε όλοι ένα κενό δελτίο, πρόχειρο διαγώνισμα» ανακοινώνει ο καθηγητής και οι «μαθητευόμενοι» ανησυχούν μήπως δεν… γράψουν! Στο στοίχημα δεν είναι απαραίτητα κακό να αντιγράψεις τις προβλέψεις του διπλανού. Αρκεί να είναι αξιόπιστος, γιατί αλλιώς θα πάτε μαζί στον… κουβά! Δυστυχώς στο στοίχημα δε δίνονται έλεγχοι προόδου όπως στο σχολείο, για να γνωρίζεις πραγματικά τις επιδόσεις του. Καλά είναι να μην τις μάθεις αντιγράφοντας τυφλά!

Διαβάζει κανείς κατά καιρούς τις εντάσεις μεταξύ των… ειδικών και μη του στοιχήματος, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία καταγραφής και δημοσίευσης του ταμείου όσων δίνουν προγνωστικά. Όχι άδικα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε αμελούν «τυχαία» να περάσουν τις μεγάλες ήττες στο ταμείο τους, είτε «μαγειρεύουν» τα νούμερα, ενώ δε σπανίζει το φαινόμενο του… μηδενισμού του ταμείου όταν πλέον είναι φανερό ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω! «Νέα αρχή» συνήθως είναι το επόμενο άρθρο ή νήμα στο φόρουμ και με «καθαρό μυαλό», έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος προσπαθούν για πολλοστή φορά να ρημάξουν τους bookmakers, να μην τους αφήσουν φράγκο, να τους οδηγήσουν στη χρεωκοπία.

Πώς λοιπόν θα ξέρουμε εάν ο… διπλανός μας είναι άριστος μαθητής στο στοίχημα, εάν δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε εάν είναι κερδισμένος παίκτης;

Καταρχήν η δημοσιότητα ενός παίκτη στοιχήματος δεν είναι εγγύηση για την επιτυχία του στο καθεαυτό στοίχημα, όπως κι ο απουσιολόγος κάποτε μπορεί να παραδώσει λευκή κόλλα στο διαγώνισμα. Μην κοιτάτε μακριά, δείτε εμένα για παράδειγμα. Ποιος είπε ότι κερδίζω στο στοίχημα; Κανείς. Μπορεί πράγματι να κέρδιΣα παλαιότερα όταν έκανα trading τις αποδόσεις των ιπποδρομιών στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, ή όταν ακολούθησα το σύστημα στοιχήματος στο ποδόσφαιρο με… κωδικό όνομα «Gyros» που ανοίγει την όρεξη, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχω να επιδείξω κάποια κερδισμένη μέθοδο στο στοίχημα. Θυμάμαι εδώ έναν απουσιολόγο, που στην αμέσως επόμενη τάξη μετατράπηκε σε μέτριο μαθητή. Η αναγνώρισή του ως απουσιολόγος, δεν σήμαινε απαραίτητα επιτυχία και στο μέλλον.

Παρόλες τις προσπάθειες για την εύρεση νέου συστήματος, όπως εκείνη των Elo Ratings, δεν έχω καταφέρει κάτι σπουδαίο. Μάλιστα, αυτό αδυνατούν να το πιστέψουν όσοι επικοινωνούν μαζί μου, ζητώντας να τους αποκαλύψω μυστικά για το στοίχημα και κρυφά κερδοφόρα συστήματα – θαρρείς κι όσο πιο περίπλοκο είναι ένα σύστημα, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα έχει!

Από εκεί και πέρα η παρακολούθηση ενός tipster μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, όπως αντίστοιχα εάν μπείτε στην τάξη και παρακολουθήστε τους μαθητές για 5-10 ώρες διδασκαλίας. Δε θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο για να ξεχωρίσετε τους καλούς, τους μέτριους και τους κακούς μαθητές. Τα προγνωστικά, ο τρόπος γραφής, η δικαιολόγηση των επιλογών και τέλος η καταγραφή των επιτυχιών του από εσάς τους ίδιους είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε τον παίκτη που βρίσκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Πάρτε το χρόνο σας, έτσι κι αλλιώς δε φοβάστε μη σας πιάσουν να αντιγράφετε! (Δεν ήξερα ότι ήδη υπήρχε αντίστοιχη διαφήμιση του Πάμε Στοίχημα και για την αντιγραφή!!)

Επίσης, υπάρχουν κι άλλα οφέλη από την παρακολούθηση ενός καλού παίκτη στοιχήματος, πέρα από την τυφλή αντιγραφή των προγνωστικών του. Ενδεχομένως η μεθοδολογία που ακολουθεί, ο τρόπος σκέψης, η οργάνωσή του ή η πειθαρχία του σας αναγκάσει να βελτιώσετε το δικό σας τρόπο στοιχηματισμού. Δεν αποκλείεται κιόλας να επινοήσετε μια κερδοφόρα στρατηγική από τα παραπάνω, τη στιγμή που ο θεωρητικά «ειδικός» του στοιχήματος να παλεύει να βρει 0.5% πλεονέκτημα! Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να γράψετε καλύτερα από τον απουσιολόγο σε κάποιο μάθημα;

Στο στοίχημα οι συνθήκες αρκετές φορές μεταβάλλονται και το πλεονέκτημα που έχει βρει κανείς τώρα, μπορεί να μην υπάρχει αύριο. Χρειάζεται ευελιξία, χρειάζεται να διαβάζεις πάντα για το επόμενο μάθημα, να είσαι προετοιμασμένος για το διαγώνισμα καλύτερα από όλους! Και τότε ίσως ξανασκεφτείς πριν επιτρέψεις στο διπλανό σου να αντιγράψει από το δελτίο σου. Γιατί αν όλοι πέρναμε Άριστα στο διαγώνισμα του στοιχήματος, δε θα είχε πλέον αξία το Άριστα. Ή με άλλα λόγια, δε θα υπήρχαν τόσοι χαμένοι παίκτες κι εταιρίες στοιχημάτων, για να συντηρήσουν τόσους κερδισμένους.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.