apodoseis-stoiximatos-arbitrage

Μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν για το online στοίχημα από 5 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, όλοι οι παίκτες ανησυχούν πλέον για το συντελεστή φόρου 10% επί των κερδών από το πρώτο ευρώ που πρόκειται να επιβληθεί σε όλα τα στοιχήματα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την περίπτωση των «arbers», των παικτών δηλαδή που κάνουν arbitrage στοιχημάτων και οι οποίοι θα πρέπει να «αλλάξουν καριέρα» ή να «μεταναστεύσουν» όπως χαρακτηριστικά γράφεται. Διότι πράγματι ο φόρος από το πρώτο ευρώ στα κέρδη στων στοιχημάτων εξαλείφει ολοκληρωτικά το πλεονέκτημα των παικτών αυτών.

Τι είναι arbitrage στοιχήματος

arbers-xrimatistirioArbitrage γενικά κι όχι μόνο στα στοιχήματα ονομάζεται η εκμετάλλευση ανισορροπιών μεταξύ τιμών των αγορών, ή καλύτερα διαφορετικών τιμών δύο αγορών. Ο όρος είναι ένας από τους ευρύτερα γνωστούς οικονομικούς όρους και βρίσκει χρήση μεταξύ άλλων στις αγορές των μετοχών, ομολόγων, παραγώγων, αγαθών και ισοτιμιών συναλλάγματος. Θεωρητικά το arbitrage δεν έχει κίνδυνο (risk) καθώς ο arbitrageur (αυτός που επιχειρεί το arbitrage) εκμεταλλευόμενος την ανισορροπία μεταξύ των αγορών, εξασφαλίζει σίγουρο κέρδος. Ωστόσο στην πράξη υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να είναι από μικροί (μικρές διαφοροποιήσεις τιμών) έως και μεγάλοι (υποτίμηση νομίσματος). Σχετικά με το στοίχημα, ο arbitrageur εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές τιμές των αποδόσεων του ίδιου στοιχήματος ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες εταιρίες στοιχημάτων ή ανταλλακτηρίων στοιχημάτων. Ας δούμε εν τάχει ένα παράδειγμα.

Αγώνας ποδοσφαίρου προσφέρεται για στοίχημα από δεκάδες εταιρίες στοιχημάτων. Η μεγαλύτερη τιμή του άσου προσφέρεται από την εταιρία Α στο 3.00, η ισοπαλία από την εταιρία Β στο 3.00 και το διπλό από την εταιρία Γ στο 3.00 επίσης. Εάν κάποιος έπαιζε από €10 το κάθε σημείο στις τρεις αυτές διαφορετικές εταιρίες δε θα κέρδιζε αλλά δε θα έχανε κιόλας, οποιαδήποτε κι αν είναι η έκβαση του αγώνα. Εάν όμως η Α έδινε τον άσο στο 3.10, η Β την ισοπαλία στο 3.10 και η Γ το διπλό στο 3.10, τότε ο παίκτης στοιχηματίζοντας συνολικά €30, θα πληρωνόταν €31 από την εταιρία στην οποία θα είχε στοιχηματίσει στο σωστό αποτέλεσμα. Το κέρδος του είναι της τάξεως του 3.3% (1 ευρώ κέρδος στα 30) χωρίς φυσικά κανένα κίνδυνο να χάσει τα χρήματά του, δεδομένου ότι έχει καλύψει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα του αγώνα. Ωστόσο το arbitrage στοιχημάτων έχει ποικίλους άλλους κινδύνους, που δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε.

Πριν προχωρήσουμε, καλό θα ήταν επιπλέον να γνωρίζουμε πως συνήθως το arbitrage αναφέρεται και ως arbing και οι παίκτες που ακολουθούν τη διαδικασία του, arbers.

Οι arbers και ο φόρος 10% από το πρώτο ευρώ

Στο παράδειγμα που αναφέρθηκε, έστω ότι ο αγώνας λήγει ισόπαλος. Ο arber θα χάσει στις εταιρίες που έπαιξε άσο και διπλό από συνολικά €20 και θα περίμενε να κερδίσει €21 από την εταιρία στην οποία στοιχημάτισε στο Χ. Η εταιρία Β όμως καλείται σύμφωνα με το νομοσχέδιο του διαδικτυακού στοιχήματος να παρακρατήσει 10% επί των κερδών του παίκτη ως φόρο. Έτσι στην πραγματικότητα ο arbitrageur θα πληρωθεί €18.9! Γίνεται κατανοητό πως ο παίκτης πλέον βγαίνει χαμένος στο arbitrage κατά 3.66%, οποιοδήποτε κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα του αγώνα, εφόσον και οι 3 εταιρίες είναι υποχρεωμένες να παρακρατήσουν το συγκεκριμένο φόρο!

Γιατί ο arbitrageur να μην αναζητήσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ώστε να καλύψει το φόρο;

mouse-xeriΔυστυχώς ακόμα και το 3.3% του παραδείγματος είναι από τις πλέον γενναιόδωρες αποδόσεις στο arbitrage στοιχημάτων. Η πλειοψηφία των ευκαιριών, που αποκαλύπτονται στους arbitrageurs και θα πρέπει να είναι ταχύτατοι προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν, κυμαίνονται περίπου μεταξύ 1 και 2%. Για να αποφέρει κέρδος το arbitrage στοιχημάτων μετά την επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ, θα πρέπει το αρχικό ποσοστό κέρδους να είναι τουλάχιστον 7%! Στο παραπάνω παράδειγμα με άλλα λόγια, θα έπρεπε οι αποδόσεις να ήταν 3.21 – 3.21 – 3.21, ώστε ο arber να κερδίσει οριακά 0.3%! Φυσικά είναι πολύ δυσεύρετη τέτοια ευκαιρία στο arbitrage καθώς οι εταιρίες στοιχημάτων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να προφυλάσσονται καλύτερα ενάντια στους arbitrageurs.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ισχύσει ο φόρος 10% επί των κερδών των παικτών από το πρώτο ευρώ; Δείτε τις αποδόσεις του σχετικού… στοιχήματος!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.