Μετά το χθεσινό άρθρο περί ανταλλακτηρίων στοιχημάτων και διαφορές του Κυπριακού κι Ελληνικού νόμου, έλαβα περισσότερες πληροφορίες από φίλο της ιστοσελίδας γύρω από το νομικό καθεστώς του διαδικτυακού στοιχήματος στην Κύπρο. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει δημοσιεύσει τον περί στοιχημάτων νόμο του 2012 (106(I)/2012), βάσει του οποίου ορίζονται οι παραβάσεις, οι φόροι και τα πρόστιμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι που αφορά τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων.

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω πως έχω μηδαμινές νομικές γνώσεις, οπότε ενδεχομένως η ερμηνεία μου όσον αφορά τη νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος να είναι εσφαλμένη. Θα παροτρύνω λοιπόν όποιον γνωρίζει καλύτερα, να βοηθήσει αφήνοντας ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου.

Στο χθεσινό κείμενο λοιπόν ανέφερα πως ενώ στην Κύπρο τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων απαγορεύονται, μάλλον δε θα γίνει το ίδιο στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως πως δεν είναι ισχύει κάτι τέτοιο σχετικά με την Κύπρο, ή τουλάχιστον όχι έτσι ακριβώς. Η πηγή που ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο έκανε λόγο για πλήθος διαβουλεύσεων μέχρι τελικά να επιτραπεί ή να απαγορευθεί το ανταλλακτήριο στοιχημάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με την παραπομπή:

«Υπέρ της εισαγωγής του ανταλλακτηρίου στο νομοσχέδιο τάχθηκε ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ διαφώνησε, ενώ η ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.»

Τελικά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν την τελευταία στιγμή και η «εισαγωγή του ανταλλακτηρίου» αφαιρέθηκε, μετά από νέα τροπολογία που κατατέθηκε στην ολομέλεια:

«Προηγήθηκε υπερψήφιση τροπολογίας που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, για απαγόρευση του ανταλλακτηρίου στοιχήματος, η οποία αφαιρέθηκε από το αρχικό νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.»

Ας δούμε τώρα μερικά άρθρα του ισχύοντος νόμου για το διαδικτυακό στοίχημα στην Κύπρο. Ξεκινάω με το άρθρο 80:

Απαγόρευση ανταλλακτηρίων στοιχημάτων (betting exchanges).

80.(1) Απαγορεύεται η διεξαγωγή στοιχημάτων διαμέσου ανταλλακτηρίων στοιχημάτων.

(2) Στοίχημα διενεργείται διαμέσου ανταλλακτηρίων στοιχημάτων όταν αδειούχος αποδέκτης Κλάσης Β παρέχει υπηρεσία σχεδιασμένη για να διευκολύνει τη λήψη ή την αποδοχή στοιχημάτων μεταξύ παικτών

Μέχρι εδώ εγώ καταλαβαίνω ότι απαγορεύονται τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Ας δούμε το επόμενο άρθρο, 81:

Παροχή υπηρεσιών ανταλλακτηρίου στοιχημάτων

81. Όποιος παρέχει υπηρεσίες για τη διεξαγωγή στοιχήματος διαμέσου ανταλλακτηρίου στοιχημάτων, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€300.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.

kypros-antallaktirio-stoiximaton

Σε αυτό το σημείο με βοηθάει ο φίλος του Online Στοιχήματος που με πληροφορεί πως στην Κύπρο μπορούσε κάποιος να στοιχηματίσει σε ανταλλακτήριο στοιχημάτων ανώνυμα μέσω πράκτορα. Ας πούμε για τα Ελληνικά δεδομένα κι εφόσον δεν υπήρχε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, θα μπορούσα εγώ να πάω στο πρακτορείο ΟΠΑΠ (ή άλλης εταιρίας) της γειτονιάς μου και να ζητήσω να παίξω 100€ στις αποδόσεις του ανταλλακτηρίου. Ο κίνδυνος του ξεπλύματος χρήματος κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι προφανής και όπως πληροφορούμαι ήταν το επίμαχο θέμα συζήτησης στην Κυπριακή βουλή κατά την απαγόρευση των ανταλλακτηρίων. Έτσι γίνεται νομίζω πλήρης αντιληπτός ο ρόλος του άρθρου 81.

Προσέξτε όμως τώρα το άρθρο 65 που αναφέρεται στην πρόσβαση των παροχέων διαδικτυακών υπηρεσιών (ISPs):

Υποχρέωση παροχέων διαδικτυακών υπηρεσιών για εφαρμογή συστήματος φραγής και υποχρέωση της Αρχής για ενημέρωση

65.(1) Οι παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών (internet service providers) υποχρεούνται να εφαρμόζουν σύστημα φραγής το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση χρηστών – πελατών τους σε παροχείς υπηρεσιών στοιχήματος οι οποίοι δεν κατέχουν άδεια αποδέκτη Κλάσης Β και σε παροχείς των υπηρεσιών που προβλέπονται στα άρθρα 78, 79, 81, 82 και 83 υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενημερωθεί από την Αρχή, σύμφωνα με το εδάφιο (2):

Νοείται ότι το σύστημα φραγής τίθεται σε εφαρμογή εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την ενημέρωση των παροχέων από την Αρχή.

(2) Η Αρχή υποχρεούται να ενημερώνει τους παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Providers) με ηλεκτρονικό τρόπο, για κάθε διεύθυνση διαδικτύου (URL – Uniform Resource Locator) μέσω της οποίας προσφέρονται υπηρεσίες στοιχήματος που δεν καλύπτονται από άδεια αποδέκτη Κλάσης Β ή υπηρεσίες που προβλέπονται στα άρθρα 78, 79, 81 και 82.

(3) Η Αρχή δύναται να επιβάλει πρόστιμο ύψους μέχρι τριάντα χιλιάδες ευρώ (€30.000,00) σε παροχέα διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Providers) σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου.

(4) Οι παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών δεν υπέχουν ευθύνης σχετικά με τις μεταδιδόμενες υπηρεσίες των παροχέων στοιχημάτων ή σε περίπτωση αυτόματης ή ενδιάμεσης ή προσωρινής αποθήκευσης των πληροφοριών των παροχέων στοιχήματος.

Πού είναι το άρθρο 80; Διαπιστώνει κανείς πως οι πάροχοι διαδικτύου απαγορεύεται να επιτρέπουν πρόσβαση σε όσους παρέχουν υπηρεσίες μέσω ανταλλακτηρίου στοιχημάτων (άρθρο 81), αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στο άρθρο 80 (απαγόρευση ανταλλακτηρίου στοιχημάτων). Όπως σχολιάζει κι ο αποστολέας του μηνύματος που δέχθηκα, από τον νόμο περί διαδικτυακού στοιχήματος καταλαβαίνει πως η νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων από το σπίτι, αλλά μέσω τρίτων που προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία. Βεβαίως, εφόσον μιλάμε για προσωπική πρόσβαση του ανταλλακτηρίου, ο στοιχηματισμός είναι επώνυμος πλέον, αφού για το άνοιγμα λογαριασμού απαιτείται ταυτοποίηση του πελάτη με όλα τα απαραίτητα προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα μετά από χθεσινή επικοινωνία που είχε με την ίδια την Betfair, πληροφορήθηκε τα εξής:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Betfair είναι νόμιμη εταιρία και αδειοδοτείται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μάλτα). Επίσης, όσον αφορά το στοιχηματισμό στην Κύπρο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν κανονικά και οι πελάτες μας από την Κύπρο έχουν τη δυνατότητα να στοιχηματίσουν.»

Μου κάνει εντύπωση ωστόσο ότι έχω δεχθεί μερικά emails και μηνύματα μέσω Facebook από Κύπριους παίκτες που αναφέρουν αυτολεξεί: «[…]Μετά το κλείσιμο της betfair στην Κύπρο[…]» (27 Οκτωβρίου 2012), ενώ και ο σύμβουλος της RGA (η Remote Gambling Association εναντίον ΟΠΑΠ) ανέφερε στο συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λευκωσία:

«[…]Επίσης, ο Νόμος που εγκρίθηκε ελευθερώνει την αγορά μόνο σε σχέση με το αθλητικό στοίχημα και αποκλείει το ανταλλακτήριο καθώς και άλλα είδη τυχερών παιγνίων.[…]»

Η betfair στο μεταξύ είναι χορηγός σε ομάδες του Κυπριακού ποδοσφαίρου κι εκκρεμεί η καταγγελία της betfair στην Ε.Ε. κατά της Κύπρου για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.