Κατακλυσμός μηνυμάτων, σχολίων και emails τις τελευταίες μέρες από παίκτες του online στοιχήματος που ανησυχούν για το μέλλον του ιντερνετικού τζόγου στην Ελλάδα. Μετά τη χθεσινή αποχώρηση της betfair από την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που συνήθιζε να στοιχηματίζει στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων αλλά και σε άλλους online bookmakers εκφράζει τις ανησυχίες του για τα χρήματά του αλλά και τις πιθανές επιλογές που θα υπάρξουν από αρχές Δεκέμβρη, οπότε και θα ισχύσει η νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος.

Πριν αναφερθούμε στα πιο συχνά ερωτήματα που καλούνται οι ειδικοί να βρουν απάντηση τις τελευταίες μέρες, θα πρέπει να επισημανθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέπειες που ίσως μας διαφεύγουν. Μπορεί ο καθένας από εσάς να ανησυχεί για το τι θα κάνει από δω και πέρα, πώς θα συνεχίζει να βγάζει τα «εκατομμύρια» από το στοίχημα και για τις δυσκολίες μιας πιθανής μετανάστευσης προκειμένου να μη χαθεί η κότα με τα χρυσά αυγά.

anysixia-agonia-stoiximaΌμως πρέπει να αναλογιστούμε πως αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Το πιο απλό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι η υποστήριξη των Ελλήνων πελατών που διέθεται σχεδόν κάθε εταιρία στοιχήματος (Greek customer service)! Έχω ακούσει πως ήδη έχουν επέλθει απολύσεις στο εξωτερικό, για να μην αναφερθώ στις βαρύτατες συνέπειες που θα υπάρξουν στα Ελληνικά ΜΜΕ, όπως ακριβώς λέγαμε πριν ένα χρόνο σχετικά με τις διαφημίσεις του στοιχήματος! Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για όσους κέρδιζαν από το στοίχημα (τόσοι πολλοί πια!;;!). Εφόσον είναι τόσο ικανοί παίκτες, φαντάζομαι έχουν τις ικανότητες να ελιχθούν στα νέα δεδομένα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εργατικό δυναμικό που απασχολείται επαγγελματικά (με σφραγίδες και υπογραφές, όχι με… αναλήψεις και κυνήγι αποδόσεων) στον κλάδο του online gambling γενικότερα και της προώθησης του, ή ακόμα και της δημοσιογραφίας.

Ελπίζοντας πως ευαισθητοποιήθηκαν τουλάχιστον λίγοι από τους αναγνώστες, ας δούμε τις πιο συχνές ερωτήσεις των τελευταίων ωρών.

betfair-logariasmos-xrimataΗ απάντηση υπάρχει στο προηγούμενο κείμενο σχετικά την ασφάλεια των χρημάτων. Μετά την αποχώρηση της betfair οι Έλληνες παίκτες καλύτερα να κυνηγήσουν την «τύχη» τους αλλού αυτή τη βδομάδα, παρά να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες μέρες… ελευθερίας τους στο διαδίκτυο! Από την άλλη ακόμα και κατόπιν την ανακοίνωσης της ίδιας της betfair, οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως θα συνεχίσουν να στοιχηματίζουν μέχρι και τη Δευτέρα που λήγει το… τελεσίγραφο. Πιστεύω είναι στη νοοτροπία του Έλληνα να τα κάνει όλα τελευταία στιγμή! Ωστόσο να επιστήσω την προσοχή σε όσους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο πως σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ, υποτίθεται από 5/12 οι τράπεζες δε θα πρέπει να δέχονται συναλλαγές από εταιρίες στοιχημάτων του διαδικτύου που δεν έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Έτσι εάν πραγματοποιηθεί ανάληψη χρημάτων την τελευταία μέρα και λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση των εμβασμάτων, δεν αποκλείεται να ακυρωθεί η ανάληψη.

  • Ανάληψη σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια (Paypal, Moneybookers κλπ)

Αν και η ανάληψη σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια δεν είναι διαθέσιμη σε αρκετούς bookmakers, παραμένει μια επιλογή για κάποιους άλλους. Στο μέλλον αναμένεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα για τους πελάτες που διαμένουν Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Moneybookers στο Βέλγιο, οι οποίοι δε δέχονται καταθέσεις χρημάτων Βέλγων πελατών που προέρχονται από bookmakers. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανή και στην Ελλάδα στο μέλλον.

  • Ποιες εταιρίες θα λειτουργούν από 5 Δεκέμβρη;

Αυτή η ερώτηση είναι ίσως ο μεγαλύτερος γρίφος αυτή τη στιγμή. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Bet-at-Home και ο StoixiMan αποχωρούν από την Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή, 30 Νοέμβρη. Κατά 90% θα προηγηθούν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας από άλλους μεγάλους bookmakers σχετικά με τις προθέσεις τους, όπως η Bwin και η William Hill. Σχετικά με τις προσωρινές άδειες που έχουν δοθεί από πέρσι, αν και φυσιολογικά 4 εταιρίες φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως οι εταιρίες αυτές έχουν απλά αποκτήσει Ελληνικό ΑΦΜ, κάτι που δε σημαίνει απαραίτητα πως θα μπορούν να λειτουργούν από το Δεκέμβρη νόμιμα. Από την άλλη τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως νέες άδειες δε δίνονται από την ΕΕΕΠ (πηγή: Foxbet.gr). Έτσι στην πραγματικότητα ο ΟΠΑΠ μάλλον θα παίζει μόνος του στοίχημα από 5 Δεκεμβρίου! Όχι άσχημα με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ να έχει ήδη δρομολογηθεί.

  • Πρόσβαση στις εταιρίες στοιχημάτων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η νομοθεσία απαγορεύει την πρόσβαση των Ελλήνων παικτών στους λογαριασμούς τους, όσο βρίσκονται εντός Ελλάδας όπου και εφαρμόζεται η Ελληνική νομοθεσία. Η εξακρίβωση αυτού γίνεται μέσω του IP το οποίο αποκτά το router τους όταν συνδέεται στον πάροχο ίντερνετ. Έτσι ο διακομιστής (server) αναγνωρίζει πως μπαίνουν από Ελλάδα και οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να τους απαγορεύσουν την σύνδεση (κάτι που ήδη θα κάνουν υποτίθεται και οι Internet Service Providers). Αρκετοί είναι εκείνοι που, σύμφωνα με σχόλιά τους σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, προσανατολίζονται σε λύσεις που ακούν σε VPN, δηλαδή Virtual Private Networks.

bet angel vps edition betfair

Η υπηρεσία VPN που προσφέρουν διάφορες εταιρίες του εξωτερικού έχει γίνει στόχος παράνομων δραστηριοτήτων, αν και προορίζεται για την καθ’όλα νόμιμη σύνδεση φοιτητών/επαγγελματιών που επιθυμούν να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο δίκτυο του πανεπιστημίου/εργασίας τους. Με απλά λόγια ένας υπολογιστής που βρίσκεται στην Αγγλία κι έχει συνδεθεί προφανώς με IP Αγγλίας στο διαδίκτυο, υποδέχεται χρήστες του ίντερνετ από όλες τις χώρες, και φυσικά από Ελλάδα. Εκείνη τη στιγμή όλοι οι χρήστες του VPN είναι σαν να βρίσκονται στην Αγγλία και να κάθονται με άλλα λόγια στον υπολογιστή που δουλεύει εκεί! Εφόσον πλέον «φαίνεται» ότι ενεργούν από εκεί ως μέρος του δικτύου, η εταιρία θα τους επιτρέψει «θεωρητικά» την πρόσβαση λόγω του Αγγλικού IP.

Προσέξτε όμως πόσα εισαγωγικά υπάρχουν στις προηγούμενες λέξεις και τη σημασία του ρήματος «φαίνεται». Η αλήθεια είναι ότι το VPN δεν είναι πυρηνική επιστήμη και η αναγνώριση της χρήσης VPN είναι πανεύκολη από την εταιρία στοιχήματος. Στο παρελθόν η ίδια η betfair δεν επέτρεπε τη χρήση VPN, ενώ είχαν κυκλοφορήσει ειδήσεις που ανέφεραν το κλείσιμο του λογαριασμού του πελάτη χωρίς προειδοποίηση. Από την άλλη, ακόμα κι εμπορικά προϊόντα που χρησιμοποιούν την παραπάνω τεχνολογία διατίθενται έναντι συνδρομής, με πιστοποποίηση μάλιστα από την ίδια την Betfair, όπως το BetAngel VPS, το οποίο προσφέρει θεωρητικά το πλεονέκτημα της ταχύτητας έναντι του ανταγωνισμού. Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι αναγνωρισμένο από την Betfair και διαθέτει την απαραίτητη άδεια. Άλλες υπηρεσίες VPN που διατίθενται στο διαδίκτυο έχουν μηνιαία χρέωση, αν και το ποσό είναι μάλλον μικρό εάν πιστεύει κανείς πως θα κερδίσει αρκετά χρήματα από το online στοίχημα. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί έναν σχετικά επικίνδυνο τρόπο να συνδεθεί κανείς στο λογαριασμό του.

Με την ελπίδα να απαντήθηκαν οι σημαντικότερες ερωτήσεις που έχουν αυτόν τον καιρό οι παίκτες του στοιχήματος ολοκληρώνεται αυτό το άρθρο.. Εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος δεν αποκλείεται να ανακύψουν και νέα ερωτήματα, με τα οποία να ασχοληθούμε τις επόμενες μέρες. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να αφήσετε το δικό σας σχόλιο παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.