Σκόνη σηκώθηκε πάλι χθες όταν ξεκίνησαν οι διαδικτυακές διαμάχες περί ιντερνετικού τζόγου και πρακτορείων ΟΠΑΠ. Γράφτηκαν πολλά, σχολιάστηκαν ακόμα περισσότερα και τελικά άκρη δε βγήκε. Άλλωστε δεν περιμένω να καταλήξει και κάπου το θέμα, αφού κανείς δεν κάνει πίσω. Ούτε οι πράκτορες του ΟΠΑΠ που επιθυμούν να κλείσουν το διαδικτυακό τζόγο, ούτε και οι παίκτες του διαδικτύου που θεωρούν το ιντερνετικό στοίχημα ως το Άγιο Δισκοπότηρο. Γιατί όπως δε συμφωνώ με κάποιες απόψεις των πρακτόρων, έτσι διαφωνώ και με την γνώμη πως ο ιντερνετικός τζόγος ήρθε για να μας σώσει σαν μάννα εξ ουρανού.

Ας δούμε τους σημαντικότερους λόγους που δεν πρέπει να στοιχηματίζετε στο ίντερνετ.

Το στοίχημα στο διαδίκτυο είναι παράνομο για τους κατοίκους Ελλάδας. Σύμφωνα με το ν.4002/2011 απαγορεύεται ο διαδικτυακός τζόγος. Αυτό. Τελεία. Και παύλα. Μπορούσαμε εύκολα να σταματήσουμε εδώ την ανάλυση. Δε χρειαζόταν καν να συνεχίσουμε σε άλλες αιτίες. Καλώς ή κακώς ο νόμος αυτός αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους (περισσότερα για τη νομοθεσία διαδικτυακού στοιχήματος). Κι όπως κάθε άλλο νόμο, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να τον σεβαστούν. Όχι, δεν πήρε αναβολή αυτός ο νόμος, αναβολή πήραν οι κυρώσεις που προέβλεπε η Ε.Ε.Ε.Π..  Εκείνα τα χιλιάρικα πρόστιμα για εταιρίες, Internet service providers, ιστοσελίδων και παικτών που λέγαμε το Νοέμβρη. Μη με ρωτήστε τι ποινές προβλέπει ο νόμος, αν είναι κακούργημα, πλημμέλημα και τα συναφή. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο ν.4002/2011 διατυπώνει πως το διαδικτυακό στοίχημα απαγορεύεται. Και βρίσκεται σε ισχύ, όπως μου επιβεβαίωσαν σεβαστοί κι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι. Τόσο απλά. Είστε παράνομοι. Όπως κι όταν δεν υπακούετε σε άλλους νόμους.

Κι όσο για τις 24 εταιρίες που ακούγεται και γράφεται πως δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα επειδή έχουν πάρει ελληνικό ΑΦΜ, δείξτε μου τον αριθμό αδείας που έχει λάβει οποιαδήποτε εξ αυτών. Όχι βεβαιώσεις και προσωρινά έγγραφα. Άδειες. Από αυτές που θα έδινε η Ε.Ε.Ε.Π. το 2011. Άντε και το 2012.

Ο τζόγος είναι εθισμός που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Φυσικά ο εθισμός αυτός δε είναι αποκλειστικότητα του διαδικτυακού τζόγου, αλλά όσο να ’ναι είναι ευκολότερο να εθιστεί κανείς στο internet πατώντας συνεχώς κουμπάκια που κοστίζουν αρκετά ευρώ.

Δε θα πληρωθείτε τα χρήματά σας. Ένας γνωστός κίνδυνος του ιντερνετικού στοιχήματος με πλήθος θυμάτων. Πάμπολλες ιστορίες παικτών σε διάφορες γωνιές του διαδικτύου, των οποίων οι λογαριασμοί κλειδώθηκαν χωρίς προφανή αιτία ή σαφή δικαιολόγηση. Προφανώς όσο λιγότερο αξιόπιστη είναι μια εταιρία στοιχημάτων στο διαδίκτυο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος αυτός. Η μη καταβολή των χρημάτων ίσως να μη γίνει όσο διατηρείτε τα χρήματά σας στον online λογαριασμό (πού θα πάει, αργά ή γρήγορα θα τα χάσετε), αλλά όταν προσπαθήστε να τα κάνετε ανάληψη. Και φυσικά τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα όπως είπαμε στην αρχή.

Μείωση του μέγιστου πονταρίσματος. Κίνδυνος που παραμονεύει αναλόγως τον τρόπο με τον οποίο στοιχηματίζετε (π.χ. arbitrage) ή εάν είστε κερδισμένοι. Όχι τόσο κακό όσο το προηγούμενο, αλλά ποιος θα ήθελε να στοιχηματίζει σε μια εταιρία όπου λίγες μέρες μετά θα πληροφορηθεί πως δεν μπορεί να στοιχηματίσει πάνω από €2; Φανταστείτε να έχανε κιόλας.

Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων/πιστωτικών καρτών. Τρόμος κι αγωνία κυριεύει τους Έλληνες που θα χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα τους για πρώτη φορά στο internet. Μετά όμως από 2-3 χρήσεις, παίρνουν τον αέρα και είναι έτοιμοι να την «ξετινάξουν» σε οποιοδήποτε ιντερνετικό προϊόν, όπως είναι και οι εταιρίες στοιχημάτων. Με ένα κλικ εκατοντάδες ευρώ μπορεί να κάνουν φτερά. Η υποκλοπή μπορεί να γίνει είτε από απροσεξία, είτε από κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Μπορεί όμως και hackers να κλέψουν στοιχεία από τις εταιρίες, όπως έγινε με τη Sony. Κι εκεί θα βρουν διευθύνσεις, ονοματεπώνυμα, κάρτες και μερικές φορές αριθμούς λογαριασμών τραπέζης.

Αποδόσεις που… τρεμοπαίζουν! Βλέπετε μια απόδοση στο 1.80. Την επιλέγετε και τοποθετείτε το στοίχημά σας. Φοβερή ευκαιρία, σκέφτεστε. 10 δευτερόλεπτα αργότερα ενημερώνεστε πως το στοίχημά σας τοποθετήθηκε σε απόδοση 1.70. Ουπς! Και ξεκινάν οι ατελείωτες αποστολές και λήψεις emails με το τμήμα υποστήριξης πελατών της εταιρίας για να βρείτε το δίκιο σας. Αν το βρείτε.

Είναι αργά και δεν μπορώ να σκεφτώ άλλους λόγους αυτή τη στιγμή. Υποθέτω ότι τους σημαντικότερους τους κάλυψα. Αν θέλετε, είστε ευπρόσδεκτοι να προσθέσετε όσους άλλους θέλετε παρακάτω στα σχόλια, αρκεί να συνοδεύονται από επιχειρήματα. Όπως επίσης εάν κάπου έγραψα κάτι λάθος. Άνθρωποι είμαστε…

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.