dolariaΟ Ρώσος κροίσος Roman Abramovich δεν αποκλείεται να μηνύσει τον τηλεοπτικό όμιλο RBC, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης της Chelsea FC ανακρίθηκε από το FBI στις ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ προκάλεσε απίστευτη πτώση στο χρηματιστήριο στις μετοχές των εταιριών που ανήκουν στον Abramovich.

Οι φήμες – τις οποίες αργότερα διέψευσαν τόσο το FBI όσο και οι εκπρόσωποι του Abramovich – του κόστισαν 132 εκατομμύρια δολάρια. Τόσο κοστολογήθηκε η πτώση των μετοχών τη Δευτέρα!

Μόλις μια ώρα μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, οι μετοχές των Evraz, Norilsk Nickel, Raspadskaya και Highland Gold έχασαν από 3 έως 6%. Ανοίγοντας στις 18:00 ώρα Μόσχας, η πτώση ήταν ευθυγραμμισμένη με την συνολική πτώση του γενικού δείκτη τιμών του ρωσικού χρηματιστηρίου και δεν φαίνεται να είχε σχέση με την παραπληροφόρηση.

«Προφανώς οι μετοχές των εταιριών που ανήκουν και στον Roman Abramovich επηρεάστηκαν άμεσα από το ρεπορτάζ. Οι φήμες ήταν πάρα πολλές και η ζήτηση για τις μετοχές των Evraz, Norilsk Nickel έπεσε», δήλωσε ο Dmitry Skvortsov της GBP Asset Management στην Kommersant daily.

Οι μετοχές της Evraz, που υποχώρησαν κατά 45% πέρυσι, έφτασαν στο σημείο να χάνουν ακόμη ένα 6% αμέσως μετά το ρεπορτάζ, προτού πάρουν ξανά τα πάνω τους όταν διαψεύστηκε η σύλληψη του Abramovich.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, η Evraz έφτασε να χάνει μέχρι και 6,6%. Κάτι που σημαίνει πως οι μετοχές έφεραν στον Abramovich απώλειες 59 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Evraz ελέγχει το 80% της Raspadkaya, η οποία είναι καταχωρημένη στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ως εκ τούτου, μετά την κεφαλαιοποίηση του 25% των μετοχών του Abramovich έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, έχασε 9,8 εκατομμύρια δολάρια.

metoxes-abramovich-evraz-londino-xrimatistirio
Η μετοχή της Evraz στο χρηματιστηρίο του Λονδίνου. Με κίτρινο η πτώση της Δευτέρας.

Ο εκπρόσωπος του Abramovich, John Mann, έσπευσε να διαψεύσει το δευτεριάτικο ρεπορτάζ του RBC TV. «Είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει συλληφθεί ή ανακριθεί», τόνισε ο Mann.

Αλλά και το FBI αρνήθηκε πως ανέκρινε τον Abramovich. «Δεν τον έχουμε συλλάβει. Δεν είναι αλήθεια», είπε μια εκπρόσωπος του FBI σε ερώτηση για το αν αληθεύει δημοσίευμα ενός ρωσικού οικονομικού σάιτ σύμφωνα με το οποίο ο Abramovich κρατείται, ανέφερε το Reuters.

«Φυσικά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», υποστήριξε αργότερα σε μια άλλη του δήλωση ο Mann, προσθέτοντας πως περιμένει μια εξήγηση από το RBC. Επίσης αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό, μετά την τόση δημοσιότητα που πήρε το θέμα με τον Ρώσο κροίσο.

Το δημοσίευμα που υποστήριζε πως ο Roman Abramovich ανακρίθηκε στις ΗΠΑ από το FBI βγήκε στον αέρα στις 17:00 ώρα Μόσχας στο RBC TV. Αργότερα το RBC, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του, ισχυρίστηκε πως ο δισεκατομμυριούχος αφέθηκε ελεύθερος. Το RBC ισχυρίστηκε, επίσης, πως ο Roman Abramovich ανακρίθηκε κατόπιν αίτησης της βρετανικής MI6, στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο του Boris Berezovsky. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στο RBC από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Atoll, Sergey Sokolov, ο οποίος πίστεψε την «επαφή» που έχει μέσα στην MI6.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι πιθανότητες να πάρει πίσω ο Abramovich τα εκατομμύρια που έχασε στο χρηματιστήριο μέσω της δικαστικής οδού είναι ελάχιστες. Η πτώση δεν κράτησε πολύ και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι μετοχές είχαν καταφέρει να ανακάμψουν σχεδόν πλήρως.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).