Ο Αλέξανδρος λειτουργεί το δικό του πρακτορείο ΟΠΑΠ εδώ και λίγο καιρό. Τον προσεγγίσαμε για να μας πει τη δικιά του άποψη για το στοίχημα στην Ελλάδα, τις εξελίξεις γύρω από τον οργανισμό και κυρίως να δώσει τις δικές του συμβουλές σε κάποιον που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί ως πράκτορας ΟΠΑΠ. Σε ποια θέματα πρέπει να δώσει βαρύτητα ένας νέος πράκτορας, τι πρέπει να αποφύγει και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο ίδιος στα πρώτα του βήματα είναι μερικές από τις ερωτήσεις που του υποβάλλαμε.

Stoixima Online: Πες μας λίγα λόγια για σένα, πόσο καιρό έχεις πρακτορείο ΟΠΑΠ και σε ποια πόλη βρίσκεται.

praktoreio-opap-3Αλέξανδρος: Είμαι 30 χρονών, παντρεμένος με ένα παιδί. Απέκτησα την άδεια πρακτορείου τον Ιούνιο του 2012 αγοράζοντάς την από ζευγάρι που την είχε στην κατοχή του επί 25 χρόνια. Το πρακτορείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη περιοχή της Κ.Τούμπας.

SO: Ποιοι οι λόγοι που σε ώθησαν προς την αγορά του στοιχήματος και συγκεκριμένα στην απόκτηση μια άδειας πρακτορείου ΟΠΑΠ;

A: Αφού ασχολήθηκα μια επταετία περίπου με την αγορά ακινήτων έχοντας μιά μικρή τεχνική εταιρεία, κατάφεραμε να δουλέψουμε αρκετά καλά σε μία εποχή ιδιαίτερα ευοίωνη για τον χώρο αυτό, με συνέπεια να αποταμιεύσω κάποια χρήματα, τα οποία θέλησα να επενδύσω από τη στιγμή που η αγορά των ακινήτων έχει τεράστια πτώση. Δύο πράγματα με ώθησαν στην αγορά της άδειας:

  1. Γενικά όλοι έχουμε στο μυαλό μας το ρητό που λέει ότι σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ο τζόγος ανθίζει (πράγμα βέβαια που κατάλαβα στην πορεία ότι δεν είναι ακριβώς σωστό).
  2. Έτυχε 2 καλοί μου φίλοι να έχουν δικό τους πρακτορείο και μου πέρασαν μία εικόνα αρκετά καλή για την εποχή, δείχνοντάς μου με λίγα λόγια ότι η επένδυση αξίζει το ρίσκο.

SO: Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες στα πρώτα σου βήματα, τόσο κατά την αρχική επένδυση στο πρακτορείο, όσο και τις πρώτες βδομάδες της λειτουργίας του;

praktoreio-opap-1A: Καταρχήν είχα να κάνω με ένα πρακτορείο το οποίο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση εσωτερικά (σιδεριές και καλώδια να κρέμονται παντού – τοίχοι μέσα στη βρωμιά από το πολύ τσιγάρο – απουσία αρκετών τηλεοράσεων κλπ.). Συνεπώς αναγκάστηκα πέρα από τα χρήματα που δαπάνησα για την αγορά της άδειας, να δώσω και κάποια για την πλήρη ανακαίνιση του μαγαζιού. Εδώ να τονίσω βέβαια, ότι στο μυαλό μου είχα την μεταφορά της άδειας σε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο μαγαζί, πράγμα όμως το οποίο δεν μου επιτράπηκε από τον ΟΠΑΠ για διάφορους λόγους. Από εκεί και πέρα, κατά τη λειτουργία του πρακτορείου η δυσκολία μου ήταν στο να ξανακερδίσω τους χαμένους πελάτες του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που είχε κυριολεκτικά παρατήσει το μαγαζί, με συνέπεια την πλήρη απαξίωση από τους πελάτες της περιοχής. Η λειτουργία των μηχανών δεν με δυσκόλεψε καθότι είχα παρακολουθήσει και κάποια σεμινάρια πριν ανοίξω το μαγαζί.

SO: Πώς κατέληξες στην επιλογή του συγκεκριμένου πρακτορείου και ποια ήταν τα αρχικά σου σχέδια;

A: Στο συγκεκριμένο πρακτορείο κατέληξα για 2 λόγους, αν και το σημείο του δε με ικανοποιούσε εξαρχής όπως είπα και πριν. Στα σχέδια μου ήταν να μεταφερθώ κάπου αλλού. Αυτό που με έκανε να καταλήξω εδώ ήταν:

  1. Η τιμή της άδειας ήταν η φθηνότερη που έβρισκα στη Θεσσαλονίκη τη περίοδο που έψαχνα.
  2. Ο προηγούμενος πράκτορας δεν χρωστούσε καθόλου λεφτά στον ΟΠΑΠ. Το λέω αυτό διότι βρήκα άδειες λίγο πιο ακριβές σε πολύ καλύτερα μαγαζιά, που είχαν όμως χρωστούμενα στον ΟΠΑΠ και δε θέλησα να μπλέξω.

SO: Ποιες ήταν οι προσδοκίες και οι στόχοι σου;

A: Πρώτα από όλα να δουλέψει το μαγαζί πολύ καλύτερα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος δυσκολευόταν να καλύψει τα βασικά έξοδα, πράγμα το οποίο θεώρησα δεδομένο ότι θα γίνει από τη στιγμή που άλλαξα εντελώς τη μορφή και τη λειτουργία του μαγαζιού. Από κει και πέρα είμαι ακόμα νέος στο χώρο κι έχω φιλοδοξία για να πάει το μαγαζί πολύ καλύτερα, αλλά λόγω της δύσκολης συγκυρίας, κοιτάμε πρώτα από όλα να καλύπτουμε τα έξοδα και ότι παραπάνω καλώς να έρθει.

SO: Θα συμβούλευες κάποιον να επενδύσει σε πρακτορείο ΟΠΑΠ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

A: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικά αβέβαιη λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και της συνεχιζόμενης πτώσης σε πολλά επίπεδα της χώρας μας. Θα ήταν νομίζω πιο σωστό να περιμένει κάποιος 2-3 μήνες, για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στον κλάδο, αφού αλλάξει χέρια ο ΟΠΑΠ. Αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθώ να αποτρέψω κάποιον. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει πολλά να δώσει ακόμα, αρκεί να βελτιωθεί λίγο η γενική κατάσταση που επικρατεί.

SO: Οι 3 καλύτερες συμβουλές που έχεις να δώσεις σε κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ.

A: Να μην μπλέξει με πράκτορα που χρωστά λεφτά στον ΟΠΑΠ. Να προσπαθήσει να αγοράσει μια άδεια σε ένα πρακτορείο που ήδη έχει μια Α ικανοποιητική πελατεία, βλέποντας τα εκκαθαριστικά των 2 τελευταίων ετών, διότι είναι εποχή που δεν μπορεί να ανέβει πάρα πολύ ένα μαγαζί, όσες αλλαγές κι αν κάνουμε και να προσέξει πολύ το σημείο. Θεωρώ κομβικό το να βρίσκεσαι σε ένα πολυσύχναστο δρόμο.

SO: Ποια είναι η δικιά σου αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιγνίων και ποιες είναι οι προβλέψεις σου για το στοίχημα στην Ελλάδα;

A: Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο καθώς βλέπουμε καθημερινά τον παράνομο τζόγο να ανθίζει παντού. Ο ΟΠΑΠ έχει ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για ένα μονοπώλιο, το οποίο είναι καθόλα νόμιμο και όμως δεν εφαρμόζεται πουθενά. Εκατομμύρια ευρώ χάνονται καθημερινά στους ξένους book χωρίς κανένας να κάνει κάτι. Τελευταία βέβαια ενημερωνόμαστε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για τη καταπολέμηση των παράνομων και περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Μου είναι δύσκολο, όπως και σε πολλούς συναδέλφους, να πιστέψουμε ότι είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί ένα μονοπώλιο, για το οποίο τόσα χρόνια αγωνίζεται ο ΟΠΑΠ. Φυσικά οι ευθύνες βαραίνουν το κράτος, το οποίο συνεχώς αποδεικνύει πόσο υπολειτουργεί σε πολλά θέματα.

SO: Υπάρχουν βελτιώσεις που θα πρότεινες όσον αφορά τα προϊόντα του ΟΠΑΠ;

praktoreio-opap-2A: Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν καθώς και πολλά παιχνίδια, που κατά την άποψή μου δεν αξίζουν καν να υφίστανται στα πρακτορεία. Αν θέλετε να το συγκεκριμενοποιήσουμε μιλώντας για το Στοίχημα, γιατί αυτό καίει τους περισσότερους παίκτες, θεωρώ ότι το κουπόνι μας υστερεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα των παρανόμων, είτε από άποψη αποδόσεων, είτε από προσφερόμενα στοιχηματικά γεγονότα και δυνατότητες. Υπάρχει όμως και ένα ελαφρυντικό, το οποίο είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω στον ΟΠΑΠ. Το μόνο έξοδο των παρανόμων είναι  κάποιοι μισθοί  υπαλλήλων και τα έξοδα της πλατφόρμας, μιλώντας για μια ιντερνετική εταιρία, εν αντιθέσει με τον ΟΠΑΠ που έχει ένα επίγειο δίκτυο 5000 πρακτορείων,  όπου εκτός του κόστους των τεχνολογικών παροχών, έχει να πληρώνει και μια προμήθεια 8% επί του τζίρου σε όλους τους πράκτορες. Συνεπώς, ναι μεν όλοι έχουμε την απαίτηση για ένα καλύτερο κουπόνι και ναι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να φτάσουμε το αντίστοιχο των παρανόμων.

SO: Ποια είναι η δική σου άποψη για την επικείμενη πώληση του ΟΠΑΠ;

A: Ειλικρινά είναι τόσο αβέβαια τα πράγματα, που δεν ξέρω τι πρέπει να σκεφτώ. Πολλοί σκέφτονται ότι με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, θα βελτιωθούν και οι υπηρεσίες του, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μου φαίνεται εντελώς παράλογο να αποφασίζει το κράτος να πουλήσει τη Νο1 κερδοφόρα εταιρία του και μάλιστα σε μια αξία ιδιαίτερα χαμηλή. Είναι κάτι που δε μπορώ να καταλάβω και μάλλον το μυαλό όλων πηγαίνει σε πονηρά μονοπάτια…

SO: Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μετά 5 χρόνια;

A: Η δουλειά αυτή, αν και ειλικρινά είναι πολύ ψυχοφθόρα και αυτό δε φαίνεται στον απλό πελάτη, εμένα είναι κάτι που μου αρέσει. Ευελπιστώ τα πράγματα να πάνε καλυτέρα και στο χώρο μας, αλλά φυσικά και σε όλη την χωρά. Άλλωστε όλα μια αλυσίδα είναι και αλληλοεπηρεάζονται.

SO: Πράκτορας και οικογενειάρχης. Πόσο καλά συνδυάζονται;

A: Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει δυνατή θέληση…! Περά από τη πλακά, πιστεύω ότι το να έχεις μονός σου πρακτορείο είναι ότι πιο αντικοινωνικό. Το μαγαζί δουλεύει 14 ώρες την ήμερα, 7 μέρες την εβδομάδα. Συνεπώς δεν μένει χρόνος για τίποτα. Αν όμως υπάρχει μια βοήθεια, την οποία επαναλαμβάνω θεωρώ απαραίτητη, τότε μπορεί άνετα να βρεθεί χρόνος για όλα τα υπόλοιπα. Θα μου πείτε τώρα, εγώ δουλεύω το μαγαζί μαζί με τον αδελφό μου και τα λεφτά που βγάζουμε προς το παρόν δεν επαρκούν, ενώ αν το δούλευα μονός θα έφταναν, αλλά υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αντέξει αυτό το ωράριο εργασίας;

Να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο για το χρόνο που μας διέθεσε καθώς και για τις απαντήσεις, που ελπίζουμε πως θα φανούν χρήσιμες σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ.

stoixima-online-social-logo

Το Στοίχημα Online συχνά δημοσιεύει ανακοινώσεις και ειδήσεις εταιριών ή ιστοσελίδων που σκοπό έχουν την αμεσότερη ενημέρωση των πελατών ή επισκεπτών. Οι δημοσιεύσεις συνήθως αποτελούν κείμενα που έχουν αποσταλεί από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω πηγών, αλλά δεν αποκλείεται να διαβάσατε και κάποιο πρωτότυπο κείμενο ενημερώνοντάς σας για κάποιου είδους συνεργασία του blog μας.