Πρακτορείο ΟΠΑΠ: Συμβουλές ενός νέου πράκτορα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Αλέξανδρος λειτουργεί το δικό του πρακτορείο ΟΠΑΠ εδώ και λίγο καιρό. Τον προσεγγίσαμε για να μας πει τη δικιά του άποψη για το στοίχημα στην Ελλάδα, τις εξελίξεις γύρω από τον οργανισμό και κυρίως να δώσει τις δικές του συμβουλές σε κάποιον που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί ως πράκτορας ΟΠΑΠ. Σε ποια θέματα πρέπει να δώσει βαρύτητα ένας νέος πράκτορας, τι πρέπει να αποφύγει και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο ίδιος στα πρώτα του βήματα είναι μερικές από τις ερωτήσεις που του υποβάλλαμε.

Stoixima Online: Πες μας λίγα λόγια για σένα, πόσο καιρό έχεις πρακτορείο ΟΠΑΠ και σε ποια πόλη βρίσκεται.

praktoreio-opap-3Αλέξανδρος: Είμαι 30 χρονών, παντρεμένος με ένα παιδί. Απέκτησα την άδεια πρακτορείου τον Ιούνιο του 2012 αγοράζοντάς την από ζευγάρι που την είχε στην κατοχή του επί 25 χρόνια. Το πρακτορείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη περιοχή της Κ.Τούμπας.

SO: Ποιοι οι λόγοι που σε ώθησαν προς την αγορά του στοιχήματος και συγκεκριμένα στην απόκτηση μια άδειας πρακτορείου ΟΠΑΠ;

A: Αφού ασχολήθηκα μια επταετία περίπου με την αγορά ακινήτων έχοντας μιά μικρή τεχνική εταιρεία, κατάφεραμε να δουλέψουμε αρκετά καλά σε μία εποχή ιδιαίτερα ευοίωνη για τον χώρο αυτό, με συνέπεια να αποταμιεύσω κάποια χρήματα, τα οποία θέλησα να επενδύσω από τη στιγμή που η αγορά των ακινήτων έχει τεράστια πτώση. Δύο πράγματα με ώθησαν στην αγορά της άδειας:

 1. Γενικά όλοι έχουμε στο μυαλό μας το ρητό που λέει ότι σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ο τζόγος ανθίζει (πράγμα βέβαια που κατάλαβα στην πορεία ότι δεν είναι ακριβώς σωστό).
 2. Έτυχε 2 καλοί μου φίλοι να έχουν δικό τους πρακτορείο και μου πέρασαν μία εικόνα αρκετά καλή για την εποχή, δείχνοντάς μου με λίγα λόγια ότι η επένδυση αξίζει το ρίσκο.

SO: Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες στα πρώτα σου βήματα, τόσο κατά την αρχική επένδυση στο πρακτορείο, όσο και τις πρώτες βδομάδες της λειτουργίας του;

praktoreio-opap-1A: Καταρχήν είχα να κάνω με ένα πρακτορείο το οποίο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση εσωτερικά (σιδεριές και καλώδια να κρέμονται παντού - τοίχοι μέσα στη βρωμιά από το πολύ τσιγάρο - απουσία αρκετών τηλεοράσεων κλπ.). Συνεπώς αναγκάστηκα πέρα από τα χρήματα που δαπάνησα για την αγορά της άδειας, να δώσω και κάποια για την πλήρη ανακαίνιση του μαγαζιού. Εδώ να τονίσω βέβαια, ότι στο μυαλό μου είχα την μεταφορά της άδειας σε ένα μεγαλύτερο και καλύτερο μαγαζί, πράγμα όμως το οποίο δεν μου επιτράπηκε από τον ΟΠΑΠ για διάφορους λόγους. Από εκεί και πέρα, κατά τη λειτουργία του πρακτορείου η δυσκολία μου ήταν στο να ξανακερδίσω τους χαμένους πελάτες του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που είχε κυριολεκτικά παρατήσει το μαγαζί, με συνέπεια την πλήρη απαξίωση από τους πελάτες της περιοχής. Η λειτουργία των μηχανών δεν με δυσκόλεψε καθότι είχα παρακολουθήσει και κάποια σεμινάρια πριν ανοίξω το μαγαζί.

SO: Πώς κατέληξες στην επιλογή του συγκεκριμένου πρακτορείου και ποια ήταν τα αρχικά σου σχέδια;

A: Στο συγκεκριμένο πρακτορείο κατέληξα για 2 λόγους, αν και το σημείο του δε με ικανοποιούσε εξαρχής όπως είπα και πριν. Στα σχέδια μου ήταν να μεταφερθώ κάπου αλλού. Αυτό που με έκανε να καταλήξω εδώ ήταν:

 1. Η τιμή της άδειας ήταν η φθηνότερη που έβρισκα στη Θεσσαλονίκη τη περίοδο που έψαχνα.
 2. Ο προηγούμενος πράκτορας δεν χρωστούσε καθόλου λεφτά στον ΟΠΑΠ. Το λέω αυτό διότι βρήκα άδειες λίγο πιο ακριβές σε πολύ καλύτερα μαγαζιά, που είχαν όμως χρωστούμενα στον ΟΠΑΠ και δε θέλησα να μπλέξω.

SO: Ποιες ήταν οι προσδοκίες και οι στόχοι σου;

A: Πρώτα από όλα να δουλέψει το μαγαζί πολύ καλύτερα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος δυσκολευόταν να καλύψει τα βασικά έξοδα, πράγμα το οποίο θεώρησα δεδομένο ότι θα γίνει από τη στιγμή που άλλαξα εντελώς τη μορφή και τη λειτουργία του μαγαζιού. Από κει και πέρα είμαι ακόμα νέος στο χώρο κι έχω φιλοδοξία για να πάει το μαγαζί πολύ καλύτερα, αλλά λόγω της δύσκολης συγκυρίας, κοιτάμε πρώτα από όλα να καλύπτουμε τα έξοδα και ότι παραπάνω καλώς να έρθει.

SO: Θα συμβούλευες κάποιον να επενδύσει σε πρακτορείο ΟΠΑΠ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

A: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικά αβέβαιη λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και της συνεχιζόμενης πτώσης σε πολλά επίπεδα της χώρας μας. Θα ήταν νομίζω πιο σωστό να περιμένει κάποιος 2-3 μήνες, για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στον κλάδο, αφού αλλάξει χέρια ο ΟΠΑΠ. Αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθώ να αποτρέψω κάποιον. Θεωρώ ότι ο κλάδος έχει πολλά να δώσει ακόμα, αρκεί να βελτιωθεί λίγο η γενική κατάσταση που επικρατεί.

SO: Οι 3 καλύτερες συμβουλές που έχεις να δώσεις σε κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ.

A: Να μην μπλέξει με πράκτορα που χρωστά λεφτά στον ΟΠΑΠ. Να προσπαθήσει να αγοράσει μια άδεια σε ένα πρακτορείο που ήδη έχει μια Α ικανοποιητική πελατεία, βλέποντας τα εκκαθαριστικά των 2 τελευταίων ετών, διότι είναι εποχή που δεν μπορεί να ανέβει πάρα πολύ ένα μαγαζί, όσες αλλαγές κι αν κάνουμε και να προσέξει πολύ το σημείο. Θεωρώ κομβικό το να βρίσκεσαι σε ένα πολυσύχναστο δρόμο.

SO: Ποια είναι η δικιά σου αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιγνίων και ποιες είναι οι προβλέψεις σου για το στοίχημα στην Ελλάδα;

A: Γενικά επικρατεί ένα μπάχαλο καθώς βλέπουμε καθημερινά τον παράνομο τζόγο να ανθίζει παντού. Ο ΟΠΑΠ έχει ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για ένα μονοπώλιο, το οποίο είναι καθόλα νόμιμο και όμως δεν εφαρμόζεται πουθενά. Εκατομμύρια ευρώ χάνονται καθημερινά στους ξένους book χωρίς κανένας να κάνει κάτι. Τελευταία βέβαια ενημερωνόμαστε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για τη καταπολέμηση των παράνομων και περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Μου είναι δύσκολο, όπως και σε πολλούς συναδέλφους, να πιστέψουμε ότι είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί ένα μονοπώλιο, για το οποίο τόσα χρόνια αγωνίζεται ο ΟΠΑΠ. Φυσικά οι ευθύνες βαραίνουν το κράτος, το οποίο συνεχώς αποδεικνύει πόσο υπολειτουργεί σε πολλά θέματα.

SO: Υπάρχουν βελτιώσεις που θα πρότεινες όσον αφορά τα προϊόντα του ΟΠΑΠ;

praktoreio-opap-2A: Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν καθώς και πολλά παιχνίδια, που κατά την άποψή μου δεν αξίζουν καν να υφίστανται στα πρακτορεία. Αν θέλετε να το συγκεκριμενοποιήσουμε μιλώντας για το Στοίχημα, γιατί αυτό καίει τους περισσότερους παίκτες, θεωρώ ότι το κουπόνι μας υστερεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα των παρανόμων, είτε από άποψη αποδόσεων, είτε από προσφερόμενα στοιχηματικά γεγονότα και δυνατότητες. Υπάρχει όμως και ένα ελαφρυντικό, το οποίο είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω στον ΟΠΑΠ. Το μόνο έξοδο των παρανόμων είναι  κάποιοι μισθοί  υπαλλήλων και τα έξοδα της πλατφόρμας, μιλώντας για μια ιντερνετική εταιρία, εν αντιθέσει με τον ΟΠΑΠ που έχει ένα επίγειο δίκτυο 5000 πρακτορείων,  όπου εκτός του κόστους των τεχνολογικών παροχών, έχει να πληρώνει και μια προμήθεια 8% επί του τζίρου σε όλους τους πράκτορες. Συνεπώς, ναι μεν όλοι έχουμε την απαίτηση για ένα καλύτερο κουπόνι και ναι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να φτάσουμε το αντίστοιχο των παρανόμων.

SO: Ποια είναι η δική σου άποψη για την επικείμενη πώληση του ΟΠΑΠ;

A: Ειλικρινά είναι τόσο αβέβαια τα πράγματα, που δεν ξέρω τι πρέπει να σκεφτώ. Πολλοί σκέφτονται ότι με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, θα βελτιωθούν και οι υπηρεσίες του, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μου φαίνεται εντελώς παράλογο να αποφασίζει το κράτος να πουλήσει τη Νο1 κερδοφόρα εταιρία του και μάλιστα σε μια αξία ιδιαίτερα χαμηλή. Είναι κάτι που δε μπορώ να καταλάβω και μάλλον το μυαλό όλων πηγαίνει σε πονηρά μονοπάτια…

SO: Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μετά 5 χρόνια;

A: Η δουλειά αυτή, αν και ειλικρινά είναι πολύ ψυχοφθόρα και αυτό δε φαίνεται στον απλό πελάτη, εμένα είναι κάτι που μου αρέσει. Ευελπιστώ τα πράγματα να πάνε καλυτέρα και στο χώρο μας, αλλά φυσικά και σε όλη την χωρά. Άλλωστε όλα μια αλυσίδα είναι και αλληλοεπηρεάζονται.

SO: Πράκτορας και οικογενειάρχης. Πόσο καλά συνδυάζονται;

A: Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει δυνατή θέληση...! Περά από τη πλακά, πιστεύω ότι το να έχεις μονός σου πρακτορείο είναι ότι πιο αντικοινωνικό. Το μαγαζί δουλεύει 14 ώρες την ήμερα, 7 μέρες την εβδομάδα. Συνεπώς δεν μένει χρόνος για τίποτα. Αν όμως υπάρχει μια βοήθεια, την οποία επαναλαμβάνω θεωρώ απαραίτητη, τότε μπορεί άνετα να βρεθεί χρόνος για όλα τα υπόλοιπα. Θα μου πείτε τώρα, εγώ δουλεύω το μαγαζί μαζί με τον αδελφό μου και τα λεφτά που βγάζουμε προς το παρόν δεν επαρκούν, ενώ αν το δούλευα μονός θα έφταναν, αλλά υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να αντέξει αυτό το ωράριο εργασίας;

Να ευχαριστήσουμε τον Αλέξανδρο για το χρόνο που μας διέθεσε καθώς και για τις απαντήσεις, που ελπίζουμε πως θα φανούν χρήσιμες σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Share.

About Author

Stoixima Online

Το Στοίχημα Online συχνά δημοσιεύει ανακοινώσεις και ειδήσεις εταιριών ή ιστοσελίδων που σκοπό έχουν την αμεσότερη ενημέρωση των πελατών ή επισκεπτών. Οι δημοσιεύσεις συνήθως αποτελούν κείμενα που έχουν αποσταλεί από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω πηγών, αλλά δεν αποκλείεται να διαβάσατε και κάποιο πρωτότυπο κείμενο ενημερώνοντάς σας για κάποιου είδους συνεργασία του blog μας.

 • Αναφέρει πως "ο ΟΠΑΠ έχει δώσει ένα κάρο λεφτά για το μονοπώλιο το οποίο είναι νόμιμο και το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά". Δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί για το πού στην Ευρώπη υπάρχει μονοπώλιο; Το ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το καθεστώς που είναι αντίθετο με την ελεύθερη αγορα; Νόμιμο μόνο για την "τύπου χούντας" κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα;

 • TZIMAKOS12

  Σαν να διαβαζω παραμυθι.Αυτος που ρωταει ειναι,σαν να βιαζεται να τελειωσει η ωρα κ να φυγει,κι ο αλλος που απανταει,νωρις νωρις εμαθε τις σωστες λεξεις 'παρανομος' "μονοπωλιο".Ωραια ατμοσφαιρα,διδακτικη

  • dtzortzo

   Οι ερωτήσεις που γίνονται είναι οι συνηθισμένες που ακούγονται στην επαγγελματική καθημερινότητα του καθενός και που συνοδεύονται από τις κλισέ απαντήσεις που δίνουν οι έλληνες επιχειρηματίες στο σύνολό τους. Προσωπικά βλέπω, απλά και μόνο, μία συνέντευξη ενός νέου επιχειρηματία και ως τούτη θέλω να παραθέσω και την άποψή μου. Δηλαδή από την πλευρά του επιχειρηματία βγάζοντας τον μανδύα του παίχτη διαδικτυακού στοιχήματος.

   Σαν ελεύθερος επαγγελματίας καθημερινά δέχομαι έναν βομβαρδισμό από την εξής ερώτηση:

   «Πώς πάει η δουλειά?»…

   Βέβαια είναι μία ερώτηση που βγαίνει πλέον από συνήθεια καθώς είναι το μόνο πράγμα που έχει σφηνωθεί στο μυαλό του Έλληνα. Στην αρχή έχοντας στο μυαλό μου ότι το σωστό marketing προϋποθέτει, ο πωλητής να ανεβάζει ψυχολογικά τον καταναλωτή έλεγα

   «πάρα πολύ καλά».

   Στην πορεία βλέποντας ότι αυτό δεν συμβαδίζει με την διάθεσή μου εξελίχθηκε σε "Δόξα το Θεό. Σε σχέση με αυτά που ακούω και γίνονται ακόμα καλά πάω".

   Τώρα τελευταία βλέποντας ότι η διάθεση του κόσμου είναι τέτοια που νιώθει ένα δείγμα υποστήριξης, μα όχι κακίας, η απάντηση μου έχει μετεξελιχθεί πλήρως «Ευτυχώς, ακόμα κρατιόμαστε στην αγορά».

   Από όλα τα παραπάνω θέλω να εννοηθεί ότι όσα έχω διαβάσει τόσα χρόνια περί marketing δεν είναι πλέον εφαρμόσιμα στο μέγεθος της κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πλέον όσο πιο ευθύς και
   αληθινός και κοντά στην πραγματικότητα είναι ένας πωλητής τόσο πιο αγαπητός και προτιμητέος γίνεται από τους πελάτες του.

   Σε πρώτη φάση λοιπόν προτρέπω τον φίλο μου τον Αλέξανδρο (και κάθε πράκτορα) να πουν την αλήθεια για την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν στην εργασία τους, πρωτίστως σαν επιχειρηματίες και δευτερευόντως σαν
   πράκτορες. Την αλήθεια δεν αρκεί να την πει κανείς (που αυτή ούτως ή αλλως την εννοεί ο Αλέξανδρος, μιλώντας για 14 ωρες εργασίας) αλλά να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στον ίδιο τον άνθρωπο.

   Η επιχείρηση μου καθημερινά βουλιάζει και περισσότερο στον βούρκο. Δεν έχω καταλάβει όμως εάν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης ή τελικά οφείλεται στην έλλειψη ποιοτικά παρεχόμενης υπηρεσίας-προϊόντος. Έχω βγάλει λοιπόν το συμπέρασμα ότι οφείλεται και στα δύο, και δεν είναι αποκλειστικό επακόλουθο της κρίσης. Δεν διστάζω να πω ότι τελικά, ναι, φταίω και εγώ και μπορώ μάλιστα να επιχειρηματολογήσω επί τούτου.

   Όσο υπήρχε ρευστό στην αγορά και η επιχείρησή μου δούλευε και απέδιδε δεν με ενδιέφερε ο ανταγωνισμός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσω σε λήθαργο. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν πόσο γάλα θα κατεβάσει η δικιά μου αγελάδα, και δεν με ενδιέφερε τι έκανε η αγελάδα του γείτονα. Βέβαια ούτε εγώ ούτε ο γείτονας ενδιαφερόμασταν για την ίδια την αγελάδα. Αρχίσαμε να ενδιαφερόμαστε με την πρωτοεμφάνιση των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων που βλέπαμε ότι οι τιμές ήταν κατά πολύ ανταγωνιστικότερες από τις δικές μας. Αλλά ούτε τότε φροντίσαμε να αλλάξουμε κάτι ριζικά, καθώς η αγορά ακόμα είχε δύναμη. Απλά ρίξαμε τα ποσοστά στα κέρδη και αυξήσαμε τις ώρες εργασίας. Τώρα??? Μας φταίνε τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, διότι τραβήξανε όλο τον κόσμο. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι:

   Τον τραβήξανε ή έφυγε μόνος του από εμάς?

   Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Τώρα και τα μεγάλα καταστήματα να κλείσουν (θεωρητική υπόθεση) το κακό ήδη έχει γίνει. Από την μια η κρίση και από την άλλη η αλλαγή στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού έχουν σαν αποτέλεσμα να δαπανώ καθημερινά περισσότερα χρήματα και χρόνο χωρίς αντίκρισμα.

   Βέβαια εγώ ακόμα είμαι σε πιο πλεονεκτική θέση από εσένα (Αλέξανδρε) διότι έχω την ευελιξία να κινήσω την επιχείρηση μου κατά το δοκούν, εν αντιθέσει με εσένα που το προϊόν σου εξαρτάται αποκλειστικά από άνωθεν αποφάσεις. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις στην δική σου επιχείρηση είναι η παρεχόμενη υπηρεσία και όχι το προϊόν. Βέβαια ειλικρινά σε λυπάμαι (σαν νέος που είσαι ένας λόγος παραπάνω) διότι βλέπω μία τάση τα πρακτορεία να έχουν γίνει μία φτηνή λύση καφετέριας για τα ΣΚ, χωρίς βέβαια να σου αποφέρει τα ανάλογα κέρδη που προσδοκείς.

   Φαντάζεσαι εάν σαν σύγχρονο πρακτορείο έδινες εναλλακτικές επιλογές εταιριών στους πελάτες σου? Φυσικά αυτό θα ήταν η επιθυμία σου για την επιχείρησή σου διότι τότε δεν θα είχες εσύ ανάγκη τον ΟΠΑΠ αλλά ο ΟΠΑΠ εσένα (εάν υπήρχε κιόλας με αυτό το φάσμα του ανταγωνισμού). Ναι…. Να ανοιχτεί η αγορά
   των πρακτορείων. Να μην είσαι υποχρεωμένος να δώσεις @αμησιάτικα για την αδεια. Και όποιος έχει το καλύτερο προϊόν (εταιρίες) και παρεχόμενη υπηρεσία να
   δουλέψει. Και να είσαι σίγουρος ότι θα δουλέψεις. Και με το δίκιο σου να
   απαιτήσεις από το κράτος να σε προστατέψει από το στοιχηματικό. Όχι βέβαια με
   μεθόδους που μόνο σε ένα δικτατορικό πολίτευμα αρμόζουν.

   Και να κάνω την τελευταία ερώτηση και να κλείσω με αυτή:
   Εφόσον ο ΟΠΑΠ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, γιατί να μην έχετε το δικαίωμα σαν
   ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξετε εσείς οι ίδιοι τον προμηθευτή του προϊόντος σας?

   ΥΓ. Εύχομαι όσο το συντομότερο να αλλάξει αυτή η κατάσταση
   και επιτέλους να γίνει κάτι πρωτοποριακό στην Ελλάδα, ώστε να μπορούμε και
   εμείς κάποια στιγμή να αποτελέσουμε πρότυπο προς τα έξω.

   Όσο για την έννοια "παράνομο στοίχημα" χρησιμοποιείται επανειλημμένος ατυχέστατα. Το διαδίκτυο είναι καθόλα νόμιμο στην χρήση του. Όταν και αυτο κυρηχθεί παράνομο τότε θα μιλάμε για πλήρη έλλειψη σεβασμού και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 • de Miro..

  καλή συνεντευξη, χρήσιμη. εχω μπει στον πειρασμο να σκέφτομαι το πρακτορειο, απ την στιγμή που έγινε "παρανομος" ο στοιχηματισμός και δυνητικά θελω να ειμαι στον χωρο. μα θα περιμενω όσο χρειαστει να γινει όσο πιο ξεκάθαρη η αγορα. bravo και πάλι για την δημοσίευση..

 • alex

  Ο ΟΠΑΠ έδωσε ένα καρο λεφτά τα οποία τα πήρε πίσω σε έσοδα τα πρώτα 2 χρόνια..
  Επίσης,
  αν πιστεύει οτι ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί φθηνά να ξέρει οτι η 'νουμερο 1
  εταιρία' διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο και μπορεί να αγορασει ο ίδιος ακομα
  πιο φθηνά καθώς ο αγοραστής θα πληρώσει και premium.. άντε γιατι τα
  εχουμε ακουσει όλα τελευταία..
  Αν κανει σωστά τη δουλειά του δεν εχει
  αναγκή από κανένα μονοπώλιο να τον 'προστατεύσει'. Από τους 60χρονους
  προποτζήδες που δεν έχουν βάλει μισό ευρώ και το
  μόνο που ξέρουν είναι να απεργούν με το παραμικρό δεν μου κάνει
  εντυπωση να τα ακούω αυτά, αλλά από εναν νέο επιχειρηματία να επιζητεί χουντικούς
  νόμους για να στηρίξει την επένδυσή του είναι λυπητερό. Ωραίο μαγαζί,
  καλή προώθηση και πιτα υπάρχει αρκετή και για εσένα και το ιντερνετ και
  για άλλες εταιρίες. Μιά συμβουλή, εάν θες να πετύχεις στην δουλεία σου
  πρεπει να σκέφτεσαι σαν τον πελάτη σου, οποια δουλειά και να κάνεις.Στην
  περίπτωσή σου, να σκέφτεσαι σαν παίκτης και σαν παίκτης το μεγαλύτερο όφελως έρχεται με τον ανταγωνισμό...

  • ciompi

   Θα ήθελα να σου απαντήσω χωρίς το παραμικρό ίχνος ειρωνείας το οποίο δυστυχώς διακρίνω στο δικό σου κείμενο αλλα σε καταλαβαίνω γιατί κάπως έτσι έβλεπα κι εγώ τα πράγματα πριν μπω στον χώρο αυτό.Είναι εύκολο να λες ότι αν κάνει κάποιος σωστά τη δουλειά του υπάρχει μερίδιο για όλους, σου είναι όμως αδύνατο να καταλάβεις ότι ένας άνθρωπος σαν εμένα ξόδεψε πολλά χρήματα για να φτιάξει ένα μαγαζί αξιοπρεπέστατο προσφέροντας παράλληλα κάτι παραπάνω απο ικανοποιητικές υπηρεσίες στο μέτρο φυσικά που είναι δυνατό σε έναν τέτοιο χώρο και παρολα αυτά ζορίζεται πραγματικα στο να βγάλει ένα αξιόλογο μεροκάματο..Και αν σου πω ότι το μαγαζί έχει 100 % άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και όμως βγάζει αυτή τη στιγμή το βασικό μισθό σε κέρδη τότε τι θα μου πεις ότι πάλι δε κάνω κάτι σωστά??Ας προσγειωθούμε λίγο στη πραγματικότητα και να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι όλα τα πρακτορεία θησαυρίζουν κάτι τέτοιο γινόταν παλιά αλλά δεν ισχύει πλέον..Επίσης δεν έχεις νιώσει ποτέ πως είναι ένας ''φίλος'' σου να σου αφήνει καθημερινά λεφτά στο μαγαζί και μια ωραία μέρα να αποφασίσει να σε φεσώσει πιο πολλά κι από αυτά που έχεις βγάλει από αυτον επειδή απλά αποφάσισες να τον εξυπηρετήσεις δια του τηλεφώνου..Και μη μου απαντήσει το κλασσικό ας τα κοβες αυτά αν κάτσεις εδώ μέσα θα καταλάβεις αν είναι εύκολο ή οχι.

   Επίσης για να πάμε στα πιο σημαντικά μιλάς για χουντικούς νόμους αλλά μάλλον δεν είσαι καλά διαβασμένος και για να μη θέσω σαν επιχείρημα το ελληνικό μονοπώλιο το οποίο όλοι έτσι απλά χαρακτηρίζουν παράνομο μόνο και μόνο γιατί δε τους αρέσει θα σου πω το εξής και μπορείς άνετα να το βρεις αναρτημένο και στο ιντερνετ..Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ επιτροπή και συγκεκριμένα το ευρωπαικό δικαστήριο και στο τονίζω για να μη λες ότι ειναι λαμογιά των ελληνων πρόσφατα πήρε μια απόφαση μετά από ενστάσει στοιχηματικών εταιρειών την οποία καλά θα κάνεις να διαβάσεις προσεκτικά.Λέει λοιπόν ότι οποιαδήποτε χώρα στην ευρωπαική ένωση είναι ελεύθερη να ορίσει η ίδια την αγορά τυχερών παιγνίων και συγκεκριμένα να εφαρμόσει το μονοπώλιο αρκεί αυτό να γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που σημαίνει αποτροπή εθισμού περισσότερων κοινωνικών ομάδων.Η ελλαδα θεωρείται από τις πιο ευαίσθητες αγορές στον τζόγο και η Ευρωπαική επιτροπή έχει παραχωρήσει το μονοπώλιο σαν μέτρο ελέγχου της αγοράς,κοινως πίστευε ότι αφήνοντας την αγορά ανοιχτή θα γινόμασταν ένα ξέφραγκο αμπέλι..Ένα μέτρο που έχει οριστεί π.χ είναι η μη διαφήμιση του Νο1 εθιστικού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ(ΚΙΝΟ) στην τηλεόραση,ακόμα η διαφήμιση του στοιχήματος με συγκεκριμένους τρόπους(αστείες διαφημίσεις) και άλλα πολλά.Και μη μου πεις για τη διαφήμιση του ΚΙΝΟ στις φανέλες είναι κομμάτι το οποίο έχει επιτραπεί και δεν έχει τη βαρύτητα της τηλεόρασης...

   Τα λέω όλα αυτά γιατί πρώτα πρέπει να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε ορισμένα πράγματα και να μη γράφουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι.Εγώ μπορώ και μιλάω για παράνομο γιατί οντως οι ιντερνετικές εταιρείες λειτουργούν παράνομα από τη στιγμή που βάση μονοπωλίου μόνο στον ΟΠΑΠ μπορείς να παίξεις στοίχημα...

   Σκέψου λίγο το εξής γκρινιάζουμε καθημερινά για την ταβέρνα ή οποιοδήποτε αλλο μαγαζί δεν κόβει αποδείξεις γιατί χάνει έσοδα το κράτος και τη πληρώνουμε εμείς στο τέλος,κάθισες ποτέ να σκεφτείς ότι όλες αυτές οι εταιρείες δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ εδω και 15 χρόνια και βάλε στο ελληνικό κράτος αφου δε φορολογούνται πουθενά σαν παράνομες που δρουν και παρόλα αυτά έχουν βγάλει ένα σωρό λεφτά από χιλιάδες Έλληνες πολίτες???

   • Καλά κι άγια όλα αυτά περί νόμιμου και παράνομου, αλλά πες μου: ποιοι αποφάσισαν πως η Ελλάδα είναι επιρρεπής στον τζόγο; Ποιοι αποφάσισαν να κάνουν τον ΟΠΑΠ one man show στον ελληνικό τζόγο; Ποιοι αποφάσισαν πως ΜΟΝΟ ο ΟΠΑΠ μπορεί να φράξει αυτό το αμπέλι; Με ποια κριτήρια; Γιατί να μην μπορεί να υπάρξει κι άλλη εταιρεία με ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ όρους και προϋποθέσεις στην Ελλάδα για να παίξει κανείς προσφέροντας τις δεκάδες επιπλέον επιλογές για στοιχηματισμό (Δεν αναφέρομαι καν στις αποδόσεις ή στο φόρο); Τι σε νοιάζει εσένα πού παίζει ο άλλος στοίχημα εάν είναι ΕΝΤΑΞΕΙ στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Κράτος; Τι σε νοιάζει εσένα εάν φορολογούνται κι αν αποδίδουν φόρους οι ξένες εταιρείες εκεί που εδρεύουν; Δεν είναι "χούντα" να υπάρχει μόνο ΜΙΑ επιλογή για κάτι όταν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες για το ίδιο αντικείμενο;

    Φιλικά πάντα και χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον ΟΠΑΠ. Απλές ερωτήσεις κάνω και δεν περιμένω από σένα να μου απαντήσεις, απλά να προβληματιστείς. Αλλωστε κι εσύ είσαι υπάλληλος του ΟΠΑΠ κι όχι ιδιοκτήτης του.

    • ciompi

     Δεν θέλω να σου αλλάξω τη γνώμη απλά παραθέτω κάποια γεγονότα..Σου τονίζω ότι είχα ακριβώς την ίδια άποψη με σένα πριν εισέλθω στο χώρο και δεν άλλαξα γνώμη επειδή έχω τώρα πρακτορείο άλλωστε τα χρήματα που βγάζω είναι ελάχιστα..
     Είναι γεγονός λοιπόν ότι ο ΟΠΑΠ εφήρμοσε το μονοπώλιο προφανώς γιατί τον συμφέρει πάνω από όλα σαν εταιρεία και όχι για το καλο του κοινωνικού συνόλου παρόλα αυτα από τη στιγμή σου ξαναλέω που το επιτρέπει η ευρωπαική ένωση δεν κάνει κάτι ούτε παράνομο ούτε χουντικό και νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα ήταν στη θέση του θα έκανε το ίδιο.
     Επίσης γιατί να μη με νοιάζει εάν φορολογούνται οι ξένες εταιρείες.Προφανώς δεν έχεις ανοίξει ποτέ κάποιο μαγαζί για να με καταλάβεις θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα..Ανοίγεις εσύ μία ταβέρνα και είσαι τυπικός σε όλα γιατί έτσι είναι το σωστό κόβεις απόδειξη σε όλα και απέναντι σου ανοίγει άλλος ο οποίος δε κόβει ποτέ αποδείξεις με αποτέλεσμα να βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα από σένα,ειλικρινά θα σε πειράξει ή οχι???Να μη κοιτάμε μόνο τη πάρτυ μας,αυτή τη στιγμή το κράτος μας ξεζουμίζει γιατί λέει δεν εισπράττει αρκετούς φόρους και η φοροδιαφυγή ανθίζει θέλεις να βγάλουμε σε νούμερα πόσα θα εισέπραττε μόνο από αυτές τι εταιρείες?
     Φιλικα σου το λέω δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ το μονοπώλιο που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται διότι εγώ χάνω καθημερινά πελάτες που παίζουν στο ιντερνετ και μου το λένε στα ίσια,απλά δεν μου αρέσει να ακούω γιατί χουντικές καταστάσεις ότι μόνο εμείς είμαστε παράνομοι και άλλα τέτοια..

     • Μα, δεν ανοίγει μαγαζί ο "απέναντι". Αυτό είναι το θέμα. Και στο έγραψα και πιο πάνω. Αν ο άλλος είναι εντάξει απέναντι στο Κράτος, εσύ σαν ΟΠΑΠ τι πρόβλημα έχεις; Και το τι λέει το Κράτος περί φοροδιαφυγής τα ακούω βερεσέ, να ξέρεις. Δεν υπάρχει βούληση επομένως πάντα θα την πληρώνει ο απλός κοσμάκης.

      Τέλος πάντων. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα... Καλές δουλειές εύχομαι.

 • δημητρης

  φιλε αλεξ ελπιζω να εχεις δουλεια κ να πηγαινεις καλα στο μαγαζι. εγω δουλευω το προπο 7 μερες την εβδομ. 12 ωρες την μερα μονος κ ειναι οτι πιο δυσκολο εχω κανει στην ζωη μου απο θεμα ωραριου κ ψυχολογικου στρες, το θεμα κουρασης έρχεται 3ο. Επισης η τουμπας μας εχει γεμιση απο προπο, εγω σε ακτινα 800 μετρων εχω 8 μαγαζια. το θεμα που εθεσες με τους πελατες ειναι ακομα πιο σοβαρο το θεμα του φεσιου. οσο για τις στοιχηματικες εταιρειες κ απο ιδιαν εμπειριαν σου παιζουν οτι θεωρουν αυτες σωστα για οσα λεφτα θεωρουν αυτες σωστο. κ εξηγουμε θετωντας παραλληλα ερωτηματα. 1) μπορω να παιξω 15.000€ με πιθανο κερδος πανω απο 60.000 σε ενα στοιχημα ??? οχι..

  2) μπορω να παιξω σαν νεος παικτης ενα δελτιο με πιθανο κερδος ανω των 400.000 € ? οχι ολες εχουν οριο σαν νεος παικτης το 10.000 ή το 100.000 σε παιχνιδια στοιχηματος αθληματων μιλαω παντα. μονο ο ΟΠΑΠ ειναι κρατος κ πληρωνει επι τη εμφανιση του στοιχηματος ενα μυριο ανα δελτιο. ξερω πελατη μου που κερδισε 83.000 στο στοιχημα απο μια εταιρια κ εκανε 6 μηνες να τα παρει αφου τους απειλησε με μυνησεις κ λοιπα. Επισης ολες οι εταιριες αργουν να πληρωσουν τουλαχιστον 3 μερες. στον ΟΠΑΠ την αλλη μερα πληρωνονται τα παντα,πολεμος γινεται στα πρακτορεια οταν η ταμειακη μας ρευστοτητα δεν μας επιτρεπει να εξαργυρωσουμε ενα δελτιο ενω ο ιδιος πελατης κανει τουμπεκι οταν ο ιντερνετ του λεει "τα λεφτα σε 4 μερες" κ χαιρεται κιολας το γιδι......

 • δημητρης

  γνωριζει καποιος αν βγαζει ο οπαπ νεες αδειες και ποσο κοστιζουν?

 • giannis77

  Τα συν που αναφερεται για τον οπαπ,συμφωνω μαζι σας ,στα κερδη των δελτιων,στην αξιοπιστια κλπ
  Αλλα δεν θελω να τρεχω στο πρακτορειο να παιξω,θελω να παιξω απο τον χωρο μου,
  θελω να παιξω απο ολα τα παιχνιδια που υπαρχουνε [οχι μονο αυτα που θελει ο οπαπ] οποιο γουσταρω μονο,
  θελω να εχω καλυτερες αποδοσεις,θελω καθε ωρα τουλαχιστον 50 live ματς να διαλεξω οποιο νομιζω καλυτερη επιλογη,θελω να παιξω live nba,δεν θελω κανενας να ξερει τι παιζω?ποσα παιζω? θελω να μην πληρωνω οτε και νοβα κλπ, αλλα στις εταιριες που δινω τα λεφτα μου ,να μου προσφερουνε live streaming[και τo κανουνε],
  αλλα ολα αυτα που γραφω ειναι μηδεν ,
  μπροστα στο οτι θελω να παιζω οπου γουσταρω

  και οχι οπου και οπως θελουνε αλλοι