Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Αθηνών έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2012 του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ κυμάνθηκε μετά 6.5 και 7.0 ευρώ τις τελευταίες 2 βδομάδες, από τότε που αναλύσαμε 3 χρηματιστηριακά γραφήματα της μετοχής. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την πορεία της τιμής της μετοχής κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ειδικά κατά την τελευταία ώρα αυτής, όπως και το αυριανό άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

metoxi-opap-imera-oikonomika-apotelesmata

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν από τόσο κοντά κάποια δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων Ελληνικής εταιρίας. Η εμπειρία μου περιορίζεται στα όσα συμβαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού κυρίως. Στο χρηματιστήριο της Αμερικής η περίοδος, κατά την οποία μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους (earnings season), είναι μία από τις πιο δραστήριες, τόσο από άποψη συναλλαγών όσο κι από αρθρογραφία στα διάφορα οικονομικά sites.

Στην περίπτωση της μετοχής ΟΠΑΠ εξήγησα στο προηγούμενο κείμενο γιατί η πρόβλεψή μου για την τιμή της μετοχής δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ. Τιμή-στόχο στα 7.90 ευρώ έχει θέσει και η IBG Securities, με τη χρηματιστηριακή να αναμένει αδύναμο Δ’ τρίμηνο, αλλά να διατηρεί τη σύσταση buy. Οι προβλέψεις της για τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 αναφέρουν:

«[…] η IBG αναμένει πτώση 10% στα EBITDA του ΟΠΑΠ, τα οποία τοποθετεί στα 663 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένει κέρδη ύψους 494 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 8,1% σε σχέση με το 2011 και πωλήσεις ύψους 4,358 δισ. ευρώ (-8,9%).»

Από την πλευρά της, η Euroxx Securities δηλώνει πως:

«[…] αναμένει έσοδα χαμηλότερα κατά 9,1% στα 3,964 δισ. ευρώ, EBITDA χαμηλότερα κατά 8,7% στα 670 εκατ. ευρώ και κέρδη στα 496 εκατ. ευρώ (-7,7%). Επιπλέον, το μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,55 ευρώ.»

Αν και συνήθως οι εκτιμήσεις των ειδικών του χρηματιστηρίου επαληθεύονται, δεν είναι λίγες οι φορές που τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα διαφέρουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό έναντι των εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα την αναστάτωση της αγοράς. Στη Wall Street έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις άνω του 50% μες στη μέρα σε τέτοιες περιπτώσεις (estimates miss – market surprise). Καθώς δεν έχω συναντήσει άλλες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, θα επικεντρωθώ σε αυτές όταν η διοίκηση του Οργανισμού θα ανακοινώσει σήμερα τα ετήσια αποτελέσματα και θα εξετάσω πώς αντιδρά η αγορά, είτε εάν οι εκτιμήσεις αποδειχθούν ακριβείς, είτε όχι.

Τέλος, η Saxo Bank θεωρεί τον ΟΠΑΠ το top pick της ανάμεσα στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, με τη ΜΕΤΚΑ και Jumbo να συμπληρώνουν το top 3! Ένα από τα κριτήρια επιλογής της τράπεζας αποτελεί η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση των 500εκ. ευρώ, κριτήριο που συμπεριλήφθηκε στα 3 βασικά κριτήρια επιλογής μετοχών, σε άρθρο που γράφτηκε πριν 2 μήνες.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.