Στα επόμενα 10 χρόνια τα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από το online στοίχημα θα αναλογούν στο 35% των συνολικών κερδών από το online στοίχημα στην Ελλάδα! Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο για τα επόμενα 3 χρόνια! Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, το μερίδιο του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 35% μέχρι το 2022, αφήνοντας έως και 200 εκατομμύρια ευρώ στο τραπέζι! Η πρόβλεψη έρχεται από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ μέσω μιας πιο προσεκτικής ματιάς στην παρουσίαση του ΟΠΑΠ που προοριζόταν για ενημέρωση των επενδυτών και μελλοντικών αγοραστών του οργανισμού, με κωδικό όνομα «Project Olympus».

Στο παραπάνω συμπέρασμα έφτασε ο @teemulehtinen, δημοσιεύοντας ένα γράφημα μέσω Twitter. Στο γράφημα απεικονίζονται τα συνολικά μικτά κέρδη του online τζόγου στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα μικτά έσοδα του ΟΠΑΠ από τον online τζόγο έως το 2018. Τα στοιχεία όμως που παρέχει η παρουσίαση του ΟΠΑΠ δίνουν τη δυνατότητα να δούμε την εικόνα του διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα μέχρι το 2022.

Στη σελίδα 30 του Project Olympus δίνονται σε μορφή γραφήματος οι προβλέψεις για το μέλλον της συνολικής αγοράς στοιχήματος και τζόγου στην Ελλάδα. Το κομμάτι που ενδιαφέρει ονομάζεται «interactive gaming» και αφορά το online gaming, αφού όπως αναφέρει η υποσημείωση, συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες των offshore online εταιριών. Βλέπουμε λοιπόν πως ο ίδιος ο ΟΠΑΠ υποδεικνύει πως τα μικτά κέρδη από το online στοίχημα στην Ελλάδα το 2012 είναι 173 εκατομμύρια ευρώ (γεγονός που μας φέρνει στην 11η θέση στο διαδικτυακό τζόγο στην Ευρώπη). Τι έγιναν εκείνα τα… φανταστικομμύρια του online τζόγου που περίμεναν οι ειδικοί;

μικτα-εσοδα-online-τζόγου-ελλαδα

Η συνέχεια μοιάζει ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την αγορά του διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα αν εξαιρεθεί η πρόσκαιρη πτώση το 2013. Η άνοδος που προβλέπεται συμβαδίζει και με τη γενικότερη άνθηση του τζόγου σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι βλέπουμε πως το 2022 τα μικτά κέρδη από το online τζόγο στην Ελλάδα θα ανέλθουν στα 329 εκ. ευρώ.

Προχωρώντας στη σελίδα 115 της ίδιας παρουσίασης, ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει τις προβλέψεις για τα μικτά κέρδη του Οργανισμού μεταξύ 2013 και 2022. Κι εδώ η μέγιστη τιμή αφορά το έτος 2022 στα 126 εκ. ευρώ.

μικτα-εσοδα-online-τζόγου-ΟΠΑΠ

Συνδυάζοντας τις πληροφορίες από τις δυο παραπάνω εικόνες, διαπιστώνουμε πως πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ της αγοράς του online τζόγου στην Ελλάδα δε θα καταλήξουν στον ΟΠΑΠ. Παρά τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα με άλλα λόγια, ο ΟΠΑΠ αναγνωρίζει πως δε θα καταφέρει να αποκτήσει μερίδιο πάνω από 35% της Ελληνικής αγοράς στο online στοίχημα! Καθώς μάλιστα ο ΟΠΑΠ θα διατηρεί το μονοπώλιο στο ιντερνετικό στοίχημα, καμία άλλη εταιρία δε θα δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελλάδα, επιτρέποντας μόνο τα κέρδη του ΟΠΑΠ να φορολογηθούν.

μικτα-εσοδα-online-τζόγου-Ελλάδα

Η παραπάνω πρόβλεψη έρχεται να επιβεβαιώσει και την πρόβλεψη της GamblingData που κάνει λόγο για το 61.2% των παικτών να κατευθύνονται προς την «γκρι» (μη ρυθμισμένη – unlicensed) περιοχή της αγοράς του online στοιχήματος έως το 2015! Αντί λοιπόν να επιτραπεί ο υγιής ανταγωνισμός στο ιντερνετικό στοίχημα και η απελευθέρωση της αγοράς προκειμένου να εκμεταλλευθεί η Ελληνική κυβέρνηση όλα τα κέρδη της βιομηχανίας του online στοιχήματος, προτιμά μια τακτική που οδηγεί 200 εκατομμύρια ευρώ να κάνουν φτερά. Με μια λογική φορολογία της τάξης του 20%, έως και 40 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους κάθε χρόνο με πρόχειρους υπολογισμούς.

Παρατήρηση: Η άνοδος των συνολικών κερδών του online στοιχήματος στην Ελλάδα ανά έτος ισούται περίπου με την άνοδο των κερδών του ΟΠΑΠ από το online στοίχημα. Για παράδειγμα αύξηση 30εκ. ευρώ προβλέπεται τόσο για τα συνολικά κέρδη όσο και τα κέρδη του ΟΠΑΠ από το 2014 στο 2015. Το μέγεθος της διαφοράς είναι παραπλήσιο και για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει άραγε πως περισσότεροι παίκτες αναμένονται να εισέλθουν στο… στίβο του διαδικτυακού τζόγου μέσω ΟΠΑΠ; Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια καταφατική απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού σε εκείνη την περίπτωση θα λέγαμε πως οι εταιρίες του online τζόγου όχι μόνο δε θα χάσουν μερίδιο των κερδών τους, αλλά θα αυξήσουν και την κερδοφορία τους (από τα 152εκ. του 2013 στα 203εκ. το 2022!).

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.