paolo-maldini

Ο Paolo Maldini, πέντε φορές νικητής του Champions League με την AC Milan, δήλωσε την Τετάρτη (17/4) πως η ιταλική Serie A θα χρειαστεί πολύ μεγάλες επενδύσεις εάν θέλει να φτάσει το επίπεδο του Ισπανικού, Γερμανικού και Αγγλικού πρωταθλήματος.

Μπορεί η πρόταση του πρώην διεθνή Ιταλού αμυντικού να μην είναι και η πλέον εφικτή – οι κανονισμοί που επιβάλλει το Financial Fair Play της FIFA δεν επιτρέπουν σε έναν επενδυτή-σωτήρα να βγάλει μια ομάδα από τη δύσκολη θέση με μια ένεση ρευστού – αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Serie A δυσκολεύεται.

Τα πιο εμφανή σημάδια από την πτώση του ιταλικού πρωταθλήματος, είναι οι μετριότατες εμφανίσεις των συλλόγων στο Champions League και η ανικανότητά τους να κρατήσουν τα αστέρες τους. Κανένας ιταλικός σύλλογος δεν κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του Champions League μετά την Inter Milan το 2010. Η Ιταλία σταδιακά άρχισε να πέφτει στη βαθμολογία της UEFA και πλέον μόλις τρεις ομάδες προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Champions League.

Παίκτες όπως οι Kaka, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Javier Pastore και Wesley Sneijder αποχώρησαν πρόσφατα από το πρωτάθλημα. Ο πρώτος σκόρερ της Serie A τη φετινή σεζόν, Edinson Cavani, είναι έτοιμος να φύγει κι αυτός, αφού οι «λύκοι» ζυγώνουν.

Οι περισσότεροι παραχωρήθηκαν για αρκετά εκατομμύρια, αλλά μάλλον δεν ήταν μόνο το ρευστό που «γλύκανε» τους συλλόγους αφού η οικονομική τους κατάσταση ήταν αυτή που έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο στις πωλήσεις των παικτών (το συνολικό χρέος της Serie A για το 2010/11 ήταν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Ο πρόεδρος της Juventus, Andrea Agnelli, είπε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων πέρυσι πως το ποδόσφαιρο στην Ιταλία υποφέρει από «ολοκληρωτική κατάρρευση της δομής του».

Ο ρατσισμός είναι ένα διαιωνιζόμενο πρόβλημα. Η Lazio έχει παίξει με άδειες εξέδρες και η Inter Milan τιμωρήθηκε με πρόστιμο δυο φορές φέτος για ρατσιστικές συμπεριφορές οπαδών της. Ο Kevin-Prince Boateng (της AC Milan) αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο όταν έγινε αποδέκτης ρατσιστικών σχολίων σε φιλικό παιχνίδι.

Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, απλά αρνείται να αποχωρήσει. Το 2006, η πρωταθλήτρια Juventus – και άλλες μεγάλες ομάδες συμπεριλαμβανομένης της AC Milan – βρέθηκαν μπλεγμένες σε αγώνες με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Τον περασμένο Αύγουστο ο προπονητής της Juventus, Antonio Conte, τιμωρήθηκε με 10 μήνες επειδή δεν κατήγγειλε στημένο παιχνίδι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Siena.

Στη συνέχεια, υπάρχει και το πρόβλημα της πτώσης στα εισιτήρια, καθώς σε σύγκριση με τη Γερμανία, τους αγώνες στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας βλέπει ο μισός κόσμος.

Η προειδοποίηση του Agnelli «το παιχνίδι εξελίσσεται και δεν θα περιμένει την Ιταλία. Είναι μια μοιραία διαπίστωση», ηχεί ξανά τόσο αληθινή όσο ήταν και πέρυσι.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).