1.76% πτώση σημείωσε η μετοχή της Manchester United κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στη Wall Street, ημέρα που γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του Sir Alex Ferguson από την Αγγλική ομάδα. Πιθανόν οι περισσότεροι να περίμεναν μεγαλύτερη επίπτωση στην τιμή της μετοχής. Εδώ που τα λέμε δε μιλάμε για έναν τυχαίο προπονητή, που βρέθηκε μάλιστα στο τιμόνι της ομάδας για 26 χρόνια! Από την άλλη, μήπως η είδηση έχει ήδη αποτυπωθεί στο γράφημα της μετοχής της Manchester United;

metoxi-manchester-united

Η Manchester United εισήλθε στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο το Νοέμβριο του 2012, αν και η δημόσια εγγραφή είχε γνωστοποιηθεί ήδη από τον Ιούλιο. Από το Νοέμβριο που η τιμή της μετοχής κυμάνθηκε αρχικά στα 14 δολάρια, το Φεβρουάριο του τωρινού έτους οι μέτοχοι είδαν την επένδυσή τους να αποφέρει καρπούς, αφού σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή κοντά στα 19.50 δολάρια. Από τότε ωστόσο η μετοχή της Manchester United διόρθωσε μέχρι τα 16 δολάρια και κινείται μέσα στο κανάλι μεταξύ 16 και 19 δολαρίων.

Εκείνο που ίσως κάνει εντύπωση, είναι η μείωση του όγκου των μετοχών που διακινούνται πλέον, οδηγώντας το δείκτη On Balance Volume να εμφανίζει απόκλιση (divergence). Τη στιγμή δηλαδή που η μετοχή δοκιμάζει την αντίσταση στην προηγούμενη κορυφή των 19 δολαρίων, ο δείκτης εμφανίζει πτώση. Στη γλώσσα της τεχνικής ανάλυσης, η ένδειξη αυτή προμηνύει… άσχημα μαντάτα για τη μετοχή της Manchester United. Οι χθεσινές συναλλαγές μάλιστα στη Wall Street που αποτυπώνονται στο γράφημα με ένα (σχεδόν) doji κερί – η τιμή στο άνοιγμα της αγοράς είναι πολύ κοντά στην τιμή του κλεισίματος – ερμηνεύονται σαν μια αγορά που είναι μπερδεμένη. Μια αγορά που ψάχνει κατεύθυνση. Και δε θα μου έκανε έκπληξη εάν αυτή η κατεύθυνση είναι πτωτική τις επόμενες βδομάδες.

Φυσικά τα πάντα στο χρηματιστήριο είναι ψυχολογία και πιθανότητες. Οπότε χωρίς να αποκλείεται είτε μια συνεχόμενη μεταβολή της μετοχής εντός του καναλιού ($16-19), είτε μια διάσπαση της αντίστασης και άνοδο της μετοχής πάνω από τα 20 δολάρια, θα έλεγα πως μεγαλύτερες πιθανότητες έχει μια πτώση της μετοχής προς τα 16 δολάρια τουλάχιστον. Εκεί θα δούμε τελικά αν η επιλογή του νέου προπονητή θα δώσει νέα ώθηση στη μετοχή, ή θα την ωθήσει σε μια διάσπαση του επιπέδου στήριξης των 16 δολαρίων (breakdown).

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.