εγκρίσεις-φαρμάκων-μετοχές-χρήματα

Τι κοινό μπορεί να έχει το στοίχημα, οι μετοχές και τα φάρμακα; Στο χρηματιστήριο της Αμερικής, πολλά! Εάν νομίζουμε πως με το στοίχημά μας στη Eurovision έχουμε ξεφύγει από τη μάζα, ή το γεγονός ότι στοιχηματίσαμε στις εκλογές πέρσι μας κάνει «ψαγμένους» στο στοίχημα, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Τι θα λέγατε εάν στοιχηματίζατε στην απόρριψη ή έγκριση φαρμάκων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού; Αδιάφορο; Για δείτε το παρακάτω γράφημα.

έγκριση-φαρμάκου-ITMN-μετοχή

Η FDA (ο ΕΟΦ της Αμερικής) ψήφισε την έγκριση του φαρμάκου (Esbriet) της InterMune Pharmaceuticals (NASDAQ: ITMN) στις 9 Μαρτίου 2010, το οποίο απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από μια σπάνια και θανατηφόρα πάθηση (idiopathic pulmonary fibrosis – IPF) που μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Κατά την έγκριση του φαρμάκου η μετοχή της ITMN διαπραγματευόταν στα 15 δολάρια για να εκτιναχθεί μέσα σε 4 ημέρες στα 40! Το γράφημα των candlesticks δείχνει καλύτερα το μέγεθος της ανόδου.

έγκριση-φαρμάκου-ITMN-μετοχή-cnadlestick

Η παραπάνω αντίδραση της μετοχής φανερώνει καταρχήν τη σημασία της ενημέρωσης στις επενδύσεις. Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί αναγκαίο συστατικό της επιτυχίας των επενδυτών.

Από εκεί κι έπειτα γίνεται αντιληπτό το περιθώριο κέρδους που μπορεί να υπάρξει επενδύοντας σε μετοχές και ειδικά σε μετοχές βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών εταιριών. Έχοντας υπόψη το ετήσιο ημερολόγιο των υπό εξέταση φαρμάκων από την Αμερικάνικη επιτροπή φαρμάκων, ξεχωρίζουμε σε πρώτο στάδιο μετοχές που είναι δυνατόν να… ταρακουνήσουν την αγορά. Μάλιστα γνωρίζουμε από πριν ποιες μέρες είναι πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάμε όμως πως πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες έχουν όλοι οι επενδυτές, οπότε απλά συμβαδίζουμε μαζί τους και δεν τους… προσπερνάμε με γνώση που έχουμε μόνο εμείς. Εάν βέβαια αγνοούσαμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, το μειονέκτημά μας απέναντί τους θα ήταν τεράστιο.

Βεβαίως με τα μεγάλα κέρδη, έρχονται και οι μεγάλοι κίνδυνοι. Ας δούμε τι έγινε στην ίδια μετοχή λίγους μήνες αργότερα όταν δεν πήγαν καλά τα πράγματα στην FDA.

απόρριψη-φαρμάκου-ITMN-μετοχή

Η επιτροπή αναθεώρησε την απόφασή της, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές πριν εγκριθεί προς χρήση το Esbriet, το ίδιο ακριβώς φάρμακο! Η αντίδραση των επενδυτών οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες της τάξης του 400% σε μία νύχτα!

Πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελεί η απόρριψη φαρμάκου (Tivozanib) της AVEO Pharmaceuticals, όταν απορρίφθηκε στις 2 Μαΐου φάρμακο κατά του καρκίνου των νεφρών…

μετοχή-AVEO

…και η έγκριση φαρμάκου της THERAVANCE (BREO ELLIPTA) στις 12 Μαΐου για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

μετοχή-thrx

Πώς φτάσαμε να μιλάμε για μετοχές φαρμακευτικών εταιριών στο Στοίχημα Online;

Έχουμε ξαναπεί γιατί μιλάμε για μετοχές σε blog στοιχήματος. Σήμερα αφορμή στάθηκε ένα ακόμα χρήσιμο άρθρο του Βασίλη Παζόπουλου στο Capital.gr, στο οποίο συγκρίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Φυσικά η σύγκριση αφορά κυρίως την επαγρύπνηση των Ελλήνων επενδυτών, παρά την καθαυτή σύγκριση, αφού τα μεγέθη δεν είναι καν συγκρίσιμα! Οι επενδυτές δεν είναι υποχρεωμένοι να περιορίζονται στις εγχώριες επενδύσεις, όταν τους δίνονται όλα τα εργαλεία για επενδύσεις εκτός συνόρων από την άνεση του γραφείου τους! Προσωπικά έχω σκοπό να αφιερώσω μια σειρά από κείμενα για αυτό το λόγο, προκειμένου οι σοβαροί παίκτες του στοιχήματος να ανακαλύψουν νέες μορφές επένδυσης.

Λυπάμαι που μιλάω για «σοβαρούς» παίκτες, αλλά η αλήθεια είναι πως θεωρώ πως οι κίνδυνοι στο χρηματιστήριο είναι μεγαλύτεροι, με αποτέλεσμα οι «χομπίστες» παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος που διασκεδάζουν στοιχηματίζοντας, να κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα χρήματα. Επιπλέον γνωρίσματα των παικτών μεγεθύνουν τους κινδύνους αυτούς. Δυστυχώς όχι μόνο είμαστε ειδικοί και γνωρίζουμε τα πάντα, μιλάμε κι από πάνω.

«Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές μιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε ένα επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο!

Πιθανότητα 0.0000000…0001%

Πιθανό κέρδος 10000%

Φανταστείτε τι κακά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές μιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως απέτυχε στο 3ο στάδιο δοκιμών για το νέο σκεύασμά της για τον καρκίνο!

Πιθανότητα 90%

Πιθανή ζημία -99%

Συμπέρασμα. Μήπως το να παίζουμε λόττο είναι πιό συμφέρον?

Τα παιχνίδια αυτά είναι επικίνδυνα και μόνο για insiders.»

Το παραπάνω είναι σχόλιο στο κείμενο του Βασίλη, που πριν μια βδομάδα μας μιλούσε για το σταθερό εισόδημα του χρηματιστηρίου. Όπως είδαμε στα γραφήματα παραπάνω, η πιθανότητα να εγκριθεί (κι όχι να ανακαλυφθεί, αφού η ανακάλυψη είναι γνωστή στο R&D της εταιρίας!) ένα φάρμακο δεν είναι δα και τόσο μικρή, ενώ ούτε τα κέρδη είναι τεράστια! Από την άλλη, όταν η Επιτροπή FDA τελικά σε μελλοντικό στάδιο απορρίπτει ένα φάρμακο, η ζημία δεν ισούται με το σύνολο του κεφαλαίου μας (εκτός αν στοιχηματίζουμε σε παράγωγα).

Ας έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, ποτέ δεν ξέρουμε πότε ένα απλό κείμενο μπορεί να κρύβει μια ευκαιρία, ένα ερέθισμα που μπορεί να μας αλλάξει ρότα στη… στοιχηματική κι επενδυτική μας ζωή. Ίσως να το δούμε και να το προσπεράσουμε, ίσως να αφιερώσουμε ένα 5λεπτο για να ψάξουμε λίγο περισσότερο για αυτήν την ιδέα, ίσως πάλι να διαβάζουμε μέρες για τη νέα μορφή επένδυσης που δεν είχαμε καν κατά νου. Έτσι μπορεί από το κείμενο του Βασίλη να δείτε με λίγο διαφορετικό μάτι την Αμερικάνικη αγορά και από το δικό μου να προσέξετε περισσότερο τις μετοχές του κλάδου της βιοτεχνολογίας και τις εγκρίσεις φαρμάκων την επόμενη φορά που θα ακούσετε στις βραδινές ειδήσεις για «άλμα του Nasdaq», ή όταν θα έρθει η ώρα να παίξετε την πρώτη σας μετοχή! Μην πιστέψετε όμως ότι το γνωρίζετε όλα, γιατί ενδεχομένως να γυρίσετε την πλάτη στην ευκαιρία που χτυπάει την πόρτα σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.