τζιροι-στοιχηματος

Πόσα χρήματα έχουν στοιχηματιστεί στον επόμενο αγώνα και πόσα από αυτά τα χρήματα στοιχηματίστηκαν αντίστοιχα στον άσο, την ισοπαλία και το διπλό; Οι τζίροι στοιχήματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά νούμερα σε ευρώ, δολάρια, λίρες ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Αρχικά ένα στοίχημα όταν προσφέρεται από μια εταιρία στοιχήματος έχει φυσικά μηδενικό τζίρο, αφού κανείς δεν έχει στοιχηματίσει. Μέχρι την επίσημη ώρα έναρξης του αγώνα, πλήθος παικτών θα στοιχηματίσουν ρισκάροντας τα χρήματά τους σε κάποιο από τα ενδεχόμενα, αυξάνοντας διαρκώς τον τζίρο του στοιχήματος. Ωραία θα μου πείτε, και τι μας νοιάζουν εμάς οι τζίροι στοιχήματος;

Οι τζίροι στοιχήματος κρύβουν κάποια ευκαιρία

cricket-eksypno-xrimaΟι τζίροι στοιχήματος φανερώνουν καταρχήν το ενδιαφέρον των παικτών για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι τζίροι, τόσο περισσότεροι έχουν στοιχηματίσει σε αυτόν τον αγώνα – συνήθως, γιατί μπορεί απλά να στοιχημάτισε ο… Abramovich και να εκτόξευσε τον τζίρο μόνος του! Εάν βέβαια είχε πράγματι στοιχηματίσει ο Abramovich, καλά θα κάναμε να τον ακολουθούσαμε τυφλά, όπως κάθε φορά που αναγνωρίζουμε κινήσεις του έξυπνου χρήματος. Και πολύ καλά έκαναν θα μου πείτε και στοιχημάτισαν τόσοι πολλοί, γιατί να ενδιαφερθούμε εμείς για το παιχνίδι αυτό; Αρκεί να αναρωτηθείτε πως για να προσέλκυσε τόσα χρήματα το συγκεκριμένο στοίχημα, όλοι αυτοί οι παίκτες κάτι διάβασαν, κάτι έμαθαν, κάτι τους τράβηξε και στοιχημάτισαν. Άρα είτε υπάρχει κάποια είδηση, είτε υπάρχει κάποια φήμη, είτε απλά οι εταιρίες στοιχήματος έχουν κάνει λάθος στις αποδόσεις. Όπως και να έχει αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει ευκαιρία στο στοίχημα αυτό!

Για παράδειγμα το 2011 ασυνήθιστα μεγάλα στοιχήματα συγκέντρωσε η ανατροπή Ημίχρονο/Τελικό σε αγώνα της μικρής κατηγορίας Αγγλικού πρωταθλήματος. Ο αγώνας μπορεί να έληξε 1-1 (ημίχρονο 0-0), αλλά προφανώς οι μεγάλοι κι ασυνήθιστοι τζίροι στοιχήματος δεν σημαίνουν απαραίτητα σίγουρο κέρδος! Εντούτοις είναι μια καλή ένδειξη για φημολογία και ειδησεογραφία που επικρατεί. Δεν αποκλείεται πάντως να προβλέπουν το τελικό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη, όπως ας πούμε οι τζίροι του Europa League πέρσι.

Οι τζίροι στοιχήματος βοηθούν στο ξεκαθάρισμα αγώνων

Παίρνετε το κουπόνι του στοιχήματος στα χέρια σας και αντικρύζετε δεκάδες επιλογές, έτοιμες να υποδεχθούν τα ωραία σας χρήματα. Από πού ξεκινάτε; Μα από τα ντέρμπι, τα μεγάλα φαβορί και την αγαπημένη μου ομάδα, σωστά; Πολύ ωραία, ξεκινάτε ήδη κάνοντας τρία από τα μεγαλύτερα λάθη στο στοίχημα! Δηλαδή, να στοιχηματίσετε σε αμφίρροπους αγώνες που ακόμα και οι ειδικοί του στοιχήματος δυσκολεύονται να κάνουν προγνωστικά, να στοιχηματίσετε στις «σίγουρες» χαμηλές αποδόσεις για το φόβο των Ιουδαίων και να στηρίξετε την αγαπημένη σας ομάδα με τον οβολό σας, άσχετα εάν κατεβαίνει με τους αναπληρωματικούς!

obama-apodosi-stoixima-politiki-eklogesΑντί για αυτό θα μπορούσατε να επιχειρήσετε μια ταξινόμηση των στοιχημάτων με βάση τους τζίρους. Κατά αυτόν τον τρόπο θα επικεντρωθείτε στους αγώνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και με βάση τα παραπάνω θα είναι πιθανότερο να εντοπίσετε τις ευκαιρίες του κουπονιού. Προφανώς δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το άθλημα στο οποίο στοιχηματίζετε, αφού ενδεικτικά μεγάλοι τζίροι εμφανίζονται στα ειδικά στοιχήματα, όπως οι Αμερικάνικες Εκλογές.

Μια φορά κι έναν καιρό θα λέγαμε επίσης πως με βάση του τζίρους θα ήμασταν σε θέση να εντοπίζαμε και τα καλύτερα στοιχήματα για trading. Περασμένα μεγαλεία, θυμώντας τα να κλαις!

Οι τζίροι στοιχήματος αποτελούν έμπνευση για νέα συστήματα

Όλοι ψάχνουν να βρουν το σύστημα στοιχήματος που θα τους κάνει πλούσιους, αν κρίνω από τα στοιχεία επισκεψιμότητας του Στοίχημα Online. Ή έστω βρε αδερφέ «ένα μεροκαματάκι». Έχετε ποτέ σκεφτεί να εντάξετε τους τζίρους των στοιχημάτων ως μεταβλητή σε ένα σύστημα; Πιθανόν να αποτελέσει την αφετηρία για ένα κερδοφόρο σύστημα, ή έστω τη σπίθα για να δείτε το στοίχημα διαφορετικά. Όπως ο επισκέπτης του blog που έφτιαξε ένα τέτοιο σύστημα με βάση τον τζίρο δίνοντάς του πλεονέκτημα 9.2%!

grafima-systima-podosfairoy-excel

Οι τζίροι στοιχήματος μεταβάλλουν τις αποδόσεις

Και φτάνουμε στο κυριότερο λόγο που θα πρέπει να παρακολουθούμε τους τζίρους των στοιχημάτων. Όπως γνωστοποίησε με αφορμή τα στοιχήματα των εκλογών στην Ελλάδα το 2012 η ίδια η Unibet, εταιρία online στοιχήματος, οι αποδόσεις των στοιχημάτων εξαρτώνται από τον τζίρο! Με απλά λόγια η εταιρία (όπως και οι άλλες) μεταβάλλει τις αποδόσεις ανάλογα με τον τζίρο στοιχημάτων που συγκεντρώνει κάθε επιλογή, κάθε ενδεχόμενο του αγώνα. Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις που προσφέρονται από την κάθε εταιρία, όπως είναι και το Πάμε Στοίχημα, δεν αντιπροσωπεύουν την εκτιμώμενη πιθανότητα του κάθε ενδεχόμενου, αλλά την αναλογία των χρημάτων που προσδοκά η εταιρία να στοιχηματίσει ο κόσμος σε κάθε επιλογή!

betfair-apodoseis-stoixima-ekloges-2012

Μπορεί δηλαδή να περιμένει πως στον αγώνα Federer – Jim Makos οι παίκτες θα στοιχηματίσουν με την ίδια αναλογία στους δυο τενίστες, προσφέροντας αποδόσεις 2.00 – 2.00 (εάν υποθέσουμε μηδενική γκανιότα). Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως η πραγματική πιθανότητα είναι 99.9% – 0.01%! Ποτέ δεν υπάρχει «σίγουρο» στο στοίχημα, εκτός αν σας πω πως πρόκειται να κάτσω να χάσω – τη γλύτωσες πάλι ρε Roger! Για αυτό το λόγο και άμεσα (αστραπιαία νομίζω) η αγορά θα οδηγήσει τις αποδόσεις στη δίκαιη τιμή τους, δηλαδή στο 1.01 του Federer. Αν θέλετε να στοιχηματίσετε υπέρ μου πάντως, σας προσφέρω εγώ ο ίδιος το στοίχημα με γενναιόδωρη μάλιστα απόδοση: 10,000! Κι αν σου κάτσει;

Οι τζίροι στοιχήματος είναι το ίδιο σημαντικοί όσο και στο χρηματιστήριο

Και κάπου εδώ αρχίζει και χάνεται η μπάλα. Τι δουλειά έχει το χρηματιστήριο σε ιστοσελίδα για στοίχημα; Θα εκπλαγείτε με τις ομοιότητες, αφού οι αρχές που διέπουν τις δύο μορφές τζόγου είναι παραπλήσιες. Μία από τις ομοιότητες λοιπόν ακούει στο όνομα τζίρος. Στο χρηματιστήριο, καίριας σημασίας είναι ο όγκος των μετοχών και κατ’ επέκταση ο τζίρος που διακινείται στις μετοχές (ή άλλα παράγωγα προϊόντα). Εάν για παράδειγμα σημειωθεί άνοδος της τιμής μιας μετοχής κατά 10%, κανείς δε θα ενδιαφερθεί πραγματικά, εάν για την άνοδο αυτή ευθύνονται… 1,000 ευρώ! Αυτομάτως θα σημαίνει πως δεν υπάρχει ικανοποιητική προσφορά και ζήτηση, με αποτέλεσμα ακόμα και το πιο μικρό ποσό να είναι ικανό για μια τόσο εντυπωσιακή κίνηση.

Έτσι στα γραφήματα των χρηματιστηριακών προϊόντων πολύ συχνά περιλαμβάνεται και ο τζίρος, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη εγκυρότητα κι αξιοπιστία οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής. Άλλωστε υπάρχουν και δείκτες τεχνικής ανάλυσης που πηγάζουν από τον τζίρο αυτό.

τζιρος-χρηματιστηριο-αθηνων-γενικος-δεικτης

Με ανάλογο σκεπτικό οι τζίροι στοιχήματος είναι εξίσου σημαντικοί για τους «επενδυτές» του στοιχήματος. Εάν ζητήσετε να στοιχηματίσετε ένα μεγάλο ποσό σε ένα γεγονός που δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση, η εταιρία στοιχήματος είναι πιθανόν να σας προσφέρει διαφορετική απόδοση από την εμφανιζόμενη. Είναι περίπου το ίδιο με το χρηματιστήριο, όπου θα θέλετε να αγοράσετε μετοχές StoiximaOnline Α.Ε. αξίας 50,000 ευρώ, αλλά κανείς δε θα πουλάει παρά μόνο πολύ ψηλά. Έτσι θα αναγκαστείτε να αγοράσετε στο 10-20% πάνω, κάτι που είναι το ίδιο με το στοιχηματίσετε σε χαμηλότερη απόδοση στο στοίχημα, θυσιάζοντας μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματός σας. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση θα γίνετε μέτοχος μιας ιστοσελίδας που θα κοιτάξει τη μετοχή της… Google στα μάτια αύριο μεθαύριο. Τρομάρα μας!

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, οι τζίροι στοιχήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην καθημερινότητα του κάθε παίκτη. Πολλές ιστοσελίδες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη και ζήτηση για πληροφόρηση περί τζίρων στοιχημάτων, έχουν εντάξει την ενημέρωση αυτή στο χώρο τους. Έτσι κάναμε κι εμείς, έχοντας ξεχωριστή σελίδα εδώ και χρόνια για τους τζίρους των στοιχημάτων. Αυτή τη στιγμή η πληροφόρηση έρχεται από το Infobeto.com, αν κι εναλλακτικά μπορείτε να δείτε και το Oddsfair.net το οποίο χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρότινος. Και οι δύο πηγές βασίζονται στον τζίρο στοιχημάτων της  Betfair, η οποία δημοσιεύει τα χρήματα που έχουν στοιχηματιστεί σε κάθε γεγονός. Ως το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, η ενημέρωση κρίνεται αρκετά αξιόπιστη. Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι εταιρίες στοιχήματος, όπως το Πάμε Στοίχημα. Πάντως οι μεταβολές των αποδόσεων είναι μια ικανοποιητική ένδειξη για το τι συμβαίνει στα… μετόπισθεν!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.