value-betting

Τελικά υπάρχει το λεγόμενο value betting στο Στοίχημα ή αποτελεί στην ουσία μύθο; Η φράση αναφέρεται συχνά πυκνά σε άρθρα στοιχηματικού ενδιαφέροντος και σχεδόν σε κάθε αναφορά περί value betting τονίζεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί ο παίχτης σε κερδοφορία σε βάθος χρόνου.

Αν δεν ποντάρουμε σε σημεία value λένε οι ειδικοί τότε θα είμαστε συνεχώς τα θύματα των εταιρειών.

Το τι είναι value είναι εύκολο να το ορίσουμε. Ένα σημείο είναι value όταν το γινόμενο της απόδοσης επί του ποσοστού επαλήθευσης του (αν υπάρχει κάτι τέτοιο εν τέλει) είναι μεγαλύτερο της μονάδας.

 Στο κλασσικό παράδειγμα της ρίψης νομίσματος καταλαβαίνουμε ότι σε συνδυασμό με την θεωρία των μεγάλων αριθμών (όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ρίψεων τόσο το αποτέλεσμα θα τείνει στο 50%-50%) value απόδοση θα ήταν το 2,05 για παράδειγμα, αφού 2,05 * 0,50 (50%) ισούται με 1,025. Αν κάποιος λοιπόν έχει ανακαλύψει μία στοιχηματική αγορά με 50% επαλήθευση θα πρέπει να ποντάρει σε αυτήν σε απόδοση 2,05 τουλάχιστον. Αντίστροφα αν κάποιος θέλει να ποντάρει σε απόδοση 2,05 το γεγονός θα πρέπει να επαληθεύεται με 50% τουλάχιστον.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πράγματι εφικτό να παίζουμε σε value αποδόσεις στο βάθος χρόνου; Μην ξεχνάμε το στοίχημα είναι μια συνεχής διαδικασία χωρίς ημερομηνία λήξης. Αντίθετα ημερομηνία λήξης έχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια μας.

Στο στοίχημα λοιπόν μπορώ να βρω μία οποιαδήποτε value αγορά;

value-απόδοση-σημαΗ γρήγορη απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ίσως να μπορεί κάποιος να βρίσκει value σημεία περιστασιακά. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο ένας μεμονωμένος παίχτης να εκτιμάει καλύτερα από έστω μία εταιρεία στοιχήματος το ποσοστό επαλήθευσης μίας αγοράς. Θα μου πει κάποιος ότι έστω θεωρητικά αυτός ο μεμονωμένος παίχτης μπορεί να είναι κάποιος πρώην εκ των έσω. Ακόμα και έτσι να είναι, να ήξερε δηλαδή κάποιος μία μέθοδο υπολογισμού πιθανοτήτων, δεν του είναι αρκετό.

Ο λόγος είναι οι αποδόσεις. Και για να είμαι πιο σωστός θα πω οι αποδόσεις παρέα με την λεγόμενη γκανιότα.

Ένα απλό παράδειγμα για να εξηγήσω πιο απλά τι θέλω να πω. Έχουμε λοιπόν από την μία τον πρώην ειδικό ο οποίος υπολογίζει ότι το Α σημείο έχει 50% πιθανότητα. Είπαμε θεωρητικά ότι εκτιμάει το ίδιο καλά με τις εταιρείες στοιχήματος. Άρα και η Χ εταιρεία στοιχήματος έχει υπολογίσει 50% πιθανότητα. Η δίκαιη απόδοση λοιπόν είναι το 2,00 ενώ για κερδοφορία θα χρειαστεί απόδοση >2,00. Δυστυχώς για τον παίχτη αυτό δεν είναι εφικτό. Η εταιρεία Χ θα τιμολογήσει το σημείο βάσει % μειωμένο εξαιτίας της γκανιότας.

Για παράδειγμα, αν η εταιρεία στοχεύει σε ένα κέρδος της τάξης του 5% τότε η απόδοση ενός σημείου με πιθανότητα επαλήθευσης 50% θα είναι 1,90.

Η επαλήθευση γίνεται ως εξής: Αν επαληθευτεί το σημείο αυτό η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει συνολικά σε όσους πόνταραν σε αυτό το 95% του συνολικού τζίρου. Δηλαδή:

50% * απόδοση να ισούται με 95%=>

0,50*Αποδόση=0,95 =>Απόδοση=0,95/0,50=1,90.

Ο φίλος μας δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ποτέ την ικανότητα του να υπολογίζει με ακρίβεια το ποσοστό % επαλήθευσης σημείων. Για να ήλπιζε σε μακροχρόνιο κέρδος ο φίλος μας θα έπρεπε η εταιρεία να υπολογίζει την πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου σε ποσοστό <του 47,5%.

Δηλαδή η εταιρεία στοιχήματος να είναι χειρότερη στην πρόβλεψη από τον παίχτη, πράγμα κάπως δύσκολο ή τουλάχιστον σπάνιο.

 Με άλλα λόγια η εταιρεία θα υποτιμούσε την ικανότητα επαλήθευσης του σημείου, αλλά η γκανιότα της, χαλάει την δυνατότητα κερδοφορίας σε βάθος χρόνου για τον παίχτη. Ας δούμε παρακάτω έναν ενδεικτικό πίνακα.

Γκανιότα%

Πιθανότητα % Σημείου

Ζητούμενη Απόδοση

Πιθανότητα Εταιρείας

Ζητούμενο Σφάλμα %

0%

50%

2,00

50,00%

0,00%

5%

50%

2,00

47,50%

2,50%

7%

50%

2,00

46,50%

3,50%

9%

50%

2,00

45,50%

4,50%

11%

50%

2,00

44,50%

5,50%

13%

50%

2,00

43,50%

6,50%

Παρατηρούμε ότι όσο μεγαλύτερη γκανιότα χρησιμοποιεί η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερο είναι και το σφάλμα στο οποίο θα πρέπει να υποπέσει ώστε να λάβουμε την value απόδοση. Το παραπάνω αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι όσο μεγαλύτερη η γκανιότα τόσο δυσκολότερο για τον παίχτη να βγει κερδισμένος σε βάθος χρόνου. Για τον μέσο παίχτη σαν εμένα αν θα υπολόγιζα πιθανότητα σημείου 50% και έβρισκα απόδοση 2,00 σε εταιρεία με γκανιότα 9% θα «ψαχνόμουνα» για το πού έχω κάνει λάθος.

Στην ουσία λέμε ότι για να γεννηθεί μία value απόδοση θα πρέπει να υποτιμηθεί η πιθανότητα επαλήθευσης ενός σημείου από κάποια εταιρεία. Οπότε το ερώτημα είναι αν στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

value-betting-grafima-diakymansi-paok-tottenhamΜέχρι λοιπόν να αποφασίσουμε για το προηγούμενο ερώτημα υπάρχει ακόμα κάτι πολύ σημαντικό. Η ζήτηση του σημείου από το κοινό. Αν το σημείο υπερτιμηθεί από το παιχτικό κοινό η απόδοση του θα μειωθεί οπότε απομακρύνεται και με αυτόν τον τρόπο η value απόδοση.

Άρα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γραφόμενα, ο μόνος τρόπος να ποντάρουμε σε value απόδοση είναι όντως να υποτιμήσει κάποια εταιρεία το σημείο και να προλάβουμε πιθανή προτίμηση του κοινού που θα ρίξει την απόδοση.

Προσωπικά αρχίζω να πιστεύω ότι το ποντάρισμα σε value απόδοση είναι δυσκολότερο από ότι αρχικά πίστευα και εγώ.

Νομίζω δύσκολα υποτιμάνε με διάρκεια οι εταιρείες στις μέρες μας με τόσο μεγάλη απόκλιση που να μας προσφέρει την απόδοση που επιθυμούμε. Και όποτε υπάρχει τέτοια απόκλιση σε σχέση με τους υπολογισμούς μας καλό θα είναι να ξανατσεκάρουμε τις μεθόδους μας.

Θα πρέπει να ευχόμαστε καταρχήν να είμαστε σωστοί στους υπολογισμούς μας και έπειτα να υποτιμηθεί το σημείο μας ώστε να ανεβεί η απόδοση του (στην ουσία θα πρέπει να μελετάμε όχι φαβορί σημεία).

Κλείνοντας το παρόν άρθρο θα κάνω μία απαιτούμενη διόρθωση όσον αφορά τα ποσοστά % πιθανότητας επαλήθευσης σημείων. Είναι πλέον αποδεκτό ότι δεν υπάρχουν ποσοστά επαλήθευσης βάσει των οποίων σχεδιάζονται οι αποδόσεις. Οι αποδόσεις λένε σε «άλλη» γλώσσα πόσο πολύ θα προτιμηθεί το κάθε σημείο από το κοινό, δηλαδή πόσο χρήμα θα πέσει πάνω του – κάτι που έχει παραδεχθεί η εταιρία Unibet.

Άραγε όταν το 50% των χρημάτων πέφτει σε ένα σημείο αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου ανάλογα σημεία θα επαληθεύονται κατά 50%;

Τροφή για σκέψη ελπίζω να αποτελέσει το παρόν και γιατί όχι αφορμή για ανταλλαγή απόψεων.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+