εσοδα-superleague-ευρωπη-ποδοσφαιρο

Πενιχρά μοιάζουν τα έσοδα της Ελληνικής Superleague απέναντι στα πέντε δημοφιλέστερα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Η σύγκριση προκύπτει έχοντας πια ως δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Deloitte την προηγούμενη εβδομάδα των κορυφαίων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας αυτά με τα οικονομικά στοιχεία της Superlague που δημοσίευσε η Direction Business Reports πριν 3 μήνες διαπιστώνει κανείς πως:

  • Τα 165εκ. ευρώ που εμφάνισαν συνολικά οι ομάδες της Superleague ως έσοδα την περίοδο 2011/12 είναι λιγότερα από το 6% των εσόδων της Premier League ή ισοδύναμα με το 15% των εσόδων της Γαλλικής Ligue 1.
  • Η Ελληνική Superleague εμφανίζει πτώση εσόδων σε σχέση με την περασμένη περίοδο (2010/11), τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση και στα 5 κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
  • Το 50% των εσόδων αντιστοιχεί στο σύνολο των μεταγραφών και συμβολαίων, ποσοστό εφάμιλλο με το αντίστοιχο μερίδιο των εσόδων της Γερμανικής Bundesliga.
  • Η μέση προσέλευση στα γήπεδα την περίοδο 2011/12 άγγιξε σχεδόν τους 5,000 θεατές ανά αγώνα, σημειώνοντας πτώση 23% συγκριτικά με την περίοδο 2010/11. Η πτώση αυτή είναι μεγαλύτερη κι από την πτώση που παρατηρήθηκε στο Ιταλικό πρωτάθλημα (7%).
  • Σχεδόν 10 φορές περισσότερος κόσμος προσέρχεται στα Γερμανικά γήπεδα της Bundesliga σε σχέση με την Superleague και περίπου 4πλάσιο είναι το παριστάμενο πλήθος στο Γαλλικό κορυφαίο πρωτάθλημα, που είναι και ο μικρότερος αριθμός ανάμεσα στα 5 μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Τα έσοδα των ΠΑΕ της Superleague που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση αναφορικά με την τελική θέση κατάταξης, που κατέλαβε κάθε ομάδα στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2011/12. Ο Πανιώνιος και η Κέρκυρα δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς όταν έγινε η αναφορά της Direction Business Reports κι έτσι απουσιάζουν τα συγκεκριμένα στοιχεία.

έσοδα-παε-superleague

Αν εξαιρέσει κανείς τις 4 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, τα έσοδα των υπολοίπων ομάδων αντιστοιχούν στο 4 με 5% των εσόδων του πρωταθλητή, Ολυμπιακού, για την κάθε ομάδα. Ας δούμε την αντίστοιχη εικόνα των εσόδων των ομάδων της Premier League για την ίδια περίοδο (2011/12) σύμφωνα με την Guardian:

έσοδα-premier-league

Η Manchester United, παρόλο που έχασε το πρωτάθλημα, κατέγραψε την κορυφαία επίδοση όσον αφορά τα έσοδα ανάμεσα στις ομάδες της Αγγλικής Premier League. Τα έσοδα των ομάδων στις 10 τελευταίες θέσεις κυμαίνονται περίπου στο 25% των εσόδων της Manchester United για την κάθε μια.

Παρόμοιες αποκλίσεις είχαμε δει πριν λίγες μέρες όταν συγκρίναμε τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας μεταξύ των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και της Superleague.

Προς το παρόν, ένα από τα γνωστά στοιχεία που έχουμε για την περίοδο 2012/13 που ολοκληρώθηκε είναι πως η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση (σχεδόν 2%), σε σύγκριση με το 4.985 του 2011/12 (WorldFootball.net). Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες ωστόσο για να έχουμε την εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία των ΠΑΕ για τη φετινή περίοδο. Αποκλείω πάντως να βρεθεί η Ελληνική Superleague στην αντίστοιχη μελέτη που θα συντάξει η Deloitte του χρόνου!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.