γράφοντας-λίστα

Αλληλούια! Όπως μας πληροφορεί το forum του Infobeto, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων συνέταξε τον κατάλογο με τους ιστότοπους παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη άδεια. Η περιβόητη λοιπόν black list είναι έτοιμη προς ανακοίνωση, όπως μας ενημερώνει η δοκιμαστική (beta) έκδοση της ιστοσελίδας της ίδιας της Ε.Ε.Ε.Π. που όμως ακόμα δε φανερώνει τους 402 ιστότοπους. Πάντως σύμφωνα με την Ε.Ε.Ε.Π. η μαύρη λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια των πάροχων ίντερνετ, προκειμένου να προχωρήσουν σε φραγή των ιστότοπων. Ήδη απλώνουν το συρματόπλεγμα κι αλίμονο σε εκείνους που θα προσπαθήσουν να το πηδήξουν…

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποθέτω πως είναι θέμα ημερών να γίνει η πλήρης αποκάλυψη της black list. Καθώς έχω σημαντικότερα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθώ, σας προτρέπω να παρακολουθείτε τη συζήτηση στο forum του Infobeto, όπου πιθανολογώ πως θα υπάρξει άμεση ενημέρωση από το πρώτο λεπτό που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Με βάση την ενημέρωση που παρέχουν οι διαχειριστές του Infobeto, διαβάζουμε πως οι 24 εταιρίες στοιχήματος με προσωρινή άδεια ΔΕΝ περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, ενώ ενδεικτικά απουσιάζουν επίσης οι Bet365 κι ο StoixiMan. Αυτά αναφέρουν οι μέχρι τώρα συζητήσεις στο φόρουμ. Εν καιρώ θα δούμε αν θα συναντήσουμε μεγάλες εταιρίες όπως τη Betfair ή τη William Hill, ή αν η blacklist θα περιοριστεί σε ιστότοπους διαδικτυακού τζόγου που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Μα 402;;!! Εδώ η black list του Βελγίου μετά βίας ξεπερνά τις 60.

Τι σημαίνει black list στο διαδικτυακό στοίχημα;

Εάν για πρώτη φορά διαβάζετε για αυτήν την εξέλιξη παρόλο που ασχολείστε με το στοίχημα, έχετε χάσει αρκετά επεισόδια αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση του σήριαλ, οπότε προλαβαίνετε να κάνετε ένα catch up με τις εξελίξεις. Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τη νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Αφού διαβάσετε στο σύνδεσμο που σας παραπέμπω μια περίληψη των όσων έχουν συμβεί μέχρι να φτάσουμε στα σημερινά νέα, πιστεύω θα έχετε αποκτήσει μια εικόνα για το τι εστί black list στο διαδικτυακό στοίχημα και τζόγο.

Στην ουσία πρόκειται για εταιρίες που δεν έχουν αιτηθεί για νόμιμη άδεια λειτουργίας από το Ελληνικό κράτος όπως κάποιες άλλες, 24 στον αριθμό, που έχουν λάβει μέχρι τώρα μια προσωρινή άδεια. Οι εταιρίες αυτές παρόλα αυτά δέχονται – θεωρητικά – παίκτες από την Ελλάδα, οπότε και είναι παράνομες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Δεδομένου πως δεν έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αυτό (regulated/ρυθμισμένη αγορά), αποφεύγουν να καταβάλουν τους απαιτούμενους φόρους που προβλέπονται. Έτσι η Ε.Ε.Ε.Π. αδυνατώντας να βρει άλλο τρόπο – δεν είναι η μόνη αφού την ίδια τακτική ακολουθούν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες – να περιορίσει τη ζημιά, καταφεύγει στη σύνταξη black list. Έτσι καλεί τους πάροχους ίντερνετ στην Ελλάδα (ISPs) να αποτρέψουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες αυτές, ενώ προβλέπει και πρόστιμα για όποιον κάτοικο Ελλάδας καταφέρει να ρισκάρει έστω κι ένα ευρώ στις εταιρίες αυτές.

Αυτά εν συντομία για την black list του διαδικτυακού τζόγου. Ανακύπτουν κάποια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση που δεν μπει φραγή από τους ISPs, πώς θα γνωρίζει ένας κάτοικος Ελλάδας ότι μπήκε σε «παράνομη» εταιρία διαδικτυακού στοιχήματος; Θα τον ενημερώνει η ιστοσελίδα, ή θα πρέπει να συμβουλεύεται την black list της Ε.Ε.Ε.Π. πριν αποφασίσει να κάνει κλικ σε κάποια διαφήμιση; Είμαι βέβαιος πως παρόμοιες απορίες θα απαντήθουν σύντομα, αλλιώς προβλέπω να βάζουν την black list wallpaper στον υπολογιστή τους!

Οι διευθύνσεις εταιριών στοιχημάτων, πόκερ και καζίνο της Black List!

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, η Ε.Ε.Ε.Π. δημοσίευσε για ελάχιστες στιγμές την black list στη δοκιμαστική έκδοση της ιστοσελίδας της. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονταν 402 διευθύνσεις, αλλά καθώς η Ε.Ε.Ε.Π. προτίμησε να διακόψει τη δημοσίευσή της, αφαιρέσαμε κι εμείς τη λίστα.

Τελικά μια μέρα αργότερα (31 Ιουλίου), η επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ε.Π. φιλοξενεί πλέον τη black list, από όπου και την αντιγράφουμε:

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.