Γνωρίζατε ότι οι ομάδες ποδοσφαίρου πετυχαίνουν τα περισσότερα γκολ στα τελευταία λεπτά των αγώνων; Δείτε ένα σύστημα στοιχήματος που εκμεταλλεύεται αυτό το στατιστικό.

Μετά από αρκετό καιρό θα δούμε σήμερα ένα σύστημα στοιχήματος που βασίζεται στο στατιστικό φαινόμενο που θέλει οι ομάδες ποδοσφαίρου να σκοράρουν περισσότερα τέρματα μετά το 75ο λεπτό. Η απόδειξη αυτού του φαινομένου υπάρχει σε πολλές μελέτες πανεπιστημίων κι ανεξάρτητων ερευνητών.

Όλοι αυτοί διαπίστωσαν με βάση αγώνες πολλών ετών πως η κατανομή επίτευξης των γκολ δεν είναι ομοιόμορφη αλλά στρεβλωμένη προς το τελευταίο 10λεπτο του κάθε ημιχρόνου.

Με απλά λόγια είναι έχει παρατηρηθεί ότι οι ομάδες πετυχαίνουν τα περισσότερα γκολ μεταξύ 40ου και 45ου λεπτού και μετά το 80ο λεπτό. Το γεγονός αυτό δε χωρά αμφιβολία, αφού το δείγμα που έχει εξεταστεί περιλαμβάνει εκατοντάδες αγώνες. Μάλιστα το στατιστικό αυτό μέγεθος συναντάνται στο σύνολο των πρωταθλημάτων. Δεν είναι δηλαδή γνώρισμα κάποιου συγκεκριμένου πρωταθλήματος.

Γιατί σκοράρουν περισσότερα γκολ προς το τέλος των ημιχρόνων;

Οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί και φυσικά δεν εξαντλούνται στους παρακάτω. Ενδεικτικά:

  • Οι παίκτες είναι κουρασμένοι μετά από 40 λεπτά αγώνα στο πρώτο ημίχρονο και ιδιαίτερα μετά από 80 λεπτά αγώνα. Η κούραση και οι αντοχές διαδραματίζουν το μεγαλύτερο ρόλο προς το τέλος των ημιχρόνων, παρά στην έναρξή τους, όπως είναι φυσικό.
  • Η απόδοση της άμυνας πέφτει στα τελευταία λεπτά. Ακούγεται σαν συνέπεια της κούρασης, αλλά ας μην ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα επιθετικό άθλημα. Στόχος είναι να βάλει η ομάδα γκολ. Πέρα από σκοπιμότητες και τακτικές, η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων όταν κατεβαίνει στους αγώνες επιθυμεί να βάλει τέρμα. Εάν μια ομάδα παίζει άμυνα για μια ολόκληρη σεζόν, είναι σαν να αποδέχεται μια μέτρια θέση στο βαθμολογικό πίνακα στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι αναπόφευκτα δίνεται περισσότερο έμφαση στην επίθεση, παρά στην άμυνα. Κι όταν η κούραση κάνει την εμφάνισή της, κάποια ομάδα θα κυνηγήσει περισσότερο το γκολ, παρά την άμυνα.
  • Πίεση για το αποτέλεσμα. Ακόμα κι όταν παρακολουθούμε αγώνες χιλιόμετρα μακριά από τον αγωνιστικό χώρο, η ένταση του παιχνιδιού κορυφώνεται στα τελευταία λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει κι εντός του αγωνιστικού χώρου, αφού εάν η ομάδα δεν έχει πετύχει το στόχο της στα πρώτα 80 λεπτά, οπωσδήποτε θα καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια στον εναπομείναντα χρόνο, οδηγώντας σε περισσότερα τέρματα εκείνη την περίοδο. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν το αποτέλεσμα του αγώνα είναι ζήτημα… ζωής και θανάτου για την ομάδα (π.χ. επαναληπτικοί αγώνες κυπέλλων).

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το στατιστικό φαινόμενο οι ομάδες να σκοράρουν στα τελευταία 10 λεπτά;

Ένα από τα ειδικά στοιχήματα είναι και το χρονικό διάστημα επίτευξης τέρματος. Γενικά. Ούτε του πρώτου τέρματος, ούτε του τελευταίου. Να μπει γκολ μεταξύ 15ου και 30ου λεπτού για παράδειγμα. Από οποιαδήποτε ομάδα. Ή από το 40ο μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Δεδομένου ότι ήδη έχει αποδειχθεί πως τα περισσότερα γκολ μπαίνουν στο τέλος των ημιχρόνων, θα στοιχηματίσουμε αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ένα από τα δημοφιλέστερα στοιχήματα όσον αφορά το συγκεκριμένο σύστημα στο στοίχημα είναι το στοίχημα επίτευξης γκολ από το 75ο λεπτό κι έπειτα. Ας δούμε τις αποδόσεις ενός τυχαίου αγώνα (Αγγλική Premier League).

ειδικό-στοίχημα-γκολ-λεπτό-αγώνα

Οι εταιρίες στοιχημάτων γνωρίζουν από στατιστική

Είναι προφανές από τις αποδόσεις πως οι παίκτες κι αναλυτές δεν είναι οι μόνοι που γνωρίζουν για τη στρέβλωση του στατιστικού αυτού μεγέθους. Η μεγαλύτερη απόδειξη του φαινομένου αποτελούν οι παραπάνω αποδόσεις των εταιριών στοιχημάτων. Προσέξτε ότι:

[box type=”info”]Οι χαμηλότερες αποδόσεις για να επιτευχθεί γκολ είναι μεταξύ 31-45ου λεπτού και από το 76ο κι έπειτα![/box]

Στο πρώτο ημίχρονο η χαμηλότερη απόδοση είναι στο 2.60 για τέρμα, που είναι χαμηλότερο ακόμα και από τις αποδόσεις μεταξύ 46-60ου λεπτού και 61-75ου λεπτού (2.78, 2.62 αντίστοιχα)! Μάλιστα η χαμηλότερη όλων είναι εκείνη για τέρμα μετά το 76ο λεπτό (2.16). Θέλετε μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό;

[quote type=”center”]Εάν οι ομάδες δεν σκόραραν περισσότερα γκολ στα τελευταία λεπτά, οι αποδόσεις θα έπρεπε να είναι όλες ίσες![/quote]

Παρόλα αυτά, οι χαμηλές συγκριτικά αποδόσεις δεν εμπόδισαν τους παίκτες του στοιχήματος να κάνουν μερικές στατιστικές μελέτες. Έτσι διαβάζουμε για την έρευνα που πραγματοποίησε μέλος του φόρουμ του infobeto, σχετικά με την επίτευξη τελευταίου τέρματος μετά το 75ο λεπτό.

Η έρευνά του επικεντρώθηκε στο Ιαπωνικό πρωτάθλημα, όπου διαπίστωσε πως κάποιες από τις ομάδες εκεί πετυχαίνουν γκολ στα τελευταία λεπτά των αγώνων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Έτσι στο σύστημα που εφαρμόζει κυνηγά τις συγκεκριμένες αυτές ομάδες, προκειμένου να κερδίσει στο στοίχημα.

πρωταθλημα-ιαπωνιας-σύστημα-στοιχήματος-γκολ-τελευταία-λεπτά

Γιατί κερδίζει και τι μπορεί να πάει στραβά σε αυτό το σύστημα στοιχήματος

Η θεωρία αυτού του στοιχήματος υπαγορεύει πως θα ποντάρουμε σε ένα γεγονός που είναι αρκετά πιθανό να επαληθευτεί (70%). Όμως αυτό από μόνο του δε λέει κάτι. Εάν το στοίχημα προσφερόταν με απόδοση 1.30, η θεωρία του value bet αποδεικνύει πως θα χάναμε 9% του πονταρίσματός μας σε βάθος χρόνου (0.7 επί 1.30 ίσον 0.91 κι άρα μικρότερο από τη μονάδα κατά 0.09).

Έτσι το σύστημα αυτό έχει ελπίδες μόνο εάν οι αποδόσεις είναι τουλάχιστον τη τάξης του 1.43. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα!

Τη στιγμή που προσφέρονται αποδόσεις ακόμα και πάνω από 2.00, τα κέρδη θεωρητικά ενδέχεται να είναι εντυπωσιακά! Θεωρητικά ποντάροντας σε απόδοση 2.00, εάν κερδίζετε 70 στα 100 στοιχήματα (70 μονάδες κέρδος) και χάνετε τα 30 (30 μονάδες ζημιάς), θα είστε κερδισμένος κατά 40 μονάδες. Η απόδοση της επένδυσής σας (ROI) θα ήταν 40%!

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Ας εξηγήσω γιατί.

Γιατί οι αποδόσεις των εταιριών στοιχημάτων είναι ακόμα τόσο γενναιόδωρες;

Καταρχήν εάν όντως κάποιος θα μπορούσε να κερδίσει ακολουθώντας αυτό το σύστημα, ποντάροντας αποκλειστικά σε value bets, η απόδοση του 75-90ου  λεπτού θα έπρεπε να έχει πέσει με την πάροδο των χρόνων. Διαφορετικά οι εταιρίες θα έχαναν χρήματα από το στοίχημα αυτό! Οι εταιρίες στοιχημάτων δε θα έπρεπε να προσφέρουν τόσο υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο υπάρχουν δυο ερωτήματα εδώ:

  1. Μήπως οι παίκτες δε γνωρίζουν τη συγκεκριμένη τάση και ποντάρουν τυχαία, οπότε και η κατανομή του όγκου των στοιχημάτων έχει οδηγήσει τις αποδόσεις σε αυτό το επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα value bet; Διόλου απίθανο, αφού όπως έχουμε πει, η ίδια η Unibet έχει δηλώσει πως οι αποδόσεις εξαρτώνται από τον τζίρο των στοιχημάτων κι όχι από τις προβλέψεις της.
  2. Από την άλλη μιλήσαμε για τις πραγματικές πιθανότητες, όπου αναφερθήκαμε στην market efficiency. Με λίγα λόγια οι παίκτες με τα στοιχήματά τους, οδηγούν τις αποδόσεις (σύμφωνα με το παραπάνω) στην πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης του γεγονότος. Άρα η απόδοση που βλέπουμε λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα δεν είναι value bet. Εκτός κι αν υπάρχει value μετά από την πτώση της απόδοσης. Ποιος ξέρει…

Έπειτα, η μελέτη του ερευνητή περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα αγώνων. Αν και δεν αποκλείεται τα συμπεράσματα τα οποία εξάγει να επαληθευτούν στο μέλλον, το δείγμα δεν κρίνεται ικανοποιητικό για ασφαλή συμπεράσματα.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος του over-optimization. Της υπερβολικής παραμετροποίησης. Προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε εκείνη τη μικρή λεπτομέρεια που θέλουμε, παραμετροποιούμε τόσο πολύ το σύστημα, που στην ουσία καταλήγουμε σε αυτό που θέλουμε να δούμε.

Στο παράδειγμα αυτό, η παραμετροποίηση αφορά συγκεκριμένες 4-5 ομάδες της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος Ιαπωνίας που σκοράρουν τα περισσότερα τέρματα μετά το 75ο λεπτό κατά 70% και πάνω. Συγκρίνετε αυτή τη δήλωση με τη δήλωση:

[quote]Οι ομάδες όλων των Ιαπωνικών πρωταθλημάτων σκοράρουν το 55% των τερμάτων τους στο δεύτερο ημίχρονο.[/quote]

Θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα τα συμπεράσματα της δεύτερης δήλωσης, μόνο και μόνο εξαιτίας του μεγαλύτερου δείγματος. Πάντως ο εμπνευστής του συστήματος επέκτεινε το σύστημά του και στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα MLS, χωρίς όμως να εντυπωσιάζεται από τα αποτελέσματα.

mls-αμερικάνικο-πρωτάθλημα-σύστημα-γκολ

Και βεβαίως τίθεται το θέμα της πειθαρχίας και διαχείρισης κεφαλαίου. Εάν διαβάσετε το νήμα των μηνυμάτων στο φόρουμ, θα δείτε ότι ο ίδιος παίκτης παρεκκλίνει από το σύστημά του, ποντάροντας σε over/under, σε goal/goal κι άλλα στοιχήματα. Ενώ θεωρητικά έχει βρεθεί μια «φόρμουλα», ένα σύστημα πολλά υποσχόμενο, δοκιμάζει την «τύχη» του και σε άλλα στοιχήματα που πιθανόν να μην είναι value bets.

Συν τοις άλλοις, επιλέγει να ποντάρει διαφορετικό ποσό χρημάτων σε κάθε αγώνα, δίνοντας βαρύτητα στα πιο «σίγουρα». Αν και πράγματι από ένα σημείο και μετά ενδείκνυται αυτό το σύστημα πονταρίσματος, θα έπρεπε να ακολουθείται σταθερό ποντάρισμα, έως ότου συλλεχθεί ικανοποιητικό δείγμα πραγματικών γεγονότων και δοκιμής του συστήματος. Εφόσον επαληθευτούν τα ποσοστά, γιατί όχι να βελτιστοποιηθεί το σύστημα με ένα καλύτερο σύστημα πονταρίσματος, όπως το κριτήριο Kelly (κυρίως το «μισό Kelly» όπως λέγεται).

Αξιέπαινη η προσπάθεια συλλογής των πληροφορίων που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία κι άλλων παρόμοιων συστημάτων από τη συγκεκριμένη μέθοδο. Ένα άλλο σύστημα που αναφέρεται σε συγκεκριμένη διάρκεια των αγώνων ποδοσφαίρου αποτέλεσε το σύστημα να στοιχηματίσουμε στο 25ο λεπτό ενός αγώνα που δεν έχει τέρματα ότι θα λήξει over 2.5 γκολ.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για αυτού του είδους τα συστήματα; Αξίζει τον κόπο και το χρόνο παρακολούθησης αυτών των στατιστικών; Ή μήπως η αγορά και οι εταιρίες στοιχημάτων δεν επιτρέπουν την παραμικρή ελπίδα να βγει κανείς κερδισμένος; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.